Anamarija Cicarelli: Što se to događa s privatnim smještajem?

Zadnjih par godina se priča o tome da će doći kraj naglog razvoja turizma koji doživljavamo. Možemo reći da se scenarij koji smo očekivali počeo polako događati.

Stanje je još uvijek daleko od alarmatnog ali svakako je takvo da se moramo pripremiti za budućnost, posebno u kontekstu privatnog smještaja. Senzacionalistički i pogrešno je tumačiti pad popunjenosti privatnog smještaja kao kraj turizma u Hrvatskoj, ali početak kraja načina poslovanja koji poznajemo je svakako tu.

Za to ima više razloga: povećanje broja kreveta u privatnom smještaju, povećanje broja gostiju ne prati rast povećanja broja smještajnih jedinica, iako je to druga vrsta gostiju, ponovno oživljena tržišta su ipak privukla neke od njih, imamo još uvijek veliki broj smještaja koji ne prati trendove tržišne potražnje, iako sve više mlađe populacije preuzimaju oglašavanje još uvijek veliki broj iznajmljivača radi samostalno bez da dobro poznaju sve mogućnosti internet oglašavanja, mnogi se oslanjaju na samo 1-2 kanala prodaje.

Što to znači?

Iako vidimo po medijima, društvenim mrežama i općenito posvuda visokokvalitetne apartmane, nažalost nije takva većina privatnog smještaja.

Još uvijek se većina privatnog smještaja nalazi u nerenoviranim objektima, opremljena je dotrajalim namještajem, ne nudi nikakave dodatne usluge, u marketing se ne ulaže gotovo ništa. Npr. prema istraživanju koje smo proveli prošle godine 30% objekta u privatnom smještaju nema web stranicu, u oglašavanje tek jedan posto ulaže i to iznos do 1000 kn godišnje, a odnosi se na većinom hrvatske portale.

Mali broj iznajmljivača zna koliki su troškovi poslovanja, to se određuje “odokativno”. Amortizaciju objekta ne računa nitko. Godišnja ulaganja po apartmanu teško prelaze 5.000 kn. U vrijeme povećanja turista u svijetu općenito, posebno dolaska novih turista koji pripadaju generacijama Y i Z, buđenju novih tržišta i novih niša unutar postojećih tržišta nerelano je očekivati da će se ovakva vrsta apartmana prodavati.

Gostiju koji dolaze samo na kupanje i sunčanje na našoj obali sve je manje, oni kojima je to jedini motiv dolaska traže sve niže cijene. Hrvatskoj se uz starenje domaćina koji nisu fleksibilni i ne mogu se prilagoditi novim zahtjevima tržišta dogodila i jedna nova vrsta domaćina, to su oni koji su prisiljeni iznajmljivati “bilo što” kako bi nadopunili izuzetno niski životni standard.

I jedni i drugi bore se na tržištu isključivo spuštanjem cijena. Posljedice takve politike poslovanja ove godine svi osjećamo. Da bi bili uspješni iznajmljivač, u ovoj godini u svim ovim godinama koje dolaze potrebno je potpuno promijeniti način poslovanja.

Trenutno na tržištu nemaju problema iznajmljivači koji imaju kvalitetne objekte čija kvaliteta opravdava cijenu. Ali nije dovoljno samo ulaganje u kvalitetu objekta, to ne garantira popunjenost.

Načini za povećavanje kvalitete usluge

Potrebno je povećati kvalitetu komunikacije s gostima, marketinga, oglašavanja. Sve ono što se mnogima ne čini važno ima sve veću ulogu u uspješnom poslovanju:

– koliko informacija dajemo gostima prije njihovog dolaska,

– jesu li informacije koje dajemo gostima dovoljno važne i zanimljive te će ih dodatno uvjeriti da su odabrali najbolje mjesto za svoj boravak

(pri tome je važno istaknuti sadržaje atrakcije i objekte koji su u blizini i koje će gost posjetiti kako bi njegovo odmor bio sadržajnijji)

– prostor smo uredili privlačno i funkcionalno

(imamo udobne krevete, kvalitetne madrace, ugodnu posteljinu, udobne jastuke, kvalitetne ležaljke na terasi, lijepu okućnicu punu cvijeća, kvalitetan internet, dobar klima uređaj, po potrebi i više njih, …)

– kvalitetne fotografije

– svake godine unapređujemo smještaj, bilo zamjenom dotrajalih elementa ili uvođenjem novih

(Netflix, jacuzzi, besplatni transfer na kraće relacije, privatno parking mjesto, svakodnevno čišćenje, mijenjanje posteljine svaka 2-3 dana što je uostalom i prema Pravilniku…)

– plaćeno oglašavanje – na portalima koji nude tu mogućnost a visoko kvalitetni su, Google AdWords, plaćeno oglašavanje na društvenim mrežama

– oglašavanje na portalima – maksimalna kvaliteta oglasa

– neprestani rad na portalima (praćenje analitike pojedinog portala, korištenje promocija, osiguravanje statusa, korištenje raznih ubrzanja, neprestano praćenje i prilagođavanje cijena, prikupljanje komentara, korištenje chanal managera) – odavno je prošlo vrijeme kad je bilo dovoljno samo postaviti oglas i čekati

– web stranica – ali ne prezentacijska već prodajna

– e-mail marketing ( pripaziti na GDPR)

– komunikacija u cilju detektiranja potreba i očekivanja gostiju

– suradnja s lokalnim turističkim agencijama

Ukratko kvaliteta u svakom segmentu, iznad svega.

Opstaju samo najbolji

Nažalost svi oni koji ne posluju na ovaj način već osjećaju posljedice a u budućnosti će to biti znatno jače izraženo. Došlo je vrijeme kada će opstati samo najbolji, oni koji su interaktivni, fleksibilini, poduzetni i žele ulagati u kvalitetu.

Nije to ništa novo, sve ovo je jedan prirodni i očekivani ciklus poslovanja na koji smo dugo upozoravali i kroz radionice i edukacije pripremali ih. Drago nam je da su oni iznajmljivači koji su slušali savjete i primjenjivali, danas su među onima koji imaju uspješnu turističku godinu.

Autorica: Anamarija Cicarelli

Anamarija Cicarelli, vlasnica agencije Interligo, koja je pokrenula i Apartman Plus, specijalizirani časopis za male iznajmljivače, progovorila je o ovoj gorućoj temi, koja muči sve koji se bave turizmom i privatnim smještajem.

Foto: naslovna: Martina Cvek; privatna arhiva/ Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -