Što napraviti ako ste poduzetnik početnik?

U zadnje vrijeme susrećem se sa sve više poduzetnika kojima je posao stao ili se ugasio, ali isto tako sa puno onih koji tek započinju posao od nule ili sa jako malo kapitala, no puni entuzijazma, želje, potrebe za pokretanjem poduzetničkog pothvata jer u tome vide jedini spas za svoju egzistenciju.

Poduzetnik početnik mora dobro planirati svoj pothvat

Kada započinjem razgovor sa poduzetnikom početnikom prvo što ih pitam jest jesu li svjesni svih troškova koji ih očekuju te koji će poslovni entitet izabrati za svoje poslovanje? Nakon postavljenih pitanja obično nastaje muk, podižu se obrve i rašire zjenice.

S jedne strane poduzetnik početnik misli da zna što ga očekuje, ne kopa previše po problemima troškova i dubinskim odabiranjem poslovnog subjekta jer je želja za pozitivnim početkom velika i sva pitanja i nedoumice ostavljaju se za rješavanje u hodu. Upravo to je greška.

Planiranje je osnova svakog uspješnog pothvata. Samo ideja nije dovoljna, za uspješno poduzetništvo važno je više elemenata od kojih su ideja i plan jedna od uspješnih kombinacija. Kako bi onima koji čitaju ovaj tekst olakšala snalaženje u prvim koracima poduzetničkog pothvata istaknut ću neke od važnih čimbenika pri pokretanju poslovanja.

Najčešći oblici poslovnih subjekata

Društvo sa ograničenom odgovornošću (d.o.o.) , Jednostavno trgovačko drušvo (j.d.o.o.), obrt, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, zadruga, udruga? Udruga ne posluje s dobiti, ali ima svojih prednosti.

Prema trošku osnivanja

Najjeftinije je otvoriti obrt ; cijena je oko 470 kuna, j.d.o.o oko 870 kuna, zadruga – minimalni ulog 1000 kuna po osnivaču, a potrebno je najmanje 7, d.o.o cijena oko 25.000 kuna.

Sustav PDV-a

Je li najjeftinije i najbolje rješenje? To ovisi o puno čimbenika. U obrtu ne morate biti u sustavu PDV-a do prihodovnog praga PDV-a od 230.000 kuna što se odlučuje svakom novom kalendarskom godinom. Vaš prozvod ili usluga je ‘jeftiniji’ za krajnjeg kupca 25 posto, ali istodobno PDV će u ulaznim računima za vas predstavljati trošak, a ne odbitnu stavku.
Obrt izdaje R-2 račun koji se plaća po naplaćenoj realizaciji, ostali subjekti su u sustavu PDV-a i izdaju R-1 i plaćaju PDV po ispostavljenom računu odnosno izvršenoj usluzi u odabranom obračunskom razdoblju ( mjesečno ili kvartalno).

Prema tipu odgovornosti vlasnika

U obrtu vlasnik odgovara svojom cjelokupnom imovinom, u društvima sa ograničenom odgovornošću i zadruzi do visine osnivačkog udjela.

Prema tipu oprezivanja

U obrtu možete biti u sustavu poreza na dohodak (tada podliježete stopi oporezivanja dohotka od 12 – 40 posto ili u sustavu poreza na dobit. Trgovačka društva i zadruga podliježu Zakonu o porezu na dobit koji iznosi 20 posto, odnosno porez na dobit po odbitku od 12 – 20 posto.

Doprinosi i zapošljavanje

Ukoliko ste vlasnik obrta, a niste nigdje drugdje zaposleni obvezni ste plaćati doprinose za obvezna osiguranja. U trgovačkim društvima nema obveze plaćanja doprinosa ukoliko kao vlasnik niste negdje drugdje zaposleni, ali isto tako ne možete slobodno raspolagati gotovinom na računu kao kod obrta. U obrtu članovi obitelji mogu pomagati vlasniku u poslovanju, dok u trgovačkim društvima vlasnik može biti prisutan kod odlučivanja, dok svi ostali u društvu dužni su biti prijavljeni na Zavodu na mirovinsko i zdravstveno osiguranje.

Novi stari poduzetnici

U zadnje vrijeme sam svjedok gašenja mnogih obrta i trgovačkih društava. U razgovoru sa poduzetnicima prevladavaju razna stanja od bijesa prema državi i birokraciji do smišljanja novih poduzetničkih poduhvata. U svakom slučaju svakome kome padaju prihodi ili dolazi do zastoja u poslovanju treba biti jasno da razlog nije samo država i birokracija već da dobar dio razloga za novonastalo stanje leži i u samom poduzetniku.

Neki od razloga mogu biti nerealno sagledavanje stanja tvrtke i sebe osobno, položaj na tržištu tvrtke i proizvoda ili usluga koji se nude, smanjenje kupovne moći i ulazak konkurencije. Tvrdoglavo odbijanje novonastalog, sporo prilagođavanje, loša procjena troškova, ili općenito kriva procjena poduzetničkog pothvata stajat će vas gubitka tvrtke ili obrta te stvaranje dugova. Ako ste shvatili svoje pogreške i sigurni ste da imate sjajnu ideju koja će ovaj put bolje proći na tržištu postavite si četiri osnovna pitanja i iskreno odgovorite na njih:

1. Imam li tim za svoj poduzetnički pothvat?

2. Jesam li istražio tržište za svoj proizvod ili uslugu?

3. Što moj proizvod ili usluga donosi tržištu koje sam istražio?

4. Jesam li napravio iskreni poslovni plan?

Martina Klepić Novalija, Institut za promociju poduzetništva

Izvor: www.liderpress.hr

//

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više