Potrošački sektor u trostrukom izazovu. ‘ESG i digitalna transformacija nužni za opstanak’

Potrošački sektor već nekoliko godina prolazi kroz radikalnu transformaciju. S tehnologijom, inovacijama i zahtjevima novih tržišta koji potiču promjene, kompanije koje posluju u sektoru potrošača sada se suočavaju s trostrukim izazovom – odgovaranje na često oprečne zahtjeve potrošača, davanje prioriteta održivosti ispred komercijalnog poslovanja te praćenje najnovijih trendova i inovacija, objasnila nam je Vali Marszalek, direktorica ESG odjela u tvrtki Mazars.

Tvrtka Mazars objavila je izvještaj u kojem je objašnjeno kako kompanije koje posluju u sektoru potrošača mogu iskoristiti ESG kriterije i digitalnu transformaciju kako bi uspjele u ovom mijenjajućem okruženju.

Potrošački sektor i transformacija tehnologije, evo kako

Marszalek ističe da potrošački sektor može i mora iskoristiti ESG i digitalnu transformaciju upravo kako bi odgovorio na okruženje koje se konstantno i ubrzano mijenja.

„Digitalna transformacija i ESG se pritom jako dobro nadopunjuju, što možemo vidjeti i na primjerima naših klijenata. Neki od takvih su smanjenje emisija i poboljšavanje transportne logistike digitalnim alatima ili smanjenje otpada proizvodnjom proizvoda na zahtjev. Ukratko, integracija ESG kriterija i digitalna transformacija nose i osiguravaju konkurentnost“, objašnjava.

Kompanije koje posluju u sektoru potrošača u bliskoj će se budućnosti suočiti s rastućim pritiskom za unaprjeđenjem svojih performansa u održivosti. Ovi se pomaci mogu dogoditi prema generacijskim linijama: na tržištima u nastajanju i zrelim tržištima, milenijalci su skloniji od starijih generacija odabrati održive alternative. Međutim, zahtjevi potrošača i građana mogu biti kompleksni i suprotni – kao što je zahtjev za većom održivošću, ali i većom praktičnošću i izborom. Velike kompanije koje posluju u sektoru potrošača moraju se kretati između tih zahtjeva.


Pročitajte više: ESG – ovaj pojam nije nov, a evo što tvrtke u EU moraju poduzeti


Zaposlenici ne trebaju strahovati od novih tehnologija

Pravni okvir povezan s ESG zahtjevima se pooštrava u raznim područjima. Investitori sve više pažnje obraćaju na izloženost riziku povezanom s ESG i željni su otkriti nove prilike. Također, pritisak za dokazivanjem ESG performansi dolazi i od zaposlenika, aplikanata, konkurenata, a ponekad i od samih poslovnih lidera.

Tako kompanije koje posluju u sektoru potrošača jasno prepoznaju potrebu za transformacijom tehnologije. Nedavno istraživanje tvrtke Mazars pokazalo je da više od 70 posto izvršnih direktora u sektoru potrošača smatra da je „esencijalno“ ili „vrlo važno“ da njihova organizacija razumije i iskoristi automatizaciju, strojno učenje ili umjetnu inteligenciju i big data. Potražnja za e-trgovinom ključni je pokretač promjena. Pritisak na digitalizaciju posebno je izražen u nekim regijama, poput kineskih kompanija čija se baza kupaca brzo okreće prema društvenoj trgovini i digitalnim plaćanjima.

Marszalek objašnjava da tehnologija nudi alate, ali čak i najbolji alati, procesi i tehnologija zahtijevaju ljudsku intervenciju i vještine pa stoga radnici nemaju razloga za strah. Razumljivo je, kaže, da će neki zaposlenici imati strah od novih tehnologija, ali zato je važno da im se omogući obuka i dodatno usavršavanje, kako bi im postalo ugodno i kako bi mogli vješto koristiti novo implementirane alate.


Pročitajte više: EU bi ublažila pravila izvještavanja o održivosti. Mazars: Nije jednostavno


Kompanije moraju izgraditi pravi miks talenata i vještina

Kako bi se prilagodile ovim kompleksnim zahtjevima i bile spremne za budućnost, više kompanija koje posluju u sektoru potrošača prijeći će na poslovne modele koji su usklađeni, integriraju tehnologiju i održivost. Da bi uspjele u nastajućem okruženju potražnje, također će imati koristi od digitalizacije, kako bi potpuno preoblikovale proizvode i procese, otključale operativne efikasnosti i omogućile modele koji potiču ponovnu uporabu, najam i preprodaju.

Početni koraci su strateški: prihvatiti potrebu za transformacijom poslovanja, primjerice mapiranjem rizika i prilika vezanih uz ESG. Kompanije zatim mogu postaviti osnovu prema kojoj će mjeriti napredak i sustave za prikupljanje podataka, kako bi pomogli u identifikaciji i prioritetizaciji ključnih područja za konkurentske prednosti. To znači prikupljanje podataka o relevantnim metrikama, kao što su utjecaj na biološku raznolikost, prava radnika u opskrbnom lancu ili dobne i demografske karakteristike zaposlenika.

Nadalje, lideri se mogu osloniti na uvide temeljene na podacima kako bi stvorili koherentnu strategiju koja obuhvaća i ciljeve održivosti i poslovanja te okupiti upravne odbore i druge dionike oko vizije održive budućnosti. Ključno je da kompanije djeluju brzo. Kako bi ubrzale transformaciju, kompanije moraju mjeriti i optimizirati ESG performanse te iskoristiti tehnologiju.

Preostali koraci su taktički. Kompanije moraju izgraditi pravi miks talenata i vještina u poslovanju, bilo kroz regrutiranje, obuku postojećih zaposlenika, liderstvo i članove upravnog odbora, ili poboljšavanje raznolikosti. To je posebno važno na razini upravnog odbora. Timovi s različitim iskustvima lakše će zamisliti proizvode i usluge koje će zadovoljiti suvremene zahtjeve potrošača.

Foto: Canva / LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -