Netflix, L’oreal, Microsoft… koje su najbolje globalne tvrtke za žene?

Globalno sudjelovanje žena u radnoj snazi i dalje je značajno manje od onog muškaraca. Procjenjuje se da samo 47 posto žena čini radnu snagu diljem svijeta, nasuprot 72 posto muškaraca. Kada su i zaposlene, žene rade na manje kvalitetnim poslovima. Samo oko 32 posto žena ima više rukovodeće pozicije u globalnoj radnoj snazi. Ipak, nije sve tako crno.

Mnoge tvrtke prepoznaju da je za privlačenje i zadržavanje talentiranih žena ključno ponuditi pogodnosti kao što su fleksibilan rad, programi razvoja vještina, obiteljski dopust i misija koja je usklađena s osnaživanjem žena. Forbes je odlučio istražiti koje su to Top svjetske tvrtke za žene u 2023. godini koje podržavaju žene na radnom mjestu i izvan njega te je napravio popis najboljih globalnih tvrtki za žene.


Pročitajte više: Forbes u potrazi za uspješnim europskim ženama za listu “50 preko 50″


Francuska tvrtka predvodi popis

Ima ih 400, a na prvom mjestu nalazi se francuska osiguravajuća tvrtka MAIF sa središtem u Nantesu. Iako posluje samo na području Francuske, ima više od 9000 zaposlenih. Napredovala je s prošlogodišnjeg trećeg mjesta, a ista se tvrtka ove godine našla na 63. mjestu Forbesova popisa najboljih poslodavaca. Sebe su proglasili “tvrtkom s misijom” te paze na društvenu i ekološku odgovornost te ravnopravnost spolova.

Na drugom se mjestu našla tvrtka The Estee Lauder koja se bavi proizvodnjom proizvoda za njegu kože, kose, šminke i mirisa. Ova multinacionalna tvrtka podržava i širi mogućnosti za unaprjeđenje žena. Polovicu globalnih regija tvrtke vode žene, 59 posto pozicija potpredsjednica i viših pozicija čine žene, a svih njihovih šest centara za istraživanje i razvoj inovacija vode žene.


Pročitajte više: Među 400 najbogatijih svega 60 žena. Uglavnom su – nasljednice


Nude niz obiteljskih pogodnosti

Veliki skok s 18. na treće mjesto ove godine napravila je njemačka IT tvrtka SAP. Ravnopravnost spolova temeljna je vrijednost tvrtke i prioritet za postajanje najinkluzivnijom softverskom tvrtkom na planetu. SAP je 2011. zacrtao povećanje broja žena u rukovodstvu postavljanjem cilja od 25 posto žena u vodstvu do 2017. i 30 posto do 2022. SAP je postigao svoj cilj od 25 posto žena u rukovodstvu šest mjeseci prije roka u lipnju 2017., a u prosincu 2019. dosegao je 26,4 posto.

U prvih 15 na popisu nalazi se i L’oreal. Iz tvrtke ističu da žele da svijet sutrašnjice bude pravedan, raznolik i uključiv. Naglašavaju da imaju ponosnu povijest osnaživanja žena i rada s njima na izgradnji sutrašnjice. Tako su 2020. pokrenuli dobrotvorni fond za potporu visoko ranjivim ženama u kontekstu krize izazvane koronavirusom. Njihovi brendovi poduzimaju mjere da bi podigli svijest među klijentima i potrošačima o unaprjeđivanju ciljeva žena. Pokrenuli su i inicijativu Solidarity Sourcing čije su dvije trećine korisnika žene, a služi kao program solidarnosti.

Pri vrhu se nalazi i Netflix koji je 2021. godine potrošio pet milijuna dolara da bi povećao broj žena koje režiraju filmove. Gotovo polovicu njihove radne snage, 49,6 posto, čine žene.

U top 15 se još nalaze i Marks & Spencer, H&M – Hennes & Mauritz, Intersport, Microsoft i Adidas.


Pročitajte više: Od dna do vrha: Top lista žena koje su same stekle bogatstvo!


Za istraživanje ispitali gotovo 70.000 žena

S tvrtkom za istraživanje tržišta Statista iz Forbesa su anketirali gotovo 70.000 žena koje rade za multinacionalne korporacije u 37 zemalja. Sudionici su upitani, između ostalih pitanja, bi li preporučili svog poslodavca prijateljima ili obitelji, te da ocijene korporaciju i po općoj praksi na radnom mjestu i po rodno specifičnim pitanjima, uključujući rodnu jednakost u plaćama, upravljanje slučajevima diskriminacije zaposlenika i imaju li muškarci i žene iste mogućnosti napredovanja.

Žene su također zamoljene da ocijene druge tvrtke unutar svojih industrija i da ocijene organizacije na temelju njihovog javnog imidža. Primjerice, pozicionira li tvrtka svoje usluge ili proizvode tako da se aktivno bore protiv rodnih stereotipa i promiče li rodnu ravnopravnost putem marketinških kampanja i neprofitnih inicijativa. Tvrtke su zatim procijenjene na temelju postotka žena na vodećim pozicijama. Sve navedeno dovelo je do konačnih rezultata.

Foto: Canva

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -