Što će korisnici mjere roditelj odgojitelj nakon što im dijete navrši 15 godina? Stručnjakinja ističe da mjera nije povoljna za razvoj djece!

Visoki upravni sud službeno je poništio odluku zagrebačke vlasti o retroaktivnom ukidanju mjere roditelj-odgojitelj. Ovom je odlukom vraćena ova mjera dok posljednjem korisniku dijete ne navrši 15 godina, te novih prijava nema.

Zašto je povučeno njeno ukidanje?

Naime, sud ističe da je primarno pitanje je li nova mjera suglasna sa Zakonom o lokalnoj i područnoj samoupravi i Gradskim statutom koji izričito zabranjuju povratno djelovanje.

“Osporavana odluka nema povratno djelovanje koje je bez iznimki zabranjeno, nego je riječ o kvazi retroaktivnosti – pravnom učinku koji je uz određene uvjete dopušten. Polazeći od pravne teorije, pribavljenih mišljenja profesora s tri pravna fakulteta, prakse EU suda za ljudska prava i Ustavnog suda, korisnici konkretne mjere imali su legitimna očekivanja utemeljena na pravomoćnim upravnim aktima”, navela je sutkinja uoči glasovanja.

Visoki upravni sud ističe kako je nova mjera uzrokovala probleme postojećim korisnicima koji nisu dobili dovoljno vremena za prilagodbu nakon ukidanja mjere, te da Grad Zagreb nije donio adekvatne kompenzacijske mjere u svrhu olašanja ukidanja mjere roditelj-odgojitelj, prenosi Telegram.

Podsjećamo, ukidanje mjere najavljeno je prije pola godine, tako da se do svibnja ove godine od korisnika očekivalo da pronađu posao.

“Razočarani smo odlukom suda i dalje ćemo vidjeti koja su nam pravna sredstva da se to promijeni,” izjavio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević dodajući kako prostora za promjenu odluke ima.

Mjera roditelj odgojitelj potiče nerad?

Mjera doista jest nespretno osmišljena budući da za korisnike može funkcionirati samo kratkoročno – vrlo kratkoročno. Za početak, zanimljiv je podatak da je preko 60% korisnika mjere napustilo radno mjesto kako bi primali naknadu za odgoj djece.

Mjera je problematična i nakon samog završetka korištenja – gdje su njezini korisnici nakon što im dijete navrši 15 godina? Poslodavci nevoljko zapošljavaju osobe bez radnog iskustva. Osoba, najčešće žena, koja je zbog djece 15 godina izbivala s tržišta rada i vrlo vjerojatno je u 40-im godinama nalazi se u posebno nezavidnom položaju.

Mjera roditelj odgojitelj zamišljena je kao demografska mjera, a u konačnici su jedini rezultati koje vidimo pad broja radnika i povećanje rizika od siromaštva.


Pročitajte više: “Svi su roditelji u Hrvatskoj u panici, a ne samo korisnici mjere roditelj odgojitelj”


Djeci treba predškolski odgoj

Čak i obrazovni stručnjaci prolaze unutarnju polemiku vezanu uz ovu mjeru. S jedne strane, gledaju dobrobit djece koja se dovodi u pitanje ako ona ne pohađaju predškolske odgojno-obrazovne ustanove. Također, tu je suosjećanje prema roditeljima jer odgoj djece nije jednostavan posao.

“Roditelji su dobili određena prava i izbore te su u skladu s time donijeli svoje odluke! Također, odjednom su stavljeni i pred čin da se ta prava i odluke ukidaju! Neminovno su neki reagirali borbom i traženjem garancije za obećana prava!”, komentirala je Daria Antonović, stručnjakinja u području odgoja i obrazovanja. “Biti roditelj uloga je koja podrazumijeva visoke razine angažiranosti, stresa, prilagodbe, vremena, truda! Bez obzira o kojem se broju djece radi! Gledajući na taj način, mogu razumjeti one koji su se odlučili izabrati ponuđena prava!”

Također, Antonović ističe kako se je ne samo šteta, već i loše za djecu, da ne pohađaju vrtić. “Voljela bih naglasiti iz moje perspektive veliku manu projekta, a to je činjenica da su djeca izuzeta iz sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja! Sustav je vrlo razvijen i kvalitetan kod nas te prijeko potreban djeci, a i roditeljima s obzirom na uključenost i partnerstvo sa stručnjacima u odgoju i obrazovanju,” pojašnjava.

Nema smisla da zdravi, radno sposobni roditelji ostaju kod kuće sa zdravom djecom i uskraćuju im socijalizaciju s drugom djecom.


Pročitajte više: Plaćeni status roditelja-odgajatelja žene dugoročno stavlja u loš položaj


Je li ova mjera ikad bila potrebna?

U konačnici se postavlja pitanje – odakle potreba za takvom mjerom, pa još u ionako privilegiranom Zagrebu? Ovdje ne govorimo o roditeljima koji ostaju kod kuće da bi skrbili o bolesnoj djeci. Za njih postoji posebna mjera, odnosno status roditelja njegovatelja na razini cijele RH uz naknadu od 4000kn. Roditelji odgojitelji za brigu o zdravoj, a time i manje zahtjevnoj, djeci dobivaju naknadu od 4800kn, iznos koji neki ne ostvaruju svojim redovitim radom.

Donošenjem ovakve mjere otvorena je mogućnost za mnoge roditelje da ostaju kod kuće temeljem broja djece, i to uz djecu koja su u dobi u kojoj mogu biti sama kod kuće bez opasnosti.

Još jedan je problem što su djeca čiji roditelji koriste ovu mjeru izuzeta iz sustava ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja.

Uostalom, tko će raditi? Korisnici mjere će otići na kavu i žaliti se na sporost konobara, a neće u tome vidjeti nedostatak radne snage nego lijenost onih koji rade. Ti su spori konobari isti ljudi koji iz svojeg prireza plaćaju – tuđi nerad.

Foto: Canva / Facebook Tomislav Tomaševć / Daria Antonović privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

7 KOMENTARI

 1. Po zaključku spisateljice na kraju članka rekla bi da nije nikada proživjela dan majke 3 ili više djece. 😂😂😂

  • Poštovana, majka 3 djece je vlasnica ovog portala. Pokrenula sam biznis kad su imale 0,3 i 6 godina. I uredno plaćam sva davanja da bi netko mogao biti profi mama.

   • Sada nisam i neću komentirati status majke odgajateljice. Kao majka 4 djece samo želim ukazati na to da doma puno radim i da nemam vremena ići na kavu, kako je prikazano na kraju članka.

 2. Poštovana, mi smo bogata država koju u kojoj se previše krade od nje same. Vjerujem da ste dobro upoznati s funkcioniranjem javne uprave i crnih “rupa” u zakonima i proračunima. Kada se umanjilo oboje navedeno, bilo dovoljno novaca za kvalitetnije demografske mjere na nacionalnoj razini.

 3. Još jedan PR članak Soroševih LGBTIQ leftarda iz MOŽEMO. Sjela lovica na račun pa eto i još jednog naručenog članka koji pljuje po hrvatskim majkama i djeci.
  Vidim da vam ne smeta niti uvođenje rodne ideologije djeci u vrtiće, niti financiranje LGBTIQ udruga, za njih se ima novaca kao i za Afganistanske muškarce tražitelja azila…
  Trn u oku ovih su uvijek majke i djeca i umjesto da podržite to da ta mjera bude na razini cjele države. Ako opčina Vir i još 2-3 imaju istu mjeru i novac za to, zašto nebi imao Zagreb pa i svi drugi?
  Da je žena ženi vuk, vidimo svaki dan, pa i danas iz ovog sramotnog članka koji neće stati u zaštitu najosjetljivije populacije. Jadno. Sramite se autorice i urednice.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

špancirfest 2022

Kamo za vikend? Na Špancirfest ili u Opatiju?

Konačno smo došli do kraja ljeta, što znači da počinje Špancirfest. Deset će dana ovo slavlje uveseljavati posjetitelje, a vama savjetujemo...
- Advertisment -