Konačno smo saznali tko stoji od plakata po cijelom gradu- Cesi ima kampanju o rodnim predrasudama na radnom mjestu, a žele i dodatno zaštiti majke i trudnice od otkaza!

Niža plaća je samo jedna od posljedica rodnih predrasuda na radnom mjestu, a udruga CESI pokrenula je kampanju kako bismo ih osvijestili i stali im napokon na kraj. Protekli tjedan oglasne površine diljem Hrvatske preplavile su provokativne poruke – jeste li ih primijetili?

Provokativna kampanja za provokativne predrasude

“Prirodno je da su im plaće manje. / Nek se posvete obitelji umjesto karijeri. / Više brinu o izgledu nego o poslu. / Imaju manje smisla za biznis.”, poruke su ove provokativne kampanje koje su zainteresirale mnoge. Ako su i vas zaintrigirale, posjetite internetsku stranicu nijeuredu.com i testirajte svoju osviještenost. Jesu li i vas na prvu ove poruke asocirale na muškarce ili žene?

Kada kliknete na ovu stranicu otvorit će vam se prozor u kojem odmah možete dati odgovor na ovo pitanje. No, rezultati nažalost nisu iznenađujući. Iako se u ovim izjavama ne navodi rod, većina ljudi prvo pomisli na žene! Upravo je ovo bila ideja kampanje “Nije u redu u uredu” koju potpisuje agencija Señor i podržavaju medijski partner Outdoor Akzent te web agencija Human. Ovakve rodne predrasude duboko su ukorijenjene i kod osvještenijih među nama, a na njihovu štetnost ovom akcijom žele ukazati udruga CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje te Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.


Pročitajte više: Znanstvenik dokazao da su hrvatske tvrtke s više žena profitabilnije!


Sa samo par klikova podržite promjenu Zakona koja bi štitila majke i trudnice od otkaza

No, nije dovoljno problem osvijestiti, potrebno je i djelovati. Udruga CESI stoga inicira i konkretnu promjenu zakona za koju i vi možete dati glas. Iz udruge CESI predlažu promijeniti aktualni Zakon o radu koji trudnice i osobe na rodiljnom i roditeljskom dopustu trenutno od otkaza štiti samo 15 dana – na minimalno godinu dana nakon prestanka ovih uvjeta. Podržite ovaj prijedlog svojim potpisom na nijeuredu.com i budite dio promjene.

Zbog rodnih predrasuda žene redovito rade slabije plaćene poslove na kojima teže mogu napredovati. U prosjeku imaju 13 posto manju plaću od muškaraca te 22 posto manju mirovinu. Ulaze u nadzorne odbore čak 12 godina kasnije od muškaraca, a kad im to i pođe za rukom, tamo su usamljene: čak tri muškarca na jednu ženu. Uz sve to, svaku treću ženu se pri zapošljavanju pita o planovima za djecu, što je zakonom zabranjeno. Primjeri diskriminacije ovdje ne staju, ali im zajedno možemo stati na kraj.

Akciji su se već pridružile i brojne organizacije (404 agency, Atlantic Grupa, B1 plakati, Erste banka, Generali osiguranje, IKEA, JGL, Hrvatski Telekom, Sveučilište u Rijeci, Wiener osiguranje i Zagrebačka banka), kao i ambasadori i ambasadorice – utjecajni pojedinci i pojedinke iz poslovnog svijeta koji su s CESI podijelili svoja iskustva i primjere dobre prakse promicanja rodne ravnopravnosti na svom radnom mjestu. Svi koji se svojim iskustvom žele pridružiti kampanji, mogu ga poslati na [email protected].

Ovu kampanju podržava Fond za aktivno građanstvo uz financijsku podršku Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Foto: Señor

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP prijedlozi vladi

7 prijedloga Vladi RH za prvih 100 dana novog mandata

Udruga Glas Poduzetnika (UGP) službeno je zatražila sastanak s Ministrom financija i Ministrom gospodarstva i održivog razvoja kako bi predložili nekoliko...
- Advertisment -