Glas Poduzetnika podržava objavu podataka o korištenju gospodarskih mjera, ali i detaljnih troškova državne i lokalne uprave

Udruga Glas Poduzetnika osvrnula se na izlaganje predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića koji se dotaknuo podataka o korištenju gospodarskih mjera.

Povezano:

Prenosimo njihovo priopćenje:

“Jučerašnje izlaganje potpredsjednika Hrvatskog sabora ponovo je otvorilo pitanje nepoznavanje ključne tematike. Naša je odgovornost, kao udruge poduzetnika, pojasniti osnovne parametre, a kako, zbog mogućih slučaja zloporabe mjera Vlade od strane pojedinih poduzetnika, ne bi u pitanje došla jedna doista kvalitetna mjera. Ona za svoj primarni cilj ima samo jedno – očuvanje radnih mjesta kod poslodavaca i zadržavanje gospodarske aktivnosti na trenutno najvećoj mogućoj razini, a kako bismo se svi zajedno, čim lakše i jednostavnije vratili u „normalan“ život kad korona vrijeme bude barem dijelom iza nas.

Konkretno, treba ponoviti da je mjera financiranja minimalne plaće koju je donijela Vlada, a kojom je u prvom paketu omogućen iznos potpore je 3.250 kuna neto po zaposleniku, dok je u travanjskom paketu ova mjera podignuta na 4.000 kuna neto po zaposleniku, mjera kojom država ne pomaže pojedinim poduzetnicima, već osigurava uvjete za ostanak na radnim mjestima zaposlenima u privatnom sektoru.

Sve ovo daleko je povoljnije i ekonomski isplativije rješenje, usporedimo li situaciju s onom kojom bi, zbog trenutnog smanjenja gospodarske aktivnosti, mnogo zaposlenih bilo prisiljeno otići na Zavod za zapošljavanje, a što bi državu u konačnici mnogo više koštalo.

Mi u Udruzi GLAS PODUZETNIKA smatramo da su gospodarske mjere Vlade RH, mjere za očuvanje radnih mjesta, te da lista svih tvrtki korisnika navedenih mjera i treba u cijelosti biti transparentna i pod nadzorom nadležnih institucija. Također smo stava da se svaka zloporaba navedenih mjera od bilo koje strane ili nenamjensko trošenje sredstava treba brzo i efikasno sankcionirati. Ukoliko bilo tko, uključujući i potpredsjednika Hrvatskog sabora, ima saznanja o zloporabi ove mjere u osobnu korist nekog od poduzetnika, a jasno je istaknuto da pravo na istu imaju samo zaposlenici, pozivamo ga da takva saznanja javno podijeli u cilju zaštite cjelokupnog sektora mikro, malih i srednjih poduzetnika koji se ovih dana doista bore za očuvanje radnih mjesta i poslovne aktivnosti, razmišljajući dugoročno o boljem sutra za sve nas.

Isto tako se zalažemo da u cijelosti imamo transparentno društvo. Godišnja izvješća svih poduzetnika su javni podatak i već godinama dostupna su preko brojnih financijskih servisa. S naše strane očekujemo da se omogući maksimalna transparentnost svih proračuna i troškova jedinica lokalne samouprave (neke su već krenule tim putem), kao i državnih institucija, te naravno i svih drugih udruga, komora, sindikata i drugih organizacija koje sada ne moraju javno objavljivati financijske izvještaje.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -