Ovo je prosječna dob žena u Europi koje po prvi put postaju majke

Dob u kojoj žene u Europi po prvi put postaju majke je sve veća. Žene se sve teže odlučuju za majčinstvo i u starijoj dobi postaju majke po prvi put. Prije nekoliko desetljeća, svjedočili smo kako su mlade žene više pažnje posvećivale majčinstvu, a manje karijeri. Različiti utjecaji modernog načina života i činjenica da su se žene izborile za svoja prava u modernom svijetu, mnoge od njih su natjerali da promisle žele li biti majke, prenosi Redonline.

Velike promjene

prvo dijete

Prije nekoliko desetljeća bilo bi čudno da žena nema djecu prije 30-e godine, dok se danas ta dobna granica sve više pomiče. Prvo dijete Europljanke rađaju u prosjeku s 28 godina. Statistike potječu iz 2015. godine, ali su pokazatelj da se svake godine žene sve teže odlučuju na majčinstvo i sve kasnije imaju prvo dijete. Muškarci također slijede ovaj trend, pa postaju očevi u prosjeku s 33 godine.

Kada se govori o razlozima zašto se neke žene odlučuju za trudnoću tek u kasnim tridesetima ili čak četrdesetima, najčešće se navodi financijska stabilnost i zrelost osobe za koju se smatra da dolazi tek s godinama. Kako bi se žene odlučile na majčinstvo u mlađim godinama, treba im omogućiti fleksibilno radno vrijeme, te bolje uvjete porodiljnog dopusta kako bi imale vremena za karijeru i obitelj. Iako se smatra da mnoge žene odgađaju majčinstvo zbog obrazovanja, istraživanja pokazuju suprotno.

Treba uzeti u obzir i činjenicu da posljednja istraživanja pokazuju kako se broj žena u Ujedinjenom Kraljevstvu koja su postale majke s 40 godina povećava, dok je u prošlosti to bila rijetkost.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -