Ove 2 strategije će vam pomoći da ne uzimate stvari osobno

Kada netko usred vašeg govora krene čitati mailove, kada u prometu čujete zvuk trube koji je usmjeren vama, kada na poslu slušate kritike, sve su to situacije na koje ne možemo lako ostati imuni. Frederik Imbo ima strategiju kako sve te kritike ne uzeti previše k srcu.

Strategija 1: maknuti fokus sa sebe i staviti se u kožu drugih

Frederik Imbo, stručnjak za komunikaciju i neuro-lingvističko programiranje, glumac i popularni govornik, u svom TED Talku dočarava situaciju koja nam se dogodila zasigurno nekoliko puta. Pokušavate se dogovoriti s prijateljicom za druženje, a ona vam odgovara da ne može jer ima previše posla. Kasnije tu istu večer na njezinim društvenim mrežama gledate njezine objave s večere na kojoj se nalazi sa svojim dečkom. Hoće li i vama od toga skočiti tlak?


Pročitajte više: Nesreća je u malim stvarima: tri uvjerenja koja ‘kradu’ mentalnu stabilnost


Imbo za ovaj osjećaj najviše krivi naš vlastiti ego. Upravo je ego taj koji želi da smo uvijek u pravu, da naša pozicija uvijek bude ispravna te nas taj isto ego koči da stvari gledamo drugim očima jer smo konstantno u borbi s ostatkom svijeta. Frederik zato postavlja glavno pitanje: želite li biti u pravu ili želite biti sretni? No, mnogi će upravo to pitanje okrenuti tako što misle da će biti sretni onda kada se dokaže da su u pravu. Iz ovoga se razloga Imbo odlučio okušati kao nogometni sudac – jer upravo je taj posao onaj u kojem ste uvijek krivi bez obzira jeste li donijeli ispravnu ili neispravnu odluku. Nogometni sudac će samo za 50 posto prisutnih biti u pravu i to se odnosi na one u čiju ste korist presudili.  

U svom govoru naglasak stavlja na poziciju u kojoj je krucijalno točku gledišta maknuti sa samoga sebe na druge ljude. Imati razumijevanja za radnje koje je netko drugi napravio, ali i za razloge, koji mogu biti itekako opravdani. Kao savršen primjer navodi situaciju u kojoj roditelj pokušava dijete zamoliti da ode na spavanje, a to isto dijete odlazak na počinak odbija i viče „ne želim spavati, mrzim te“. Nitko od roditelja tu situaciju ne doživljava osobno jer svi znaju da to nema veze s njima, već s potrebama i željama djeteta. No, ipak nismo tako imuni i na druge situacije u životu. Zato je kao nogometni sudac trenirao samoga sebe da tuđe kritike i dovikivanja, percipira kao rečenice koje su proizašle zbog želje za pobjedom tima, a ne s namjerom da uvrijede suca.


Pročitajte više: Temelj samopoštovanja je samosuosjećanje – samo koja je razlika?


Strategija 2: staviti fokus na sebe i reći drugima kako se uistinu osjećamo

Ipak, Imbo navodi situacije u kojima nema opravdanih razloga za tuđe postupke, i tada trebamo misliti na sebe te ako nas nešto uistinu povrijedi važno je to reći drugoj osobi. Ponekad druga osoba napravi nešto što nas može povrijediti i upravo tada treba reći svoje mišljenje. No, ključna stvar je u tome da budemo otvoreni bez napadanja drugoga. Samo tako će nas druga osoba ozbiljno shvatiti i uzeti naše želje i osjećaje u obzir. Na takav način zauvijek možete održati poštovanje, svoju vrijednost i dostojanstvo. Na samom kraju svog govora Frederik je svima poželio da u sljedećim satima, danima i tjednima, pronađu neke situacije koje će uzeti osobno jer je upravo to savršen pokus da svatko od nas isproba funkcionalnost ovih dviju korisnih strategija.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -