Treba li djecu cijepiti protiv Covida? Lome se koplja

Nasilni prosvjedi u Cipru, hakiranje zdravstvenog sustava u talijanskom Laciju i sukobi u SAD-u samo su dio konfliktne stvarnosti s kojom se suočavamo danas. Sve oko cjepiva. Pfizer, Johnson&Johnson’s, Moderna i AstraZeneca – čarobna je četvorka koja je zaslužna za lavinu etičkih dilema i možda najveću moralnu krizu nakon Drugog svjetskog rata. Ili uzrok tome ipak nisu cjepiva, nego virus koji je postao ružna svakodnevica, pratitelj kojeg nitko ne želi uza se?

S jedne strane polako ulazimo u drugu godinu od počeka pandemije – dijeli nas još nekoliko mjeseci od dugih 730 dana otkako se svijet u potpunosti izmijenilo. Otkako je postalo jasno da COVID-19 nije bezazlena bolest u dalekoj Kini. U pandemijskom je periodu preminulo nešto manje od 4 i pol milijuna ljudi, samo u Hrvatskoj više od 8.000. Ako uzmemo u obzir da je Hrvatska davne 2011. imala 4 i pol milijuna ljudi, sve je jasno. Od je korone preminulo onoliko ljudi koliko je prije 10 godina naseljavalo prostor cijele Hrvatske.

S druge, pak, strane, pitanje ljudske slobode nikada nije bilo diskutabilnije – do koje granice seže sloboda odlučivanja? Može li ijedan autoritet natjerati pojedinca da se cijepi, da unese u svoje tijelo nešto što ne želi? Onda opet, može li pojedinac sam riskirati produljenje pandemije i ugroziti ne samo svoj život, nego i život zajednice koja ga okužuje?


Pročitajte više: Žena koja stoji iza Pfizer cjepiva protiv koronavirusa prethodno je razvila jedino cjepivo protiv raka!


50% stanovništva je cijepljeno, a 50% nije

Trenutno je u Hrvatskoj procijepljeno 50% odraslog stanovništva. Jedni kliču i slave, drugi taj postotak smatraju poražavajućim. Je li čaša polu puna ili polu prazna? Činjenica je jedna, preko 90-ak posto novozaraženih nije cijepljeno uopće ili je primilo samo jednu dozu. Podatak je to koji je iznio ministar zdravstva.

„Protekli mjesec 579 građana je završilo u bolnici zbog COVID-19 – 94% njih nije bilo cijepljeno. Matematika je jasna, cjepivo protiv COVID-19 = zdrav i normalan život,“ istaknuo je ministar Vili Beroš.

Treba li se cijepiti više nije ni pitanje, stručnjaci diljem kugle zemaljske pozivaju na cijepljenje. Smatraju ga jedinim načinom da se zaustavi pandemija, ili barem oslabi. Svakim danom znanost dolazi do novih otkrića pa je tako ono najnovije možda najnevjerojatnije. Stručnjaci upozoravaju: potrebno je cijepiti i djecu – njima virus najmanje škodi, ali su najčešći prenosioci, prenosi portal Women’s Agenda.

Australska profesorica: Djecu od 12 godina nadalje treba cijepiti pod hitno

Emma McBryde, profesorica zaraznih bolesti i epidemiologije pri australskom Sveučilištu James Cook napisala je znanstveni tekst na temu cijepljenja djece. Smatra da je ključno početi cijepiti djecu od 12 godina nadalje zbog mutiranog Delta soja, koji ne štedi ni mlađu populaciju. Mišljenje temelji na činjenici da je prije pojave Delta soja samo jedna osoba mlađa od 20 godina preminula, a zaraženi su bili rijetki. U posljednjih nekoliko mjeseci u Australiji je zabilježeno više od 3.000 slučajeva gdje su zaraženi upravo mladi ljudi, u svojim dvadesetima.

I prije pojave zloćudnog soja znalo se da su djeca prijenosnici, no njima sam virus nije škodio ili su imali blage do umjerene simptome. I tada se spominjala važnost odvajanja djece – velika druženja i igranja mogla su završiti pogoršanjem epidemiološke slike. No sada, ističe profesorica, nije dovoljno pokušavati držati djecu daleko jedne od drugih i siliti ih da nose maske – potrebno ih je cijepiti. I to što prije, po hitnom postupku.   

„Ako ipak Delta na kraju ipak zarazi djecu više nego što je tako bilo s izvornim sojem, djeca mogu postati super-prenositelji varijante Delta – baš kao što su ključni prijenosnici gripe, hripavca, ospica, vodenih kozica i gotovo svakog respiratornog virusa,“ navodi u tekstu.

Preporučuje da se stariju populaciju nastavi cijepiti AstraZenecom, a da se za djecu pripremi Pfizer. Pfizer se pokazao učinkovitijim pri suzbijanju transmisija, upravo onoga što se želi postići cijepljenjem djece i mladih.


Pročitajte više: Tko je bračni par koji stoji iza Pfizer cjepiva za koronavirus?


Hrvatski stručnjak: Cijepljenje nije obavezno, ali je učinkovito

U Hrvatskoj rasprava o cijepljenju djece traje već neko vrijeme. Cijepljenje je dobrovoljno i može ga odbiti svaka odrasla osobe pa je teško govoriti o cijepljenju djece, koja ne mogu odlučivati za sebe. Prema posljednjim izjavama zamjenice ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ivane Pavić Šimetin, osim u ljekarnama, planira se omogućiti cijepljenje i u školama. Skupina na koju se cilja tim potezom su srednjoškolci, za koje se vjeruje da su u većem doticaju s drugim ljudima, od osnovnoškolske djece. Time se ne nastoji stvoriti pritisak, ali HZJZ vjeruje da će se procjepljenost povećati ako cjepivo bude ljudima bliže. Cijepljenje mlađe djece, izgleda, ipak ostaje na odluci njihovih roditelja.

Ravnatelj zagrebačke Klinike za dječje bolesti, u Klaićevoj, prof. dr. sc. Goran Roić, prokomentirao je situaciju.

“Poznato je da je rizik teških oblika bolesti COVID-19 znatno manji u dječjoj dobi nego u odraslih, međutim i u dječjoj dobi COVID-19 može izazvati ozbiljne simptome, dovesti do sindroma multisistemskog upalnog odgovora u djece (MIS-C) koji može biti i životnougrožavajući – dovesti i do smrtnog ishoda. A naposljetku, djeca i adolescenti mogu bolest prenositi na odraslu populaciju.”

Objasnio je kako su trenutno na tržištu registrirana samo dva cjepiva prilagođena za najmanje, a to su Comirnaty (Pfizer-BioNTech) te Spikevax (Moderna). Najugroženija su djeca koja pate od kroničnih bolesti ili žive u kućanstvu s kroničnim bolesnicima, ističe. No, i u tim slučajevima cijepljenje je dobrovoljno jer je tako određeno za svo hrvatsko stanovništvo. Kao i drugi stručnjaci, ističe kako nema prisile, ali je važno istaknuti učinkovitost cijepljenja u borbi protiv COVID-a.

“Važno je istaknuti da su dosadašnja istraživanja pokazala da su cjepiva u pedijatrijskoj dobi iznad 12 godina učinkovita, dovode do visokog stupnja zaštite od infekcije, a najčešće nuspojave, jednake su kao i u mladoj odrasloj populaciji.”

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -