Pravi video može lansirati vaš biznis nebu pod oblake

Moderna tehnologija i pojava brojnih servisa za prikazivanje video uradaka omogućili su gotovo svakome da, ako to poželi, postane video zvijezda i internetska senzacija. Više nisu rijetki slučajevi da su ljudi objavili neki video na internetu i obogatili se jer su taj video pogledali milijuni.

No, u posljednje vrijeme video se pokazao izvrsnim marketinškim alatom i za male tvrtke, a jednoj je tvrtki omogućio i proboj na tržište.

Pravi video može lansirati vaš biznis nebu pod oblake

Američka tvrtka HelloFlo postala je prepoznatljiva nakon što je njena osnivačica, Naama Bloom, osmislila, snimila i objavila video kojim reklamira HelloFlo pakete.

Trošak snimanja videa nije bio velik, za američke pojmove. Naime video je stajao oko 6000 dolara (oko 30 000 kuna) i trebao je potaknuti žene da kupuju HelloFlo pakete za ‘one dane u mjesecu’.

Međutim, Naama Bloom sigurno nije očekivala da će njen reklamni video postati ‘viralan’. Do danas ga je vidjelo više od 9,6 milijuna posjetitelja na YouTubeu, a njegov uspjeh omogućio joj je da udvostruči broj zaposlenih i proširi mrežu distributera.

Treba biti drugačiji od drugih

Uspjeh HelloFlo videa i Naame Bloom leži u činjenici da se nije bojala riskirati. Žene rijetko o mjesečnici i svim higijenskim potrepštinama koje koriste govore otvoreno, a mlade djevojke koje se s mjesečnicom susreću po prvi put zapravo ulaze u nepoznat teritorij.

Zato je HelloFlo video u kojem se o prvoj mjesečnici govori s dozom humora, a djevojčicu koja ju je prva dobila predstavlja kao predvodnicu i svojevrsnog heroja među vršnjakinjama, zainteresirao i mlade i stare.

Iako Naama Bloom ne želi govoriti o točnim brojkama, procjene su da joj je video koji ju je koštao 6000 dolara donio prihod od oko 300 tisuća dolara.

Stoga nikoga nije iznenadilo kada je ova bivša šefica korisničke vjernosti i rasta u American Expressu napravila još jedan video – ‘First Moon Party’.

Kroz temu proslave prve mjesečnice, HelloFlo reklamira svoje pakete za ‘prvu mjesečnicu’ koji sadrže higijenske potrepštine, slatkiše, ali i kratke informacije o tome kako se pripremiti za prvu mjesečnicu za djevojčice, ali i za roditelje.

Ako je prvi video sa više od 9 milijuna pregleda bio hit, onda drugi sa više od 29 milijuna pregleda najbolje dokazuje koliko video može biti snažan marketinški alat.

Uz malu pomoć prijatelja

U cijeloj ovoj priči ipak treba istaknuti kako su u osmišljavanju prvog videa Naami Bloom pomogli prijatelji iz poznate marketinške agencije BBDO, a produkcijska kompanija koja je izradila video pristala je raditi besplatno.

No, to ne znači da takvo rješenje nije moguće i u Hrvatskoj. Dovoljno je samo prisjetiti se komičara Ivana Šarića koji je pokušao privući pozornost američkog komičara Jona Stewarta ne bi li dobio šansu predstaviti se u Stewartovoj emisiji.

Šarićev video, koji se nakon objavljivanja na YouTubeu masovno dijelio po društvenim mrežama, pogledalo je gotovo 600 tisuća ljudi, kontaktirali su ga iz različitih medija, a osim što je postao poznat i van granica Hrvatske, pozornost mu je pomogla i da dobije poslove na domaćem terenu.

Ali za takav uspjeh bilo je potrebno i mnogo truda.

“Trebaš proračunati cijelu kampanju. Ako negdje skrene, da je možeš vratiti. Ako skrene u suprotnom smjeru, a nisi to prije vidio, onda još bolje. To nije ono što mnogi misle – napravit ću viralni video, stavit ću ga na YouTube i on će se sam proširiti. Nema šanse. Trebaš imati medije. Puno toga je, srećom, danas besplatno, ali trebaš uložiti puuuno vremena”, rekao je u jednom od intervjua Šarić.

Ovi primjeri pokazuju kako danas više nije nemoguće napraviti dobar i zanimljiv video koji će skrenuti pozornost na vaš prozivod, usluge ili tvrtku. Iako vam se početno ulaganje možda čini velikim, postoji cijeli niz alata koji će vam besplatno omogućiti da napravite video koji će izgledati kao da ga je radio profesionalac.

Jedino vam treba dobra ideja, nešto truda i vremena te malo hrabrosti.

 Foto: screen shot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...