Sud odlučio kako je smanjenje potpore roditeljima odgojiteljima zakonito

Visoki upravni sud odlučio je danas da je odluka o smanjenu naknade roditeljima odgojiteljima zakonita, te će se ona od 1. travnja isplaćivati u iznosu minimalne plaće, prenosi HRT. Naknada će se od 1. srpnja dodatno smanjiti na 50% iznosa minimalne plaće.

Udruge će se žaliti Ustavnom sudu

Podsjetimo, udruge roditelja-odgojitelja zatražile su zaštitu suda po odluci Grada Zagreba koja je najavila smanjenje primanja za roditelje-odgojitelje, a udruge su izjavile kako je takva odluka nezakonita. Visoki upravni sud je odgodio promjene kako bi korisnici mjere dobili više vremena za prilagodbu, a Gradska skupština je potom odlučila od 1. travnja smanjiti iznos potpore. Inače, iz mjere već u rujnu ove godine izlaze roditelji čije je najmlađe dijete navršilo sedam godina.

U danas donesenoj odluci, Vijeće za ocjenu zakonitosti opći akata, na čelu s predsjednicom Sanjom Otočan, odbacilo je tvrdnje kako odluka Grada nije zakonita.

“Korisnicima mjere ostavljeno je duže razdoblje prilagodbe na novonastale okolnosti, a novčana pomoć ne prestaje zasnivanjem radnog odnosa niti upisom djeteta u vrtić,” izjavila je sutkinja Ljiljana Karlovčan Đurović. “Prijedlog treba odbiti, staviti izvan snage Rješenje o obustavi izvršenja sporne odluke i odbiti zahtjev za naknadu troškova spora.”

Udruge roditelja odgojitelja nezadovoljne su odlukom, te su najavile da će tražiti pravnu zaštitu Ustavnog suda.


Pročitajte više: Što će korisnici mjere roditelj odgojitelj nakon što im dijete navrši 15 godina? Stručnjakinja ističe da mjera nije povoljna za razvoj djece!


“Ulagat ćemo u vrtiće”

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec izjavila je kako se odluka odnosi na 5380 korisnika novčane pomoći, a sudskom je odlukom zadovoljna. Poručila je kako je mjera roditelj-odgojitelj fiskalno neodrživa, te neustavna i nepravedna jer je žene držala podalje tržišta rada.

“Time se oslobađa oko 160 milijuna kuna ove godine, koja idu u izgradnju i prenamjenu dječjih vrtića i povećanje njihovih kapaciteta,” dodala je.

Predsjednica udruge U ime obitelji Željka Markić nezadovoljna je odlukom, te smatra kako Visoki upravni sud nije osigurao zakonsku zaštitu obitelji koje mjeru koriste.

“Mi ćemo se Ustavnom sudu obratiti jako brzo, a od njega očekujemo da stane u zaštitu roditelja odgojitelja,” izjavila je.

Dolenec je poručila kako će Grad planirati proračun prema važećim odlukama, te kako ne vjeruje da će se one promijeniti.

Foto: Canva / YouTube screenshot / Željka Markić Instagram

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

retinol

Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože

Retinol je sastojak o kojemu se već godinama priča. Sve više proizvoda na policama sadrži retinol, a svaki novi nestane s...
- Advertisment -