Papa-test: Sve što morate znati o njemu

Papa-test, također zvan i Papa-razmaz te Papanikolauv test, je jednostavna i neinvazivna metoda kojom se uzima obris grlića maternice s ciljem ranog otkrivanja karcinoma vrata maternice. Također, njime se mogu otkriti i promjene u stanicama vrata maternice koje sugeriraju da će se rak u budućnosti možda razviti. Rano otkrivanje ovih abnormalnih stanica prvi je korak u zaustavljanju mogućeg razvoja karcinoma vrata maternice.

Povezano:

Takve abnormalne promjene u stanicama mogu uzrokovati humani papiloma virusi (HPV), zbog čega većina žena u dobi od 21 do 65 godina zajedno obavlja Papa-test i test na HPV. Učestalost obavljanja Papa-testa ovisi o vašem cjelokupnom zdravlju i o tome jeste li ili niste imali abnormalni nalaz u prošlosti.

Koliko često trebate obavljati Papa-test?

Odgovor na ovo pitanje ovisi o vašoj dobi, povijesti bolesti i mogućim rizicima. U pravilu bi testiranje trebalo obavljati prema sljedećem rasporedu:

  • U dobi od 21 do 29 godina: većina istraživanja sugerira da ako imate najmanje 21 godinu i seksualno ste aktivni, morate napraviti Papa-test svake tri godine.
  • U dobi od 30 do 69 godina: smjernice kanadske Radne skupine za preventivnu zdravstvenu zaštitu i drugi stručnjaci kažu da biste ga trebali napraviti svake tri godine.
  • Osobe starije od 70 godina ne trebaju obavljati Papa-testove ako su rezultati prethodna tri testa bili normalni.

Ako pripadate rizičnoj skupini, liječnik vam može preporučiti češće testiranje, bez obzira na vašu dob. Razlozi mogu biti brojni, ali najčešći su sljedeći:

  • Abnormalni nalaz prethodnog Papa-testa ili dijagnoza raka grlića maternice.
  • Prenatalna izloženost industrijskim kemikalijama kao što je dietilstilbestrol (DES).
  • Infekcija HPV-om.
  • Oslabljeni imunološki sustav zbog presađivanja organa, kemoterapije ili kronične uporabe kortikosteroida.
  • Povijest pušenja.

Kako se pripremiti za Papa-test?

Ne postoji posebna procedura pripreme za testiranje i test je moguće obaviti bilo kada u mjesecu. Međutim, ako imate obilnije mjesečnice bilo bi poželjno da pokušate prebaciti termin jer jako krvarenje može utjecati na točnost rezultata. Liječnici također savjetuju da 48 sati prije testiranja ne koristite lubrikante, različite pudere ili sprejeve, kreme ili lijekove za vaginalnu upotrebu te da ne koristite tampone.

Kako izgleda testiranje?

U ginekološkoj ćete ordinaciji leći na na stol za pregled i staviti noge na za to predviđene podloge. Ginekolog/ica će potom staviti u vaginu alat zvan spekulum i otvorit će ga da vam vidi cerviks. Moguće je da ćete osjetiti mali pritisak, ali sam pregled za većinu žena nije bolan. Potom se posebnim štapićem ili mekom četkicom uzima uzorak za citološki pregled s površine maternice. Taj se uzorak nakon pregleda šalje na testiranje u laboratorij. Ako vaš liječnik ili medicinska sestra nalože HPV test, stanice uzete za vaš Papa-test istovremeno se testiraju i na HPV. Papa i HPV testovi obično traju oko 5 minuta. Ako uočite blago krvarenje nakon obavljanja testa to je potpuno normalno.

Tumačenje nalaza

Kao što smo već spomenuli, Papa-test može upozoriti vašeg ginekologa na prisutnost sumnjivih stanica koje trebaju daljnja ispitivanja. Nalazi se općom podjelom dijele na negativne i pozitivne na intraepitelnu ili invazivnu leziju. Drugim riječima – ako je nalaz negativan stanice prikupljene iz maternice izgledaju kako bi trebale i ne morate raditi ništa do sljedećeg testiranja.

Ako su tijekom brisa otkrivene abnormalne ili neobične stanice, kaže se da imate pozitivan rezultat. Ali pozitivan rezultat ne znači nužno da imate rak grlića maternice! Sve ovisi o vrsti stanica koje su u testu otkrivene. Abnormalne se stanice nazivaju i prekanceroznim jer imaju potencijal da postanu stanice raka. Nakupine takvih stanica nazivaju se lezijama i mogu se stupnjevati prema stupnju promjena, od blagih prema teškim. Ocjenjuju se prema internacionalno dogovorenim stupnjevima šire poznatim kao CIN-ovi (Cervical Inthraepithelial Neoplasia), a gradiraju se od blagih (CIN1) do teških (CIN3). Za označavanje stanja u kojemu se epitelne stanice uzete brisom razlikuju od normalnih epitelnih stanica također se koristi i termin displazija.

U Papa-nalazu se često umjesto pojmova displazije i CIN koristi termin skvamozna intraepitelna lezija (SIL), pri čemu SIL niskog stupnja (LSIL od eng. low grade) odgovara CIN-u 1, odnosno blagoj displaziji, a SIL visokog stupnja (HSIL od eng. high grade) uključuje CIN II, CIN III i CIS. Posljednje označava karcinom in situ koji je za razliku od invazivnog karcinoma ograničen samo na epitel i nema sposobnost metastaziranja, ali u takvim slučajevima postoji vrlo visoki rizik od napredovanja bolesti i pojave invazivnog karcinoma.

ASCUS i AGCUS

Kako piše Pliva zdravlje, u vašim nalazima možete pronaći i termine ASCUS (eng. atypical squamous cells of undetermined significance) i AGCUS (eng. atypical glandular cells of undetermined significance). Oni označavaju atipične skvamozne (pločaste) odnosno žljezdane stanice neodređenog značenja. Ovi pojmovi koriste se za opis slučajeva kada iz određenih razloga nije moguće postaviti točnu dijagnozu, a predstavljaju nalaz netipičnih skvamoznih i žljezdanih stanica koje ne ispunjavaju kriterije za displaziju, CIN ili SIL.

Kako se zaštiti od karcinoma vrata maternice?

Iako ne postoji stopostotno učinkovita zaštita od karcinoma vrata maternice, ono što možete učiniti je zaštititi se od HPV-a koji je često glavni uzročnik. U Hrvatskoj se zaštita provodi u obliku cijepljenja učenica i učenika 8. razreda osnovne škole devetvalentnim cjepivom. Cijepljene žene svejedno trebaju obavljati Papa-testove jer cjepivo ne štiti od svih vrsta HPV-a koji mogu uzrokovati rak. Dječaci i muškarci također mogu dobiti cjepivo. To im pomaže da se zaštite od zaraze HPV-om i da ga ne prenesu svojim seksualnim partnerima. Rizik zaraze također možete znatno smanjiti korištenjem prezervativa!

Foto: Unsplash, 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -