Prednosti i nedostaci pojedinih pravnih oblika biznisa

Pravni oblik biznisa odnosno vašeg poslovnog subjekta je jedna od stvari s kojom se morate pozabaviti nakon odluke o ulasku u poduzetničke vode.

Koji pravni oblik biznisa odrabrati?

U sektoru malog i srednjeg poduzetništva u Hrvatskoj najpopularniji su oblici osnivanja obrt i društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.), a u posljednje vrijeme sve veću popularnost bilježi i jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.). U nastavku ćemo se bazirati samo na ove najpopularnije načine osnivanja poduzeća, njihove razlike te pozitivne i negativne strane.

Što je obrt i koje su mu prednosti i nedostaci?

Obrt je prema Zakonu o trgovačkim društvima oblik inokosnog poduzetništva i u njemu je nositelj poslovne aktivnosti jedna fizička osoba kojoj pripada dobit, a za svoje obveze odgovara cjelokupnom svojom imovinom, osobnom i poslovnom.

Obrt je relativno lako osnovati i uz relativno male troškove.

Nedostaci obrta kao poslovnog subjekta su svakako neograničena odgovornost za sve obveze tvrtke, nedostatak kontinuiteta (sa smrću poduzetnika prestaje postojanje tvrtke) te smanjenom kredibilitetu (obrti nešto teže dolaze do kredita i drugih izvora financiranja).

Što je društvo s ograničenom odgovornošću i koje su mu prednosti i nedostaci?

Za razliku od obrta, društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) je trgovačko društvo u kojem jedna ili više pravnih osoba ulažu temeljne uloge s kojima sudjeluju u temeljnom kapitalu.

Najveća prednost društva s ograničenom odgovornošću je odgovornost za obveze samo do visine vlastitog kapitala unesenog u poduzeće, kontinuitet poslovanja zbog jednostavnog prijenosa vlasništva i relativna lakoća dobivanja kapitala.

Nedostaci društva s ograničenom odgovornošću ogledaju se u visokim početnim troškovima pri osnivanju, propisanom minimalnom kapitalu (minimalno 20.000), stroga zakonska regulativa i složen postupak gašenja poduzeća (stečaj).

Što je jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću i koje su mu prednosti i nedostaci?

Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) je u posljednje vrijeme sve popularnije u Hrvatskoj, a mogli bi ga opisati kao kombinaciju obrta i društva s ograničenom odgovornošću. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću je oblik društva s ograničenom odgovornošću, te se na njega primjenjuju sve pravne osobine d.o.o.-a, osim propisanog minimalnog temeljnog kapitala (minimalno 10,00 kn), što ga približava obrtu.

Njegovi nedostaci i dalje proizlaze iz stroge zakonske regulative i složenog postupka gašenja, kao i kod d.o.o. Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću prelazi u d.o.o. po sili zakona u onom trenutku kada temeljni kapital pređe 20.000 kuna, što će se prije ili kasnije dogoditi ukoliko poduzeće posluje s dobiti. Naime, prema Zakonu o trgovačkim društvima j.d.o.o. mora 25% svoje dobiti na kraju godine pohraniti u rezerve, a one se mogu iskoristiti jedino za povećanje temeljnog kapitala i za pokriće gubitaka iz prethodne godine. Drugim riječima, poduzetnik ne može slobodno raspolagati svom svojom dobiti već samo sa 75%, dok je 25% “zaključano” u rezervama, što ujedno čini i njegov nedostatak.

Na internetskom servisu Hitro.hr nalaze se detaljna objašnjenja gdje i što treba napraviti kako bi se osnovalo društvo s ograničenom odgovornošćujednostavno društvo s ograničenom odgovornošću i obrt.

Tekst je dio 1. modula Malo i srednje poduzetništvo u Hrvatskoj e-learning programa Od ideje do biznisa.

Vedran Obadić diplomirani je ekonomist čija su velika ljubav financije. Uža specijalnost mu je analiza i poslovno planiranje. Trenutno radi kao poslovni konzultant u Simulus grupi, tvrtki za poslovno savjetovanje koja posluje već duži niz godina. Simulus svoje poslovanje temelji na tailor-made edukacijama i savjetovanju u području tehnologija i upravljanja projektima. Od ove godine Simulus je na tržište uveo i uslugu savjetovanja u prikupljanju kapitala – nova usluga u sektoru poslovnog savjetovanja kroz koju se klijente priprema za podizanje kredita ili pronalaženje prikladnog investitora/partnera. U sklopu ove usluge Simulus klijentima pomaže pri definiranju strategije, razvoju poslovnog plana, određivanju iznosa potrebnih sredstava, strukturiranju financiranja i predstavljanju projekta bankama i investitorima. Simulus Facebook stranica,   LinkedIn

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -