Evo kako možete pokrenuti firmu uz minimalne troškove, i to online!

Građanima Republike Hrvatske sada je moguće osnivanje firme za d.o.o., j.d.o.o. i obrt u potpunosti elektroničkim putem, bez punomoćnika, u samo nekoliko dana te uz značajne uštede, kroz jedinstveni informacijski sustav – START.

Što je START?

START je jedinstveni informacijski sustav koji korisnicima omogućuje brz ulazak u poduzetništvo i osnivanje firme u potpunosti elektroničkim putem. Kroz START je moguće u potpunosti elektroničkim putem upisati društvo u sudski registar i Registar poslovnih subjekata (Državni zavod za statistiku) ili obrt u Obrtni registar i registar poreznih obveznika (Porezna uprava) te platiti temeljni kapital i pristojbe. Također, sustav nudi i upis u registar obveznika PDV-a i/ili dodjelu PDV ID broja, predaju zahtjeva za otvaranje transakcijskog računa u banci te registraciju u sustav HZMO-a.


Pročitajte više: 5 zabluda o paušalnom obrtu koje bi vas mogle skupo koštati


Korisnici STARTA dokumentaciju ne dostavljaju u papirnom obliku niti trebaju odlaziti u nadležne institucije. Minimalan broj potrebnih podataka unose putem interneta po načelu „samo jednom“, a START zatim razmjenjuje podatke s povezanim institucijama, koje izdane dokumente i prijave dostavljaju u sustav, gdje ih korisnik preuzima u elektroničkom obliku. START je također omogućio da se osnivači, ako ih je više, ne trebaju nalaziti na jednome mjestu kako bi popunili i potpisali potrebnu dokumentaciju, već sve podatke mogu popuniti elektronički, svaki iz svog ureda ili doma.

Pokretanje poslovanja kroz START osnivačima trgovačkih društava donosi značajne uštede. Minimalna ušteda ostvarena korištenjem STARTA za osnivača j.d.o.o iznosi 580,00 kuna, a za osnivača d.o.o. 2.400,00 kuna. Naime, kada se trgovačko društvo osniva kroz START, nema troška javnobilježničke ovjere akata, a sudska pristojba je 50% niža (za osnivanje d.o.o. plaća se 200,00 kuna, umjesto 400,00, a za j.d.o.o. 30,00 kn umjesto 60,00).


Pročitajte više: Paušalni obrt ili kako najjednostavnije započeti vlastiti posao


Korisnik se u START prijavljuje putem stranice www.start.gov.hr ili portala e-Građani, koristeći elektroničku osobnu iskaznicu (eOI) ili Finin osobni certifikat na kripto uređaju.

Nositelji uspostave sustava START su Vlada RH i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, a glavni je cilj ubrzanje i pojeftinjenje pokretanja poslovanja, bez troškova javnog bilježnika i uz plaćanje samo sudskih pristojbi. Sustav je uspostavila Fina, koja pruža i podršku.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nadarena djeca

Istraživanje pokazalo kako se nadarenu djecu ne prepoznaje u gotovo 50%...

Nešto u čemu obrazovni sustav često zakazuje jest odnošenje prema nadarenoj djeci i adolescentima. Nastavni program im nije prilagođen, a jedina...
- Advertisment -