‘Neka vas prestane biti briga’ tajna je formula za bolji život

Jeste li kronični people pleaser ili ne znate organizirati svoje prioritete? Druge ljude i njihove želje stavljate ispred svoje sreće? Autorica knjige „Kako vam se život čudesno mijenja kada vam se živo j**e“, Sarah Knight održala je TED Talk na kojem priča o mogućem rješenju – ne činite stvari za koje vas nije briga. U središtu njene filozofije su dva pojma: „budžet brige“ i metoda „Nije mi žao“. Kada sljedeći put primite pozivnicu za neku zabavu kojoj ne želite prisustvovati, nemojte se ustručavati reći „ne“. Knight otkriva kako to učiniti s lakoćom!

Što se nalazi u vašem „budžetu brige“?

„Kada donosite proračunate odluke, ostaje više vremena, energije i novaca kojeg možete potrošiti na stvari do kojih vam je zapravo stalo. To nazivam izradom „budžeta brige““, kaže Knight. Kada trebate donijeti neku odluku, posjetite „budžet brige“ i odlučite koliko ste „brige“ (novaca, vremena i/ili energije) voljni izdvojiti za prihvaćanje nekog poziva ili čak nastavak rada na poslu kojeg obavljate već deset godina. Jeste li uopće voljni nešto izdvojiti?

Odluka se donosi na licu mjesta – imate li trenutni poriv da odete na neko okupljanje? Koja je vaša intuitivna reakcija na pomisao odlaska negdje s nekim? Sreća ili želja da ostanete u krevetu? Ova je filozofija jednostavna i lako primjenjiva jer stavlja vlastitu sreću u središte.


Pročitajte više: I dalje vjerujete u onu: ‘Sve se događa s razlogom?’ Ovaj TED Talk je definitivno za vas


Metoda „Nije mi žao“ ili kako odbiti ljude i ne osjećati grižnju savjest

Nakon što je Knight dala otkaz, intuitivno je došla do procesa mentalnog čišćenja kada je „očistila“ mozak i stvorila prostor za sreću. Takav način razmišljanja materijalizirala je u konkretnu metodu „Nije mi žao“, a ona se sastoji od dva postupka: 1. odluči za što te nije briga i 2. ne dopusti da te bude briga oko tih stvari. Važno je da taj postupak izvršavate uz pristojnost i iskrenost, tako nećete imati grižnju savjesti jer ste odbili nečiji poziv. Također, Knight ne ulazi u idealizirani prostor maštarije gdje ima života bez posla. Posao i sastanke trebamo obavljati, ali možemo lako odustati od dodatnih aktivnosti poput zajedničkog pića s kolegama poslije posla.

Kako bi Knight jasnije dočarala proces metode „Nije mi žao“, opisuje konkretni primjer: „Metoda „Nije mi žao“ može se primijeniti na bilo što: zadatke, događaje, obveze, čak i ljude. Postupak započinje ispisivanjem svih stvari koje se nalaze u mentalnoj staji, sve obveze koje uključuju tvoje vrijeme, energiju i novac, stvari za koje su te zamolili da te bude briga. Kako bi postupak bio izvediv, raspoređujem ih u kategorije. Posao je samo jedan primjer takve kategorije“.


Pročitajte više: Kako se suočiti sa svakodnevnim odlukama? Odgovor je – razmišljaj kao majka!


Ako imate problema s primjenom metode „Nije mi žao“, pokušajte izvesti vježbu vizualizacije. Zamislite se u situaciji koja vam ne donosi sreću i zapitajte se zašto ste tamo? Zašto ste pristali otići negdje s ljudima koje ne volite? Knight objašnjava da je razlog zašto ne možete reći „ne“ – osjećaj krivnje i odgovornosti.

Nikad nije bila sretnija        

Knight je imala posao iz snova, ali je bila nesretna. Zato je odlučila napustiti korporativni svijet i preseliti se u novu zemlju sa suprugom, što se dokazalo postupkom u pravom smjeru. Danas je renomirana autorica s nekoliko knjiga u svojem arsenalu, živi u tropskoj zemlji daleko od zagušljivog New Yorka, radi posao koji voli i ne mora se nositi s gradskim gužvama koje prezire. Sve se to dogodilo zbog jednostavne životne filozofije – ne čini stvari za koje te nije briga ili bolje raspodijeli svoje „brige“.  

Foto: YouTube

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -