Zbog melanoma u obitelji sam u RH dovela odjeću sa zaštitnim faktorom

Dolaskom toplih dana i većem izlaganju sunčevim zrakama, razmišljamo o zaštiti naše kože, očiju, kose. Međutim, štetno sunčevo zračenje je prisutno tijekom cijele godine i nije povezano s ljetom i toplim danima.

Kožu, kao naš najveći organ, trebamo štititi tijekom cijele godine, pa i zimi i na većim nadmorskim visinama gdje je zrak rjeđi, a izlaganje UV zračenju veće.

Zdravlje kože često je zanemareno

Jedan od razloga pokretanja poslovanja je i nedostatak proizvoda na tržištu koji nam je potreban. Tako sam iz osobnih razloga, vlastite potrebe došla na ideju uvođenja na tržište odjeće sa zaštitnim faktorom.

Kada se vama, nekomu u obitelji ili dragim osobama dogodi dijagnoza melanom, razmišljate o bolesti, uzrocima, liječenju, istražujete mogućnosti. Prvo što vam prolazi kroz glavu jest: „Kako kod djece razviti tu naviku kontrole, zaštite i širenja svijesti o izlaganju suncu!“. Savjet dermatologa je bio: “Nosite odjeću s zaštitnim faktorom, krema ne pruža dovoljnu zaštitu.“

U srednjoj i istočnoj Europi, pa tako i u Hrvatskoj, ne posvećuje se dovoljno pažnje oboljenjima od melanoma i drugim bolestima kože. To pokazuju podatci HZJZ i pozivi na testiranja, preglede i samopregleda kože.


Pročitajte više: Sunčane naočale – funkcionalni i lijepi modeli za proljeće i ljeto


Što je odjeća koja štiti od UV zraka?

Odjeća nas štiti od vanjskih utjecaja, međutim nije svaka odjeća i zaštitna. Prirodni materijali, ugodni koži, pružaju najniži stupanj zaštite.

Razvoj materijala u tekstilnoj industriji doveo je do uporabe materijala nastalih kombinacijom prirodnih vlakana s poliesterom i najlonom. Najlon i poliester pružaju učinkovitu zaštitu od štetnog zračenja a prirodna vlakna pružaju udobnost i osjećaj svježine.

Proizvodi napravljeni od materijala sa zaštitnim faktorom se brzo suše, lako održavaju, daju osjećaj svježine. Moderan dizajn omogućava da se u odjeći kupate u moru, a navečer idete u šetnju.


Pročitajte više: Sunčevo zračenje sve je jače, a broj oboljelih od malignih bolesti veći – što koristiti za zdravo sunčanje?


Što nam govore brojke UPF 20, UPF 30, UPF 50?

Brojčana jedinica zaštitnog faktora govori nam koliko jedinica ultraljubičastog zračenja blokira tkanina. Usporedimo li oznake na kremama SPF (Sun protection factor), iste nam pokazuju koliko minuta možemo ostati na suncu a da ne izgorimo, tj. koliko često trebamo nanositi kremu kako bi se zaštitili. Imajte na umu da se proizvodi testiraju u laboratorijskim uvjetima.

Odjeća sa zaštitnim faktorom štiti nas jednako tijekom izlaganja suncu i UVA i UVB zračenju. Imajmo na umu da je naša koža izložena zračenjima i kada se ne izlažemo direktno suncu. Osim informacija o temperaturama zraka, pratite i informacije i o razinama zračenja.

Znanost u službi tekstilne industrije nam je omogućila boravak na otvorenome tijekom cijelog dana, izlaganje suncu i vitaminu D. Znamo da je vitamin D odgovoran za zdravlje našeg organizma, a posebno kostiju. Najveći izvor vitamina D je upravo sunce.

Macroprotect omogućava boravak na otvorenome bez straha od izlaganja sunčevim zrakama, odjeća se lako održava i brzo suši.

Iskoristite ljeto i provedite ga na plaži!

Pripremljeno u suradnji s Macroprotect.

Autorica: Renata Lončarić, Macroprotect

Foto: privatna arhiva / Macroprotect

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -