Mladost ludost ili prometni terorizam potaknut viškom testosterona?

Bizarno zvuči rečenica da se mladić od 23 godine, vozeći Mercedes koji otprilike košta 150.000 eura, zabio u skupinu ljudi, ‘pokosio’ njih petero od čega je jedno u životnoj opasnosti. Još je bizarnije da je nakon ‘nesreće’ pogledao unesrećene i vratio se u automobil.

Zašto ‘nesreće’ pod navodnicima? Jer ovakav događaj nije tek izostanak sreće koji je rezultirao ozljeđivanjem petero ljudi već potpuno i neupitno divljaštvo i prometni terorizam u kojem vozač Mercedesa Jan Ehrlich ima sreće da nikoga nije ubio.

Nije to nesreća nego nepromišljenost i neodgovornost

No možda je još najgore od svega to što se u medijima ovaj čin svodi na mladenačku nepromišljenost, a na roditelje se apelira da “paze što im djeca rade”. No, ovaj mladić nije “dijete” već čovjek od 23 godine kojem bi razum trebao znati nadvladati očiti višak testosterona.

Što se to zapravo u subotu dogodilo? Takozvani “car meet” okupljanja ljubitelja nabrijanih automobila, a ovakvi događaji održavaju se gotovo svakoga vikenda na nekoliko lokacija u Zagrebu. Na društvenim mrežama objavljivane su informacije o mjestima i vremenu njihova održavanja. Policija koja je bila pozvana prije same nesreće, došla je tek nakon što se 23-godišnji Jan Ehrlich zabio u ljude. 

Mladić nije bio pod utjecajem alkohola niti droga, a auto kojim se zabio u ljude je Mercedes AMG GT S. Ovaj automobil ima 503 konja, a do stotke dođe za manje od 4 sekunde. Otkud uopće 23-godišnjaku novac da si kupi automobil od 150.000 eura. Nije ovo prebacivanje odgovornosti na roditelje, ali ne možemo da se ne zapitamo. Većina 23-godišnjaka ‘klima’, ‘krpa’ se s roditeljskim džeparce, ili studira radi ili oboje i tek započinje svoj život. Voze polovne automobile kojima treba znatno više od 4 sekunde da bi ‘povukli’ do stotke. Većina nisu svi, naravno… No svakako ne bi trebalo biti normalno da ‘nabrijanim’ automobilima poput ovoga upravljaju ‘klinci’.


Pročitajte više: Žene imaju 70 posto veće šanse za teške ozljede u sudaru, muškarci češće skrive nesreću nego što su njome pogođeni


Kazna? Uvjetna.

Ovo nije događaj koji možemo banalizirati i relativizirati zločin pa reći da je u pitanju mladost ludost. U pitanju je prometni terorizam. To je potvrdio za Hinu i prometni stručnjak Željko Marušić. On tvrdi da bijesni Mercedes može biti ubojitije sredstvo od pištolja

Ovakvi događaji zbivaju se često, često su paravan za natjecanja. Riječ je o iznimno opasnim nelegalnim cestovnim natjecanjima. A s pravom se možemo zapitati – kakve su kazne i što se radi da se spriječe ovakvi i još kobniji scenariji?

Sudski vještak Goran Husinec komentirao je za Index kakvu kaznu bi mogao dobiti 23-godišnji vozač. Prilikom određivanja kazne gledat će se ima li on dosje i piše li u njemu da je vozio velikom brzinom, preko ograničenja, pod zabranom, bez vozačke…

“Može biti optužen za izazivanje prometne nesreće iz nehaja. Vidjet ćemo hoće li se u obzir uzimati obijesna vožnja… Također, gledat će se i to hoće li netko od ozlijeđenih preminuti ili će završiti s teškim tjelesnim povredama. Ako ne bude mrtvih i ako vozač prije nije bio kažnjavan, mogao bi se izvući s uvjetnom kaznom“, istaknuo je sudski vještak.

U slučaju da netko od ozlijeđenih umre i ako je vozač već kažnjavan, onda bi mogao dobiti zatvorsku kaznu do sedam godina.


Pročitajte više: Antonija Kapović, članica uprave Spana: “Žene, vozite auto koji vam pripada po poziciji”


Prometni terorizam – automobil je oružje

Ako se pita Marušića u zakon treba uvesti kazneno djelo prometnog terorizma. On se zagovara da se mladim vozačima do 24 godine zabrani upravljanje vozilima čija snaga prelazi 70 kilovata, smatra da bi mladima do te dobne granice trebalo u startu izdavati privremene vozačke dozvole koje bi im se oduzimale u slučaju teškog prekršaja.

“Odredba prometnog terorizma kažnjavala bi se izravnim istražnim zatvorom, poništavanjem vozačke dozvole i doživotnom zabranom polaganja vozačkog ispita, trajnim oduzimanjem vozila, koje je vozač pretvorio u stroj za ubijanje, bez obzira na to tko je vlasnik”, objasnio je Marušić.

Rigorozne kazne možda bi malo dozvale pameti. Možda bi razum prevladao višak testosterona pa bi se dvaput promislilo prije ‘gasiranja’.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -