Ovo je prosječna dob žena u Europi koje po prvi put postaju majke

Dob u kojoj žene u Europi po prvi put postaju majke je sve veća. Žene se sve teže odlučuju za majčinstvo i u starijoj dobi postaju majke po prvi put. Prije nekoliko desetljeća, svjedočili smo kako su mlade žene više pažnje posvećivale majčinstvu, a manje karijeri. Različiti utjecaji modernog načina života i činjenica da su se žene izborile za svoja prava u modernom svijetu, mnoge od njih su natjerali da promisle žele li biti majke, prenosi Redonline.

Velike promjene

Prije nekoliko desetljeća bilo bi čudno da žena nema djecu prije 30-e godine, dok se danas ta dobna granica sve više pomiče. Prvo dijete Europljanke rađaju u prosjeku s 28 godina. Statistike potječu iz 2015. godine, ali su pokazatelj da se svake godine žene sve teže odlučuju na majčinstvo i sve kasnije imaju prvo dijete. Muškarci također slijede ovaj trend, pa postaju očevi u prosjeku s 33 godine.

Kada se govori o razlozima zašto se neke žene odlučuju za trudnoću tek u kasnim tridesetima ili čak četrdesetima, najčešće se navodi financijska stabilnost i zrelost osobe za koju se smatra da dolazi tek s godinama. Kako bi se žene odlučile na majčinstvo u mlađim godinama, treba im omogućiti fleksibilno radno vrijeme, te bolje uvjete porodiljnog dopusta kako bi imale vremena za karijeru i obitelj. Iako se smatra da mnoge žene odgađaju majčinstvo zbog obrazovanja, istraživanja pokazuju suprotno.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da posljednja istraživanja pokazuju kako se broj žena u Ujedinjenom Kraljevstvu koja su postale majke s 40 godina povećava, dok je u prošlosti to bila rijetkost.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -