Vječna dilema – pratitelji ili sadržaj?

Jesu li vrjedniji followeri ili je za brand bolje graditi profil kroz vidljivost sadržaja? Često nas klijenti pitaju kako povećati broj followera na društvenim mrežama, a povremeno s nama podijele svoje nezadovoljstvo s algoritmima koji na kapaljku puštaju nove followere. I dok mi nemamo dvojbi oko toga treba li graditi profile na društvenim mrežama kroz broj pratitelja ili vidljivost sadržaja, razmišljamo kako na jednostavan način odgovoriti na ovo pitanje pa da nitko nema dilemu.

Razmišljali smo i diskutirali između sebe, na papir stavili sve prednosti i nedostatke oba pristupa s kojima smo se kroz godine rada susreli pa u nastavku donosimo rezultate ovog dvoboja! U nastavku bloga saznajte koliku zapravo vrijednost imaju followeri.

Povećanje broja followera – ZA: 

Velika zajednica – veća baza pratitelja ujedno znači veću online zajednicu pa su automatski time i veće šanse da nas prate osobe koje zanima segment u kojem se nalazi naš brand.

Društvena potvrda – veći broj pratitelja je svojevrsna društvena potvrda da je brand prihvaćen i „voljen“ od strane većeg broja osoba. Služi kao svojevrstan društveni dokaz, signalizirajući vjerodostojnost i popularnost potencijalnim kupcima i partnerima.


Pročitajte više: Za poduzetnice: Kako uz pomoć LinkedIna do novih klijenata?


Povećanje broja followera – PROTIV: 

Kvaliteta naspram kvantitete – iako broj pratitelja ima svojevrsnu perceptivnu vrijednost, puno je važnija kvaliteta pratitelja. Angažiranost publike je daleko korisnija svakom brandu od akumuliranja broja pratitelja, a iskustvo nam govori da je više od polovice pratitelja većine brand profila neaktivno.

Organski angažman – broj pratitelja ne utječe na razinu organskog dosega sadržaja. Sadržaj se prema algoritmu plasira po interesima prema osobama koje pregledavaju sličan sadržaj i koje u startu ne moraju uopće biti niti followeri.

Mjerila taštine – fokusiranje isključivo na broj pratitelja bez razmatranja metrika njihove uključenosti ne rezultira poslovnim uspjehom.

Povećanje vidljivosti sadržaja – ZA: 

Ciljani doseg – ulaganje u vidljivost sadržaja brandovima omogućuje ciljanje točno određenih demografija, osiguravajući da sadržaj dosegne pravu publiku koja je u tom trenutku online i aktivna.

Kvalitetan angažman – manja, angažiranija publika često je i vrijednija. Kvalitetne interakcije i iskren angažman mogu dovesti do većih stopa konverzije. Često brand ostvaruje veće prodajne rezultate kroz objave influencera specijaliziranih profila s manje pratitelja.

Troškovna učinkovitost – povećanje vidljivosti sadržaja putem ciljanih oglasa je ekonomičan način dosega ciljane publike bez obzira na broj pratitelja.

Povećanje vidljivosti sadržaja – PROTIV: 

Trajanje – stjecanje vidljivosti sadržaja može potrajati pogotovo ako počinjete s manjom publikom. Treba se naoružati strpljenjem.

Ovisnost o algoritmu – algoritmi društvenih mreža često se mijenjaju, a svaka promjena utječe na razinu organskog dosega sadržaja. Trenutno algoritmi favoriziraju popularan sadržaj po interesima, no algoritmi se kontinuirano mijenjaju i unaprjeđuju. Moguće je ublažiti razinu ovih promjena promoviranjem sadržaja, ali treba na promjene računati.

Preporuke 

Svakako bi preporučili uravnotežen pristup između izgradnje baze pratitelja i ulaganja u vidljivost sadržaja. Puno je isplativije za brand fokusirati se na organski rast pratitelja, istovremeno povećavajući vidljivost sadržaja ciljanoj publici. Naša je preporuka naglasak staviti na kvalitetu sadržaja i kvalitetu interakcija s publikom, uključivanje u interakciju s pratiteljima, odgovaranje na komentare i poruke.

Publiku zanima koristan i kvalitetan sadržaj i sadržaj je razlog hoće li nas netko pratiti. Osim toga, potrebno je redovito analizirati podatke zbog razumijevanja svih mogućnosti koje dobro funkcioniraju za naš brand.

Zaključno, nema nekog univerzalnog recepta, no naša iskustva nam pokazuju da je potreban balans u svemu, a svim brandovima koji već promoviraju objave na društvenim mrežama, predložili bi da jedan vrlo mali dio budžeta odvoje za objave koje će za cilj imati posjetu vašeg profila. Kad isprobate, javite nam kakvog je to utjecaja imalo na broj pratitelja.

Autorica: Marijana Matan, Xantie Digital

Foto: Canva / Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -