Što nas čeka u vrtićima na jesen? Pitali smo dvije naše članice

Prije nekoliko mjeseci kad su restrikcije počele popuštati, roditeljima je preporuka bila da i dalje ne šalju svoju djecu u vrtić ili školu. No, posljednjih dana priča se promijenila, roditelje se potiče da šalju svoju djecu u odgojne ustanove. Razgovarali smo s vlasnicama dječjih vrtića te ih pitali što misle o novim preporukama te kakva su predviđanja za povratak u vrtiće.

U ovoj situaciji smo jedino mogli upisati manje djece

Dobrila Radeka, vlasnica dječjeg vrtića Žuto Pače morala se prilagoditi novonastaloj situaciji uvažavajući epidemiološke mjere i pedagoške standarde.

“Svjesni smo prostornih ograničenja, kao i specifičnih potreba svakog djeteta. Svako je dijete mlado ljudsko biće sa svojim specifičnim interesima, motivima i potrebama koje se razvija u interakciji s drugom djecom i cjelokupnim okruženjem. Nije mu prirodno mirovanje na jednom mjestu. Jedino što smo mogli napraviti u ovoj situaciji je upisati manje djece u odnosu na kriterije propisane Pedagoškim standardom kako bi na neki način prevenirali i smanjili mogućnost zaraze.”

U svakodnevnom radu s djecom veći naglasak su stavili na razvoj osnovnih higijenskih navika, pojačano čišćenje svih prostorija i svakodnevnu suradnju s roditeljima djece i nadležnim službama kako bi mogli prevenirati pojavu bolesti. “Ovdje moram zahvaliti Odjelu za odgoj i školstvo Grada Zadra s kojima svi privatni dječji vrtići u gradu imaju odličnu suradnju već jedanaest godina. U suradnji s upravom Grada, kako moj tako i ostali dječji vrtići u gradu Zadru, imaju ujednačene uvjete i razmjerno visoke standarde upisa i rada. Zahvaljujući tome, već duže vrijeme vrlo je mali postotak neupisane djece i broj upisane djece po grupama se kreće unutar Pedagoškog standarda.”


Pročitajte više: Je li potreban povratak u škole i vrtiće te hoće li roditelji slati svoju djecu?


Roditelji podržavaju povratak djece u vrtiće

Uz nadležna tijela, najvažniju ulogu oko dolaska djece u vrtiće imaju roditelji, a otkrila nam je da roditelji podržavaju povratak u vrtiće.

“Međutim, došle smo do zaključka da je tome uvelike pridonijela kontinuirana međusobna komunikacija preko društvenih mreža i grupa. Naša komunikacija nije stala za vrijeme prekida rada izazvanog koronavirusom niti odlaskom na godišnje odmore. Roditelji su bili upoznati sa svim postupcima i zaštitnim mjerama koje smo poduzeli kako bi se njihova djeca cijelo vrijeme osjećala sigurno u prvom proljetnom razdoblju pandemije, a s tom praksom smo nastavili i u vremenu pripreme za novu pedagošku godinu.”

Svjesni su situacije i nepoznanica vezanih uz koronavirus. Međutim, Dobrila smatra kada su roditelji djece istinski partneri u zajedničkom djelovanju i aktivnostima, kroz svakodnevnu komunikaciju mogu svi skupa lakše prebroditi neizvjesno razdoblje, na dobrobit djece.


Pročitajte više: Sedam savjeta za malu školu kod kuće!


Dječji vrtići su i za vrijeme karantene bili na raspolaganju

Rani i predškolski odgoj su jedini dio sustava odgoja i obrazovanja koji od početka pandemije nije niti u jednom trenutku potpuno zatvorio vrata svojih ustanova. Dječji vrtići su cijelo vrijeme tzv. lockdown-a bili na raspolaganju roditeljima. S kolegama-ravnateljima, kako iz Zadra tako i iz drugih gradova, svakodnevno je razmjenjivala informacije o broju djece koje su roditelji dovodili u dječje vrtiće zbog rada na svojim radnim mjestima, o tome kako su se organizirali u izvanrednim okolnostima.

“Smišljali smo načine kako ostati u kontaktu s djecom i roditeljima. Mnoge kolegice-odgojiteljice su radile paralelno i u malim grupama i on-line. Nažalost, resorno ministarstvo nije prepoznavalo naše aktivnosti i niti u jednom trenutku nije pokazalo interes za rani i predškolski odgoj i probleme s kojima se odgojitelji susreću. Fokus pažnje je bio usmjeren na škole.”

Trenutna je situacija takva da je Hrvatski zavod za javno zdravstvo u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, na temelju dosadašnjih spoznaja o pandemiji, na temelju najnovijih spoznaja o tome da zdrava djeca predškolske dobi ne spadaju u rizičnu skupinu i da je vrlo mali postotak pobolijevanja, izradio je upute povratku većine djece u vrtiće.

“To je vrlo važno ne samo zbog odgoja i socijalizacije djece nego i stoga što se time oslobađaju vrlo važne gospodarske pretpostavke života i rada suvremenih obitelji. Ukoliko roditelji/staratelji ne mogu raditi zbog toga što ne mogu upisati dijete u predškolsku ustanovu, to će se odraziti na kvalitetu obiteljskog života. Konačno, kvaliteta života odgojiteljica zaposlenih u predškolskim ustanovama također zavisi od rada u dječjih vrtića. Zbog toga rad dječjih vrtića ima ne samo odgojno-obrazovne vrijednosti nego i gospodarski značaj.”

Naglasak stavljamo na pojačanu osobnu higijenu te fizičke razmake

Dječji vrtić Čigra već se pridržava uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 koje su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja javnosti predstavile 24. kolovoza 2020. godine, otkrila nam je vlasnica i osnivačica Vedrana Džanić.

“Te upute, kao i one ranije, naglasak stavljaju na pojačanu osobnu higijenu i pranje ruku, nemiješanje odgojno-obrazovnih skupina te poštivanje fizičkog razmaka djece za vrijeme jela i spavanja. Za razliku od vremena prije aktualne pandemije pazimo da se djeca iz vrtićkih skupina ne miješaju. Svaka je skupina u svojoj sobi, a pazimo da djeca iz različitih skupina ne budu u kontaktu niti kada su na otvorenom.”


Pročitajte više: 7 načina kako zabaviti djecu vrtićke dobi tijekom epidemije koronavirusa!


U vrtićima Čigra u svakoj skupini rade dvije odgajateljice koje zbog epidemioloških mjera tada nisu u kontaktu s drugim skupinama. Svi zaposlenici vrtića nose propisanu zaštitnu opremu i mjeri im se temperatura pri ulasku u vrtić. Djetetu prije odlaska u vrtić roditelji trebaju izmjeriti temperaturu, a u vrtić dijete uvodi jedan roditelj.

“Tijekom boravka djeteta u vrtiću veliku pozornost pridajemo njegovoj osobnoj higijeni i pranju ruku. Čak i najmlađu djecu, jasličarce, potičemo da ruke peru čim češće, a poučavamo ih i kako pravilno kihati te brisati nos kako bi se zaštitila ostala djeca. Pri spavanju i hranjenju djeca se pridržavaju propisanog razmaka. Prostor i predmeti vrtića temeljito se čiste i dezinficiraju po posebnom protokolu. U vrtiću do daljnjega ne mogu gostovati kazališne skupine. Ne mogu se održavati ni roditeljski te ostali sastanci koje organizira vrtić. Ta je komunikacija uživo zamijenjena onom telefonskom te komunikacijom putem interneta.”

Uz to, roditelji podržavaju dolazak djece u vrtić te su svoju djecu po završetku godišnjih odmora uključili u program. “Naime, u vrtiću osim što se brinemo za djecu dok roditelji rade, pružamo im odgojno-obrazovni program nužan za razvoj njihovih potencijala te daljnje školovanje. Dvojbe oko važnosti uključivanja djece u vrtić nemaju zato ni roditelji koji nastavljaju raditi od kuće. Dok oni obavljaju svoje radne zadatke, djeca su u sigurnom, poticajnom i inkluzivnom okruženju gdje im pružamo visokokvalitetno obrazovanje i skrb što je važan temelj za cjeloživotno učenje.”

Poštivanje znanosti duboko je implementirano u rad Dječjeg vrtića Čigra. Zbog toga se od izbijanja epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj pridržavaju mjera epidemiologa. Od ožujka kada su se u zemlji pojavile prve osobe zaražene novim koronavirusom, došlo se do mnogobrojnih spoznaja o tom virusu te bolesti koju uzrokuje. U skladu s time napravljene su i nove mjere. One sada kažu da odgojno-obrazovna skupina nastavlja s radom u slučaju pojave simptoma bolesti COVID-19 kod pojedinca. U slučaju pak da se simptomi pojave kod više osoba, postupa se u skladu s preporukom liječnika.

Foto: Martina Cvek, Privatna arhiva, Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Tata CEO

„U posljednjih sam 10 godina zaradio doktorat i došao na poziciju...

Tobi Emonts-Holley prije nekoliko je dana na svojem Twitter profilu objavio 'tajnu' poslovnog uspjeha. Naime, ovaj otac šestero djece uspio je...
- Advertisment -