Pokretanje biznisa za vrijeme korone – ludost ili prilika?

Nakon dvanaest godina rada u domaćim i internacionalnim društvima na području financija i računovodstva Josipa Zorko je realizirala svoj dugogodišnji cilj ulaska u poduzetništvo početkom 2020. godine. Na samom početku poslovanja neplanirano ju je dočekao lockdown i korona kriza. Je li pokretanje biznisa u doba korone ludost ili hrabrost? Josipa ima odgovor!

Je li pokretanje biznisa u doba korone ludost ili hrabrost?

S obzirom na situaciju, Josipa se bojala u kojem će smjeru ići cijelo gospodarstvo i razmišljala je o tome je li ulazak u poduzetništvo u tom trenutku ludost ili hrabrost. Međutim, velika želja i još veća podrška okoline u cijelom procesu bila je okidač.

“Prvi posao u struci našla sam za vrijeme prošle financijske krize, 2008. godine, a nakon dvanaest godina ponavlja se sličan scenarij, tako da sam zaključila da kriza zaista može biti prilika.”

Kako je pripremala teren za ulazak u poduzetništvo kroz proteklih godinu dana bila je dobro informirana, a iskustvo iz konzultantske industrije gdje je imala priliku biti u doticaju s različitim poduzetnicima, također je bilo neprocjenjivo. Pokretanje biznisa u doba korone stoga je za Josipu bilo prilika!

Pokretanje vlastitog biznisa zahtijeva umrežavanje

U trenutku kada je ušla u poduzetništvo postavilo se pitanje “Kako se umrežavati?” Započeo je lockdown, konferencije i edukacije su se prestale održavati uživo. Sve se prebacilo u virtualni svijet što je vrlo teško moglo zamijeniti osobni kontakt i prvi dojam. Međutim, dok je gradila karijeru unazad nekoliko godina postala je svjesna važnosti umrežavanja i gradnje odnosa, što joj je i dovelo prve klijente.

U tom trenutku naučila je prvu lekciju u poduzetništvu, a to je: “Okruži se ljudima s kojima dijeliš iste ili slične vrijednosti te gradi dugoročne odnose pružajući si uzajamnu podršku, moralnu i poslovnu.”


Pročitajte više: Zašto su osobne i poslovne vrijednosti temelj dobrog poslovanja?


Prepoznala je LinkedIn kao društvenu mrežu preko koje je ostvarila poslovne suradnje. Svakome tko je imao sreću u karijeri imati dobrog mentora savjetuje: “Kada vam se putevi raziđu, gradite taj odnos jer takva osoba vam uvijek može biti kvalitetna inspiracija sa svojim znanjem i iskustvom”.

pokretanje biznisa u doba korone

Pročitajte više: Kako je jedna poduzetnica i blogerica uspjela privući više od 2 milijuna followera na LinkedInu


Mrežu poslovnih kontakata važno je sustavno graditi od samog početka karijere. Na taj način povećavamo svoju vidljivost, otvaramo vrata novim prilikama, dolazimo do informacija i što je najvažnije, gradimo dugoročne odnose.

Samodisciplina kao poslovna filozofija

Josipu je u svemu što je radila uvijek pratila samodisciplina. Još za vrijeme studiranja i paralelnog rada u struci morala je podići samodisciplinu i organiziranost na višu razinu. Postavljanje liste zadataka i marljivo ispunjavanje svakog zadatka bez preskakanja jako je važno. Suvremeno poslovanje traži efikasnost i rezultate neovisno radite li u malom društvu, u korporaciji ili gradite vlastiti biznis. Vrlo je važno analitički misliti, usmjeravati akcije i postavljati ciljeve te iste ostvarivati korak po korak.


Pročitajte više: 3 ključne poduzetničke vještine bez kojih ne možete


Duboko je uvjerena da ovakav pristup donosi rezultate i izdvaja uspješnog poduzetnika od neuspješnog. Kao što je Peter Drucker, otac modernog menadžmenta rekao: „Kada čovjek ne zna u koju luku plovi niti jedan vjetar nije onaj pravi”.

Odvojiti se od konkurencije razvojem drugačije usluge

Klijentima Josipa pruža uslugu računovodstva, financijskog kontrolinga, poslovnog savjetovanja i stručne edukacije. Smatra da je imperativ iskoristiti sve prednosti koje pružaju moderne tehnologije pa je ona sukladno tome uslugu računovodstva maksimalno digitalizirala i automatizirala kako bi joj ostalo više vremena za gradnju odnosa s klijentima, savjetovanje te analizu njihovog poslovanja.

Nakon rada s mnogim poduzetnicima u ranijim društvima shvatila je da su oni odlični u svojoj temeljnoj djelatnosti, ali i da su im potrebna i znanja o financijama, računovodstvu i kontrolingu. Iz tog razloga uspostavila je uslugu “financijski coaching za business”, gdje radi individualno s osobama kojima su takva znanja potrebna na primjerima iz industrije i s njihovim realnim problemima i pitanjima. U ovakvom joj pristupu pomaže i diploma NLP praktičara (Neuro lingvističko programiranje) gdje pomoću naučenih alata i modela za osvještavanje i postavljanje ciljeva razvija kvalitetnu komunikaciju s klijentima.

pokretanje biznisa u doba korone

Radni sati se ne broje

Većinu dana radi i jako puno ulaže u sve aspekte razvoja biznisa. Poduzetništvo te razvoj i vođenje vlastitog društva nije nešto što ima radno vrijeme i što je glamurozno. Na početku poslovanja, jednostavno morate biti “u svemu” – u svom poslu, umrežavanju, marketingu, osobnom brendingu, razvoju web stranice, vizuala firme, itd.

Radne sate ne broji, kaže, jer je konstantno involvirana u razvoj biznisa. To je njezin posao i hobi. Motivacija koju vlastiti biznis budi kod čovjeka je nevjerojatna. Sve ideje koje imate možete pokušati ostvariti bez da vas netko koči. Možda neke ideje ne zažive, ali sigurno će postaviti temelje za neke druge.


Pročitajte više: Što sam naučila u prve dvije godine poduzetništva?


Postoje dani kada je fizički umorna i nije u potpunosti efikasna. “Nekada količina stresa u jednom danu bude zaista velika pogotovo jer sve odluke koje donosite zapravo na kraju morate sami donijet i nositi se s tim. Osobno mi puno olakšava razgovor sa najbližim osobama u okolini, barem da iznesem ideju i dobijem drugi pogled na nju”.

Ulaganje u znanje i osobni razvoj nikada ne prestaje

Nema prečaca do uspjeha. Brzina industrije u kojoj Josipa gradi svoju poduzetničku priču, česte porezne izmjene te novi koncepti koje je potrebno savladati tjeraju ju na kontinuiranu edukaciju koja nikada neće prestati.


Pročitajte više: Zašto je edukacija ključ poslovnog i osobnog uspjeha?


Jako puno ulaže u tehnička znanja, ali i osobni razvoj te smatra da se trud i ulaganje u sebe uvijek isplate. Trenutno pohađa akademiju za kontroling kroz koju dolazi do novih znanja kako bi mogla pružati dodanu vrijednost klijentima.

Kako je Warren Buffet rekao: „Ulaganje u sebe je najbolja stvar koju možete napraviti. Radite sve što može unaprijediti vaš talent; to nitko ne može niti oporezovati niti oduzeti.“

Neće vas uvijek svi razumjeti – niti ne moraju

Ova entuzijastična žena smatra da je jako važna podrška okoline kako bi poduzetnički put bio malo lakši. Podršku koju ima od strane muža jako joj je važna, a obzirom da je on cijeli život u sportu, sportski mentalitet neodustajanja i predanog rada uvijek ju jako inspirira. Naravno da postoje ljudi u okolini koji nikako ne mogu razumjeti odluku ulaska u poduzetništvo na početku „krize“ i nije im jasno kako već nije propala.

“Nikada se neće dogoditi da se vaše odluke sviđaju svima. Svaka osoba gleda na stvari i situacije iz vlastitog iskustva i percepcije. Uvijek sam smatrala da ograničavajuće uvjerenje jedne osobe nije i moje ograničavajuće uvjerenje što je u poduzetništvu jako bitno da se ne uhvatite u zamku „tuđih očekivanja“”.

Josipi je cilj uvijek bio graditi dugoročne odnose s klijentima. Ne želi prodavati svoj radni sat, nego želi pratiti razvoj klijenta, graditi odnos i biti strateški partner njihovom poslovanju.

“Trenutno svojim velikim uspjehom smatraM kada me klijenti predstave: „Ovo je Josipa, naša partnerica.“ Tada znam da sam na dobrom putu i gradim svoju priču”.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

nadarena djeca

Istraživanje pokazalo kako se nadarenu djecu ne prepoznaje u gotovo 50%...

Nešto u čemu obrazovni sustav često zakazuje jest odnošenje prema nadarenoj djeci i adolescentima. Nastavni program im nije prilagođen, a jedina...
- Advertisment -