Pitanja na intervjuu za posao koja vi postavite važna su kao i ostatak razgovora. Evo što trebate pitati!

Odradili ste veći dio razgovora za posao, prošli ste i ugodna i ona manje ugodna pitanja, i na kraju ste stigli do onog djela u kojem vas budući poslodavci pitaju: Imate li vi kakvih pitanja? Što sada? Ako vam je prvi instinkt jednostavno reći ne, rukovati se sa smiješkom i otići iz prostorije, razmislite ponovo jer biste upravo na tom dijelu mogli izgubiti posao. Pitanja na intervjuu za posao nekada su čak i važnija od ostatka razgovora!


Pročitajte više: Što reći na razgovoru za posao ako vas pitaju ‘jeste li išli na razgovore i druge firme’?


Top 3 pitanja na intervjuu za posao

Ovo je korak u kojem mnogi griješe. Iako se može činiti potpuno nebitan, dio u kojem imate mogućnost postaviti pitanja budućim poslodavcima može mnogo reći o ozbiljnosti vaših namjera u toj firmi i općoj razini vašeg angažmana. Manageri za ljudske resurse na LinkedInu priskočili su u pomoć i otkrili koja su najbolja pitanja koja su do sada čuli, ali i koja bi voljeli čuti ozbiljnih kandidata.


Pročitajte još: Imate razgovor za posao? Pripremili smo jednostavan vodič za odabir odjeće!


Njihovi su odgovori objedinjeni u top 3 najbolja pitanja:

  • Za kojeg kandidata biste rekli da je najbolji kojeg ste ikada zaposlili i zašto?
  • Imate li trenutno ikakvih zabrinutosti oko odabira mene za to radno mjesto?
  • Kako se vaša organizacija nosi s nestabilnostima na tržištu?

Pokažite stvarni interes

Osim toga, jedna je HR managerica rekla da joj je uvijek drago kada se netko raspituje oko potrebne za tim radnim mjestom. “Ovakav uvid vrlo je vrijedan za budućeg kandidata jer će mu odgovor reći je li riječ o novostvorenom radnom mjestu ili je ono upravo oslobođeno. Te će mu informacije pomoći da bolje razumije poslovanje firme i širi kontekst u kojem će raditi ako prihvati poziciju”, Chelsea Assimes koja regrutira zaposlenike za Facebook i Instagram.

Ako se radi o potpuno novoj poziciji, to je pokazatelj da firma raste i razvija se. Ako je netko s te pozicije unaprijeđen, to je također pokazatelj unutarnjeg razvoja firme i prilika na napredovanje iznutra. S druge strane, ako je netko otišao zbog problema s upravom ili svojom ulogom, to je također informacija koja je vrijedna za vas kao kandidate, smatra Assimes.


Pročitajte još: Kako se najbolje pripremiti za razgovor za posao?


“HR manageri vole strateške razgovore – one u kojima kandidati pokušavaju razumjeti kako se stvari trenutno rade, putanju firme, što su izazovi koji su pred HR managerima – i kada dođu pripremljeni s primjerima prijašnjih radnih iskustva kroz koja pokazuju da mogu dodati određenu vrijednost”, otkrila je Najat Bensalem, regruterica za Discover Financial Services.

Ipak postoje i glupa pitanja

Pitanja su svakako poželjna, ono što nije poželjno je pitati nešto samo da bi se pitalo. U tom smislu, dobro razmislite što ćete pitati. Nikada nemojte postavljati pitanja koja traže odgovore o kojima se već pričalo prilikom intervjua. Ovo pokazuje da niste dovoljno dobro pazili i da će vam poslodavci više puta morati objašnjavati radne zadatke.

Poželjno je doći s unaprijed pripremljenim pitanjima koja proizlaze iz vašeg interesa i istraživanja kompanije i radnog mjesta. Ovo je dio razgovora za posao koji nikako ne biste smjeli zanemariti, jer dobra i kvalitetna pitanja pokazuju automatski demonstriraju kvalitete koje ste naveli u životopisu, poput vašeg stvarnog interesa, pažljivosti, znatiželjnosti i razumijevanja.

Foto: Unsplash / Sora Shimazaki, cottonbro

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

žensko vodstvo u državnim institucijama

Kako žene vode u državnim institucijama? Doznajte od njih samih

U državnim institucijama žene nisu često na visokim pozicijama, ali kad jesu, ističu se svojim specifičnim voditeljskim vještinama. U čemu se...
- Advertisment -