Nova britanska premijerka Liz Truss: “Ispunit ćemo što smo obećali u sljedeće dvije godine!”

Britanija je dobila novu premijerku – konzervativnu Liz Truss. Do sada je bila ministrica vanjskih poslova, no sada će preuzeti novu funkciju, te je tako nasljednica svojeg stranačkog kolege Borisa Johnsona.

Što se žena na čelu Ujedinjenog Kraljevstva tiče, Truss je tek treća. Njezine su prethodnice bile Margaret Thatcher i Theresa May – zanimljivo, također konzervativne orijentacije.


Pročitajte više: Na pomolu treća britanska premijerka – Tko je Liz Truss?


“Isporučit ću hrabar plan za smanjenje poreza.”

“Moramo dokazati da ćemo ispuniti što smo obećali u sljedeće dvije godine. Isporučit ću hrabar plan za smanjenje poreza i rast našeg gospodarstva,” izjavila je Truss nakon što je njezina pobjeda objavljena.

Obećala je i riješiti energetsku krizu i rješavati dugoročna pitanja vezana uz opskrbu energijom, prenosi Reuters. Novi je plan obećala isporučiti u roku od tjedan dana.

Ovime je Truss već četvrta konzervativna premijerka od 2015. godine. Čini se kako Britanci pokazuju rastuću sklonost konzervativnim vrijednostima, no pri tome ne diskriminiraju po spolu. Od Brexita do inflacije, Britanci biraju konzervativce i – žene.

Harvard Business Review kaže kako se žene zaista istaknu u doba krize. Povjerenje u njih jednostavno raste. Naime, teorija staklene litice kaže nam kako u trenutcima krize se žene češće uspinju na visoke pozicije unutar tvrtki.

U prijevodu, kad žena konačno dobije svoju priliku, to bude u najtežim mogućim situacijama. No to ne mora biti zato što netko želi ‘podmetnuti’ ženi. Je li moguće da društvo žene percipira kao snažnije, sposobnije za nošenje s krizom?

Moguće je.


Pročitajte više: ‘Sestra Italije’ – Hoće li desničarka Giorgia Meloni biti nova premijerka Italije


Narod želi vođu koji o njima iskreno brine

Prisjetimo se 2020. i svih novinskih napisa i memeova u kojima se uporno isticalo kako su zemlje koje su se najbolje nosile s pandemijom iste one na čijem su čelu žene. Smrtnost je bila manja, a kontrola bolja.

Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju HBR-a usporedbom žena i muškaraca na vodećim pozicijama zaključili su da su empatičnost, komunikativnost, sposobnost timskog rada i izgradnja međuljudskih odnosa nešto u čemu su žene jednostavno bolje. Također, osobine su to koje ispitanici preferiraju kod nadređenih. Prema njihovom će mišljenju žene bolje sagledati strahove i probleme onih koje vode i pravilno reagirati.

Stoga nije neobično što je na čelo izbila Truss koja ne samo što je članica dobro etablirane stranke u UK, već samom svojom pojavom u biračima izaziva osjećaje povjerenja i brige. Doba je ovo u kojemu svijetu prijeti još jedna velika ekonomska kriza, a narod jednostavno želi znati da će nekome biti stalo. Žele vođu, osobu koja će prepoznati njihove muke, koja će s njima suosjećati i koja će se svim silama potruditi da im pomogne. To vide u ženi.

Na mikro-razini, u obitelji, ista se potpora traži od majke. Koliko god situacija bila neizvjesna, majka je tu da je riješi. Majci se ide zbog bolesti, zbog financija, zbog rješavanja sukoba… Povjerenje koje birači ukazuju ženama kad im prijeti kriza jednostavno je preslika tog odnosa na makro-razinu – u ovom slučaju, na razinu cijelog naroda.

Britanci su svoje povjerenje iskazali. Hoće li ga nova premijerka opravdati i hoće li joj ovo turbulentno razdoblje biti prevelik zalogaj ili točno ono što joj treba, vrijeme će pokazati.

Foto: Canva / Instagram Liz Truss

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -