Renata Devčić radi u tvrtki koja je rijetkost u platnoj industriji po zastupljenosti žena, saznali smo zašto bi i vama ova branša trebala biti interesantna!

Dinamičnost i promjenjivost današnjice definirale su jedini način uspjeha u karijeri – snalažljivost i prilagodljivost. Svijet jednostavno tako funkcionira, a na nama je da to prihvatimo, želimo li uspjeti. Dok je nekima potrebno puno truda i muke da bi uspjeli u takvom okruženju, drugima, poput Renate Devčić koja se ne voli “uljuljkati u jednom okruženju i dugo raditi isti posao”, zbog takvog načina razmišljanja, to nije bio problem. Inspirativna žena i dobitnica nagrade Future leaders prošle godine koju dodjeljuje Women in Adria, podijelila je s nama iskustvo o razvoju karijere, ali i o položaju žena unutar tvrtke kao što je Nets CEE. 


Pročitajte više: Inspirativne managerice oduševile sudionice ovogodišnje konferencije za žene u bankarstvu i sektoru financijskih usluga


Od financija do bankarstva!

Po završetku Ekonomskog fakulteta, karijeru je započela u financijama Dione, tada vodećeg trgovačkog lanca, a nastavila ju je u Unileveru, također u financijama. S obzirom na to da je ova međunarodna korporacija imala izniman portfelj proizvoda, to joj je iskustvo bilo vrlo bitno prije prelaska u bankarstvo za što je ponudu objeručke prihvatila i pridružila se Privrednoj banci Zagreb. 

Karijerni put nakon toga ju je vodio u fintech smjeru iste grupe (Intese Sanpaola Carda – tvrtke zadužene za kartično poslovanje Intesinih banaka izvan Italije) -u Mercury Processing Services International koji je nakon nedavnog spajanja s Nets-om, vodećim europskim pružateljem platnih usluga, promijenio ime u Nets CEE. 

Suprotno banci, većina zaposlenika u fintechu bila je iz sfere IT-a. Renati je to bio novi element pa se još jednom suočila s promjenom. 

Dinamičnost i promjene zahtijevaju prilagodbu 

“RAD U BANKARSKOM SEKTORU ILI U FINTECHU POPRILIČNO JE DINAMIČAN I UZBUDLJIV. MISLIM DA JE PRITOM KLJUČNO PITANJE KOLIKO STE SE SPREMNI PRILAGOĐAVATI I STALNO UČITI.” 

Prilagodba i stalno učenje u platnoj industriji je prijeko potrebno upravo zato što se situacija mijenja iz dana u dan i više ne živimo u vremenima kakva su bila prije 15 godina, kada su promjene bile puno sporije. Upravo zbog toga Renata ovu industriju smatra atraktivnom. Način na koji komuniciramo postao je puno brži, kao i način konzumacije i plaćanja usluga. 

Banke su spremne na kompleksne projekte, a partnerstvom s tvrtkama poput Nets CEE, klijentima pružaju inovativne proizvode u puno kraćem roku. 

Kako ćete se snaći, Renata naglašava, ovisi isključivo o vama, “kao netko tko voli raditi na novim projektima, voli kreativu, upoznavanje novih ljudi i promjene područja rada, držim da je ova dinamika za mene izvrsna i da me sve to obogaćuje kao osobu.” 

U platnoj industriji nedostaje žena, a Nets CEE je iznimka! 

U platnoj industriji općenito nedostaje žena, no ne i u Nets CEE, gdje je zastupljenost žena prilično velika, a u Top managementu nekadašnjeg MPSI-a bilo je čak više žena nego muškaraca. Ne samo da to pruža dobru sliku o ovoj tvrtki, već motivira zaposlenice. U Hrvatskoj je situacija bolja nego u, primjerice, Njemačkoj, gdje je u prosjeku svega 17% žena zaposleno u tech firmama. 


Pročitajte više: Žene koje su napravile promjene u svijetu tehnologije i biznisa!


“Mislim da dio problema nastaje pri samom odabiru obrazovanja: žene u pravilu rjeđe odabiru obrazovanje u STEM područjima, što na kraju rezultira manjim brojem žena zaposlenih u payment i tech firmama. Već u toj fazi treba raditi na osnaživanju žena jer je dosta istraživanja pokazalo kako su upravo manjak podrške okoline i manjak samopouzdanja neki od glavnih razloga zašto se više žena ne odlučuje na obrazovanje u STEM područjima.” 


Pročitajte više: Zašto su pregovori o plaći ženama neugodni i kako prevladati razliku u plaćama!


Kako analitika pomaže bankama 

Analitika Nets-a pomaže u tumačenju raznih problema i razbijanju predrasuda, a njihovi analitičari neumorno rade na tome da prikažu punu sliku klijentima, dok je ostatak posla na samim klijentima, odnosno bankama. 

“No, svakako mislim da se može još puno toga napraviti u razumijevanju žena kao tržišnog segmenta. Ne samo u dijelu osjetljivosti na rizike, nego i u dijelu koji se odnosi na percipirano ponašanje žena: koliko žene zarađuju, a koliko troše, na koji način troše, u koje doba, jesu li sklonije novim načinima plaćanja ili ne.”


Pročitajte više: Kako preživjeti kao žena u IT sektoru? Uz ovih 6 savjeta


Osim toga, Renata smatra da se pažnja treba posvetiti i tome koliko se podržavaju žene koje žele pokrenuti svoj privatni biznis – koliko programa postoji za podršku ženama, kako se mentorira žene da naprave dobar poslovni plan i slično. 

“U Hrvatskoj ima puno prostora za unapređenje podrške ženama koje se odluče na poduzetništvo. Tu je svijest okoline prema ženama kao vlasnicama sigurno jedna velika prepreka, ali država je također ta koje treba pružiti podršku i raditi na stvaranju povoljnije društvene i poslovne klime za žene.” 

100% ženski tim

Situacija u svijetu po pitanju jednakosti još je uvijek daleko od idealne, a Renata smatra da njezin 100% ženski tim u firmi daje svijetao primjer kako kolegicama unutar firme, tako i ženama izvan. Sve članice tima dolaze iz različitih profesionalnih, ali i privatnih pozadina, no to samo znači da imaju mnogo toga za naučiti jedne od drugih, čime se gradi kreativnost i otvorenost u pristupanju ovim izazovima. Odlično se nadopunjavaju i rade na stvaranju stimulativne, opuštene ali i fokusirane radne sredine. 

“MI MENADŽERI SMO JAKI KOLIKO JE JAK NAŠ TIM, I ZATO SE PONOSIM ŠTO SAM SASTAVILA ODLIČAN TIM KOJI DOSKAČE SVIM PROBLEMIMA I PREPREKAMA NA KOJE NAILAZIMO U POSLU, I KOJI SE LAKO PRILAGOĐAVA NOVIM TRENDOVIMA U MARKETINGU.” 

Kako su dobar tim i koliko su toga zajedno postigli govore i njihovi uspjesi i nagrade. S web stranicom za MPSI iz 2017. godine ušli su u finale na MIXX Awards 2018 u kategoriji CORPORATE WEB SITE, s branding kampanjom koju su radili za desetu obljetnicu MPSIa osvojili su zlato u Londonu na Transform Europe Award 2020 godine. Za istu kampanju su na South East Europe CX Awards 2020 osvojili tri nagrade: zlato za CX Professional of the Year koju je zasluženo dobila Nikolina Horvat Subašić, srebro u kategoriji Financial Services i broncu u kategoriji Employees at the Heart of Everything, a s Employer Branding kampanjom su ušli u finale prestižne HUOJ Grand Prix, također 2020. godine.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -