Predstavljena inicijativa EK u vezi ravnoteže poslovnog i privatnog

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji predstavljen je najnoviji prijedlog zakonodavnih i nezakonodavnih inicijativa Europske komisije donešenih s ciljem lakšeg usklađenja privatnog i poslovnog života.

Proširene mogućnosti roditeljskih te skrbničkih obveza i prava

Tom prigodom predstavljeni su i novi nositelji osnovnog MAMFORCE© Standarda koji se dodjeljuju u sklopu EU financiranog projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i poslovnog života“ – Hrvatska banka za obnovu i razvitak, Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti i Hrvatska udruga poslodavaca. Priznanja su uručile nositeljica projekta, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Dijana Kobas Dešković, autorica metode procjene MAMFORCE©. Dodjeli je prisustvovala i državna tajnica Ministarstva rada i mirovinskog sustava Katarina Ivanković Knežević.

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova tom prigodom je izjavila: „”MAMFORCE certifikatu je prethodilo višemjesečno ispitivanje nekoliko važnih točaka kako za zaposlenike/ice tako i za kompaniju – nije lako zadovoljiti sve kriterije, ali HAKOM, HBOR i HUP pokazali su posebnu spremnost za odgovorno upravljanje, podršku i fleksibilnost u usklađivanju privatnih i poslovnih obaveza svojih zaposlenica/ka kao i odgovornost prema obitelji i obiteljskim obavezama. Napredak se oslanja na bogatstvo različitosti, a to uključuje i sudjelovanje žena, njihovog potencijala, njihovog znanja i vještina na svim razinama. Ustaljena percepcija uloga u privatnom i poslovnom svijetu nije održiva, stoga je ravnopravnija raspodjela obaveza vezanih uz obitelj i posao naša zajednička odgovornost.”

inicijativa Europske komisije

Fleksibilni godišnji za roditelje

Voditeljica projekta MAMFORCE©  mr.sc. Dijana Kobas Dešković  upoznala je prisutne s najnovijim prijedlogom inicijativa Europske komisije donešenih s ciljem lakšeg usklađenja privatnog i poslovnog života žena i muškaraca.

Među najvažnijim mjerama je uvođenje mogućnost fleksibilnog korištenja roditeljskog dopusta do dvanaeste godine života djeteta (nepuno radno vrijeme ili u dijelovima) te omogućavanje očevima preuzimanja roditeljskih i skrbničkih obveza.

Uvodi se pravo očeva na desetodnevni dopust za rođenje djeteta. Prijedlog predviđa da se postojeće pravo na četiri mjeseca roditeljskog dopusta može iskoristiti sve dok dijete ne navrši dvanaestu godinu. Roditeljski dopust postaje zasebno i majčinsko i očinsko pravo, bez mogućnosti prijenosa korištenja četiri mjeseca na drugog roditelja što je snažan poticaj očevima da iskoriste taj dopust.

Razmišljalo se i o potrebi skrbi za članove obitelji te se prvi puta predlaže pravo na pet dana dopusta godišnje za skrbnike u slučaju bolesti izravnog srodnika, plaćeni barem na razini plaće tijekom bolovanja. Uz to, roditeljima djece u dobi do dvanaest godina i skrbnicima omogućava se pravo da zahtijevaju fleksibilne uvjete rada koji prema brojnim znanstvenim istraživanjima i praktičnim iskustvima značajno olakšavaju mogućnost usklađenja privatnih i poslovnih obaveza.

„Obzirom da smo kroz inicijativu MAMFORCE usmjereni na razvoj mjera koje olakšavaju usklađenje privatnog i poslovnog života pozdravljamo inicijativu Europske komisije koja će utjecati na ubrzanje promjene postojećih, za sada ograničavajućih zakona i u Hrvatskoj.  Iako se tržište rada uslijed digitalne transformacije potpuno promijenilo, zakoni i kultura poslovanja  su ostali na nivou devedesetih godina. Nužna nam je promjena te se nadamo da će inicijativa naići na pozitivan odaziv u ključnim institucijama u Bruxellesu i Zagrebu.“ –  istaknula je Dijana.

Uz zakonodavne, predložen je i niz nezakonodavnih aktivnosti kao podrška provedbi te promjeni nacionalnih i organizacijskih kultura koje su među značajnijim barijerama uspješne implementacije.

Nezakonodavne inicijative podrške implementaciji direktive svrstane su u tri glavne skupine prema ciljevima koji se žele postići :

1. Poboljšanje postojećih i uvođenje novih oblika roditeljskog dopusta te omogućavanje fleksibilnih radnih aranžmana podržat će se  kroz – monitoriranje implementacije EU legislative, zatim uz financijsku podršku, posebne studije i edukacije; financiranje novih pilot shema poslodavaca za razvoj inovativnih radnih aranžmana kao npr. obiteljski dopusti i fleksibilni radni aranžmani; razmjenu najboljih praksi uključujući inicijative certifikacije poslodavaca za dobre prakse, programe polaganog prelaska s rodiljnog dopusta u radni odnos, omogućavanje mjesta za dojenje na radnom mjestu i sl.;

2. Poboljšanje kvalitete, financijske dostupnosti i mogućnost pristupa uslugama čuvanja djece i dugoročne skrbi podržat će se uz   osiguranje financiranja potrebne infrastrukture kroz Europski fond za strateške investicije (EFSI) uključujući javno-privatna partnerstva;

3. Nužnost uvođenja ekonomskih olakšica za roditelje i skrbnike podržava se  analizom postojećih prepreka poreznih sustava zemalja članica i predlaganje odgovarajućih oblika poreznih olakšica za roditelje i skrbnike. Važna je i razmjena najboljih praksi s posebnim naglaskom na porezno rasterećenje drugog prihoda u obitelji.

Razvijena kolegijalna podrška među zaposlenicima

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) zapošljava 342 osobe od čega 68 posto žena i 32 posto muškaraca, a upravu čine dvije žene. S obzirom na visoki udio žena i veliki broj male djece zaposlenika, među značajnim prednostima ističe se klizno radno vrijeme koje omogućava lakše usklađenje  privatnog i poslovnog života zaposlenih.

inicijativa Europske komisije

„Uvođenjem novih mjera i politika u okviru MAMFORCE standarda želimo potaknuti sustavnu izgradnju odnosa sa zaposlenicima te omogućiti svima jednake mogućnosti profesionalnog razvoja neovisno o njihovom roditeljskom statusu.“  izjavila je Maja Josipovski Jakus, rukovoditeljica direkcije Ljudski potencijali HBOR-a.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) broji 174 zaposlenika s podjednakim brojem muškaraca i žena. Udio žena na rukovodećim pozicijama srednjeg menadžmenta je 45 posto, dok do razlike u korist muškaraca dolazi u višem menadžmentu. Paralelno s procesom društveno odgovornog provođenja regulacije tržišta, HAKOM se trudi biti i društveno odgovoran po pitanju svojih zaposlenica i zaposlenika te se  može pohvaliti izuzetno niskom stopom fluktuacije, ali  i cjeloživotnom izobrazbom kao temeljem osobnog i profesionalnog razvoja zaposlenih.

„Motivi za uvođenjem MAMFORCE Standarda u HAKOM, usmjereni su na dobivanje uvida u postojeće stanje organizacije, a sve u cilju privlačenja, razvoja i zadržavanja stručnjaka, dodatnog povećanja motivacije zaposlenika te u svrhu daljnjeg poboljšanja u području usklađenja privatnih i poslovnih obaveza naših zaposlenika. U cilju neprestane nadogradnje i težnje za poboljšanjem rada same organizacije prepoznali smo temeljnu ideju MAMFORCE metodologije kao prikladnu osnovu HAKOM-ovog daljnjeg unapređenja,“ istaknuo je dr.sc. Dražen Lučić, predsjednik Vijeća HAKOM-a.

inicijativa Europske komisije

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) broji 40 zaposlenika od čega je veći broj žena (85 posto žena i 15 posto muškaraca).  Odgovornom organizacijom posla omogućuje se uredovno radno vrijeme koje promovira važnost ravnoteže privatnog i poslovnog života zaposlenih, a strateškim smjernicama i internim pravilnicima osigurava ravnopravnost svih zaposlenih.

„Budući HUP ujedno vodi i Global Compact, inicijativu Ujedinjenih Naroda za društveno odgovorno poslovanje već ranije smo podržali  MAMFORCE  kao  alat koji promiče obiteljski osviještene politike i rodnu ravnopravnost. Na osobnoj razini, kao majka dvije djevojčice od sedam i devet godina dobro znam koliko je teško i izazovno spojiti privatne obveze s ambicijom napredovanja i daljnjeg razvoja karijere. No sigurna sam da roditeljstvo nije i  ne smije biti prepreka za razvoj karijere. Nažalost, percepcija društva još nije toliko napredovala, ali upravo su nam zato ovakve inicijative potrebne. Obzirom na širinu koju standard obuhvaća vjerujem da svaki poslodavac može naći prostora za poboljšanje i razvoj odgovornih upravljačkih praksi. Svojim opredijeljenjem za uvođenje obiteljski odgovornih i rodno ravnopravnih praksi HUP kao krovna udruga poslodavaca je  primjer svojim članovima, no i svim ostalim poslodavcima u Hrvatskoj te lider društveno odgovornih inicijativa“, izjavila je Nataša Novaković, direktorica za radne odnose i ljudske potencijale HUP-a.

Sve tri organizacije krasi razvijena kolegijalna podrška među zaposlenicima. Uz to, osiguravaju se sistematski zdravstveni pregledi, dopušta mogućnost plaćenog izostanka za akademske, obiteljske i privatne potrebe, omogućuje korištenje zakonom dozvoljenih fleksibilnih radnih aranžmana i poštuje privatno vrijeme.

Procjena i dodjela MAMFORCE© STANDARDA provode se u sklopu projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života“ čija je nositeljica Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a projektni partneri su HNK Split, udruga RIJEČI/PRAVE/PREDSTAVE i Spona. Ukupna vrijednost projekta je 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR.

Projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

Foto: MAMFORCE

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -