Recesija Ivanu Miličić dovela gotovo do dna, ali i natjerala na promjenu smjera poslovanja koji je osigurao opstanak i novi uzlet

Ivana Miličić zasigurno je jedna od najvedrijih poduzetnica s kojima smo imali priliku razgovarati. Uvijek puna nevjerojatne količine energije i entuzijazama balansira između poduzetništva, predavačke uloge na Algebri, majčinstva i volontiranja te, kako sama kaže, uživa u svemu što radi.

Njezin perfekcionizam, kreativnost i vedar pogled na život pomogli su joj da preživi i teške recesijske godine iz kojih je izašla jača nego ikad prije potpuno promijenivši smjer svoga posla. Dakako, u svemu tome uvijek je ostala vjerna svojoj velikoj ljubavi – dizajnu.

Studentski poslovi za isticanje na tržištu

Kada je stiglo vrijeme upisa studija nakon završetka srednje škole, Ivana ni u jednom trenutku nije dvojila čime se želi baviti, a tijekom godina koje su slijedile pokazalo se da je odabrala najbolju moguću karijeru za sebe.

“Grafički dizajn je bio jedino što sam htjela studirati i nisam aplicirala niti za jedan drugi studij. Interdisciplinarnost dizajna je ono što mi omogućava da ostvarim istovremeno i svoju kreativnu, ali i analitičnu i racionalnu stranu, ujedinjuje moje ljubavi prema umjetnosti i stvaranju s jedne te matematici, fizici i znanosti općenito s druge strane. Dizajn je moj životni poziv i dizajniranje nikada ne doživljavam kao posao već nešto u čemu uživam i što me čini sretnom i ispunjenom”, govori nam Ivana.

Već je tijekom studentskih dana nizala brojne uspjehe pa radila kao grafička urednica Studentskih Video Stranica, administratorica u računalnoj učionici te je ujedno dizajnirala web-stranice  zagrebačkog Studentskog centra. Sudjelovala je i u različitim studentskim projektima, a dizajn Plans Book-a na međunarodnom studentskom marketinškom natjecanju InterAd proglašen je World Best of Category Award for PlansBook Design. Pružila joj se i prilika da mjesec dana živi i radi na Malti dizajnirajući interijere u sklopu svoje stručne prakse.

Prvo stalno radno mjesto dobila je u tvrtki SysPrint kao grafička dizajnerica i to čak nekoliko mjeseci prije nego što je diplomirala.

“Dizajnirala sam magazin Planet sporta, radila na ilustracijama i dizajnu za magazine i knjige te sam u kratkom vremenu od starijih kolega naučila jako puno stvari vezanih uz pripremu za tisak, obradu fotografija i slično”, nadovezuje se Ivana.

Od freelancera do poduzetnice

Međutim, nakon nekog vremena prestao je njezin radni odnos u SysPrintu, pa se okrenula samostalnom traženju klijenta kojima bi mogla ponuditi usluge grafičkog dizajna, a s obzirom na njezino znanje i iskustvo u vrlo mladoj dobi, to joj nije predstavljalo problem. Nakon nekoliko mjeseci javili su joj se i nekadašnji poslodavci iz SysPrinta i ponudili joj honorarnu suradnju pa je surađivala s njima na pripremi za tisak svima nam poznatog magazina “Drvo znanja”.

“U isto vrijeme  radila sam i na još nekoliko manjih projekata vezanih uz grafički i web-dizajn kao freelancer. Kako je prijelom i oblikovanje magazina trebao biti mjesečni posao sa stalnim prihodom, to sam prepoznala kao priliku za uploviti u poduzetničke vode i pokrenuti svoju tvrtku”, prisjeća se Ivana.

Ivana Miličić

Tako je prije petnaest godina osnovala svoju tvrtku eMondo, usmjerenu na grafički dizajn. Nije imala velika sredstva koja bi mogla uložiti u poslovanje, ali je imala dovoljno za pokretanje svoje vizije. Koristila je svoje studentsko računalo, od medijapana sama napravila improvizirani radni stol, a honorare koji su počeli pritjecati ulagala je u nabavku ostale opreme kao što su softveri, skener, pisač, kalibrator i slično.

Nestalni prihodi nisu je pokolebali

Iako kaže da je nakon proživljenog rata u Sarajevu više ništa nije moglo preplašiti niti je pokolebati u njezinim namjerama,  poduzetnički počeci nisu bili nimalo jednostavni.

“Sjećam se dana kada sam skupljala lipe iz kasice-prasice kako bih mogla kupiti namirnice za ručak jer prihodi koje sam imala nisu bili veliki ni stalni, a računi za odrađene usluge su često bili plaćani s velikim zaostatkom, dok neke od njih nikada nisam uspjela naplatiti. Međutim, nisam nikada gledala na to kao na nešto strašno i što će me pokolebati u onome što radim. Uvijek sam vjerovala da će se sve posložiti kako treba. Posao nisam nikada tražila, nego je on uvijek dolazio do mene putem preporuka kolega i zadovoljnih klijenata za koje sam radila”, iskrena je Ivana.

S nekoliko kolega je tada osnovala i tvrtku Tetraktis. Tvrtka nije bila dugog vijeka, ali joj je pružila neprocjenjivo iskustvo.

“Kolege s kojima sam već surađivala i ja odlučili smo pokrenuti ediciju ‘Croatia divina’ za prirodne i kulturne znamenitosti Hrvatske te smo osnovali tvrtku Tetraktis. Prodaja prve dvije knjige koje smo izdali nije išla po planu, tj. bila je puno manja od očekivane. Poslovanje smo pokušali popraviti s drugim izdavačkim projektima, ali ni oni se nisu pokazali puno profitabilnijima”, prisjeća se Ivana.

Tvrtka je zatvorena pa je svo svoje vrijeme tada odlučila posvetiti eMondu te je nakon početnih problema poslovanje napokon postalo stabilno. Tada je Ivana unajmila prostor za ured, zaposlila još jednu osobu i ostvarila suradnju s još nekoliko honorarnih suradnika. Njezina tvrtka bila je usmjerena na izdavaštvo i tiskane medije i nekoliko godina uspješno radila, ali s dolaskom recesije sve se naglo promijenilo.

“S početkom recesijskih godina gotovo svi stalni mjesečni projekti na kojima smo radili naprosto su se ugasili. Usluge grafičkog dizajna više nisu bile toliko tražene, a konkurencija je bila velika. Ostala sam ponovo sama u tvrtki i čak ni za sebe nisam imala uvijek dovoljno posla”, govori Ivana.

Recesija kao vjetar u leđa

No, nije dopustila da je to uništi. Navikla na životne oscilacije, prigrlila je novonastale okolnosti i odlučila nešto promijeniti u svome poslovanju. Čini se da je recesija na kraju bila najbolje što joj se moglo dogoditi.

“To je bio poticaj za učenje, rast u karijeri i promjenu specijalizacije. S klasičnog izdavaštva i tiskanih medija pomaknula sam fokus na digitalno izdavaštvo i dizajn za web i mobilne aplikacije. Provela sam puno vremena učeći, ali se isplatilo. Počela sam raditi za nove klijente i izvan Hrvatske te su počeli dolaziti novi, zanimljivi projekti te više nisam stizala sve sama i studio se opet počeo širiti”, s osmijehom nam kaže Ivana.

Uhvatila se u koštac s novim tekovinama tehnologije i tako je eMondo postao jedna od najboljih agencija koja danas nudi usluge grafičkog i web dizajna: dizajna vizualnog identiteta, svih vrsta promotivnih materijala (letci, plakati svih veličina, brošure, katalozi), dizajna ambalaže proizvoda, dizajna i oblikovanja knjiga i magazina, dizajna web-stranica te web i mobilnih aplikacija.

Tim koji je Ivana okupila oko sebe uvijek nanovo spaja svoje različito znanje, a to je recept za uspjeh.

“Naš mali dizajnerski tim je sastavljen od osoba različitih profila s drugačijim profesionalnim i osobnim interesima. Njihovom sinergijom te kombinacijom iskustva i mladosti stvaramo dodatnu vrijednost našim klijentima. Svakom klijentu i projektu pristupamo profesionalno, ali osobno i uvijek s puno entuzijazma i ogromnom količinom energije i znanja koje ulažemo. Veseli nas raditi i na dizajnu i produkciji digitalnih magazina jer tu imamo priliku kombinirati klasično oblikovanje s izradom interaktivnih elemenata i animacija koje trebaju zabaviti, angažirati čitatelja i pridonijeti iskustvu konzumiranja sadržaja”, pojašnjava Ivana.

Ivana Miličić

Važnost vizualnog identiteta  u brendiranju

Upravo je konzumiranje sadržaja od strane korisnika ono što svakog vlasnika nekog brenda vodi prema uspjehu, a kako bi u tome bio među najboljima, svatko od njih mora se istaknuti vizualnim identitetom, u čemu im pomaže upravo Ivanin tim.

“Vizualni identitet bitna je sastavnica cjelokupnog brandinga tvrtke ili proizvoda, to je ono što korisnici tj. potrošači vide i s čime vas poistovjećuju. Branding strategija, a time i vizualni identitet trebali bi proizlaziti iz srži onoga što jeste, iz vaše osobnosti. Vizualni identitet je puno više loga, a dosljednost u njegovoj primjeni je ono što podiže prepoznatljivost i kredibilitet kod vaših klijenata”, ističe Ivana.

Ona i njezin tim uspješno su surađivali s brojnim zvučnim imenima kao što su Algebra, MarC, Piramida d.d., Baker & Biscuit magazine, Cross Border Programme (Croatia – Bosnia & Herzegovina, Infoarena grupa i drugi, a trenutno rade na cjelovitom rebrandiranju Ulola prirodne kozmetike. Svima njima e Mondo je uvelike pripomogao pozicioniranju na tržištu i njihovoj prepoznatljivosti među potrošačima.

U svakom od tih zadataka Ivana je, kako sama kaže, uživala punim plućima jer je kreativno rješavanje problema i potreba njezinih klijenata ono što je motivira u svakom novom radnom danu i što joj stvara želju da naredni projekt odradi još bolje.

Fleksibilnost poduzetništva za više vremena s obitelji

U tome joj veliku podršku daje i njezina obitelj, a s obzirom na to da je i majka dvoje djece, priznaje da bi joj bez supruga i roditelja bilo mnogo teže. Ipak, u odnosu na nekadašnji rad u uredu, ističe da joj poduzetništvo daje mnogo više fleksibilnosti.

“Imate slobodu rasporediti vrijeme onako kako vama odgovara. Ne morate sjediti u uredu od devet do pet. Bitno je da se posao odradi, no onda kada je vama zgodnije. Kada pak je dijete bolesno ili imate i neke druge aktivnosti, sve to možete puno jednostavnije uskladiti, ostati kod kuće, a ono što treba odraditi i noću ili u bilo koje drugo vrijeme”, kaže Ivana koja pak ne krije da to ima i svoju drugu stranu.

Naime, kao poduzetnica se nikada ne možete do kraja opustiti niti pak otići na klasični godišnji odmor ili bolovanje. Kako sama kaže, uvijek je potrebno biti tu negdje i odraditi ono što se očekuje od vas.

No, dugogodišnje iskustvo poduzetništva omogućilo joj je da s  vremenom svlada sve prednosti i mane poduzetništva pa tako rad u svojoj tvrtki kombinira i s predavačkom pozicijom na učilištu Algebra u Zagrebu. Također joj ostaje i vremena za volontiranje u Udruzi za darovitost “Dar”, a u trenucima kada djeca ujutro odu u školu, nastoji ukrasti i pokoji trenutak za sebe.

“Redovito odem na trčanje ili rolanje Jarunom jer je to ono što me opušta i daje mi dodatnu energiju za rad. Dakako, nastojim izdvojiti i vrijeme za druženje s ljudima koje volim jer mi je to izuzetno važno”, ističe Ivana.

Takve sitnice pune joj baterije pa pred sobom već ima velike planove koji uključuju i realizaciju nekih projekata koje već dugo priželjkuje.

“Iznimno je važno neprestano učenje, praćenje novih trendova i tehnologija, kao i stalno usavršavanje. S obzirom na brzinu promjene u današnjem društvu, teško možemo i zamisliti kako će izgledati svijet i naš svakodnevni život za 5-10 godina i da bi bili uspješni u poslovanju, ne možemo se opustiti, nego uvijek moramo razmišljati unaprijed. Zato mi je u planu u skorije vrijeme realizirati ideje koje su već dugo na listi čekanja i razviti vlastite digitalne projekte”, zaključuje Ivana Miličić.

Foto: privatna arhiva Ivane Miličić

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više