Upoznajte Sabrinu Pasterski, 22-godišnjakinju koju mnogi nazivaju novim Einsteinom

Na MIT-u (Massachusetts Institute of Technology), jednom od najpoznatijih i najprestižnijih sveučilišta u SAD-u, studenti se bave raznim projektima koji uključuju, između ostalog, i izradu letjelica i zrakoplova. Zato nije neuobičajeno kada jedan ili više studenata predstavi svoj projekt i traži odobrenje od uprave i profesora fakulteta.

No, kada je Sabrina Gonzalez Pasterski došla na MIT i pitala je li njezin projekt dobar, svi su prisutni ostali šokirani. Zašto? Zato što je Sabrina tada imala samo 14 godina.

Mladu genijalku već uvrštavaju među najbolje umove našeg doba

Dok su njezini vršnjaci igrali video igrice ili se družili na igralištima, Sabrina je u garaži svog oca gradila zrakoplov. Trebalo joj je 363 dana da ga završi. Danas ova djevojka ima 22 godine, prošle je godine diplomirala na MIT-u s prosjekom 5,00 i upisala doktorat na Harvardu.

Djevojke s interesom u tehnologiji ili drugim STEM područjima nisu rijetkost. Štoviše, gotovo polovica studenata na MIT-u danas su žene. No ono što ovu djevojku čini posebnom nije samo činjenica da je već sa 14 godina vlastitim rukama izgradila zrakoplov i njime preletjela jezero Michigan, već da je jedna od rijetkih studenata općenito koja je uspjela diplomirati s izvrsnim prosjekom na području fizike, ali i prva žena koja se u posljednjih 20 godina našla među top studentima iz fizike na MIT-u.

No, kada se prijavila na MIT, Sabrina je završila na listi čekanja. Dvoje je profesora bilo protiv njenog upisa – barem dok nisu pogledali video kako s 14 godina gradi vlastiti zrakoplov.

„Ostali smo šokirani kada smo je gledali. Njezin je potencijal bio nemjerljiv“, rekao je jedan od tih profesora, Allen Haggerty.

Nije ni čudno što je svijet znanosti naziva novim Einsteinom. Naime, kao i spomenuti Einstein ili velikan današnjeg doba Stephen Hawking, Sabrina proučava neke od najkompleksnijih pojmova u fizici – crne rupe, gravitaciju i putovanje kroz prostor i vrijeme. Trenutno joj je najveći fokus na kvantnoj gravitaciji, odnosno pokušava objasniti fenomen gravitacije u kontekstu kvantne mehanike. Dok su takvi pojmovi za nas laike gotovo nerazumljivi, Sabrina s njima nema problema, a njezina bi otkrića mogla promijeniti naše razumijevanje svemira.

Njezin talent nisu prepoznali samo profesori na fakultetu. Već je dobila nekoliko ponuda za posao, među ostalim od Jeffa Bezosa, osnivača Amazona, od Blue Origina, tvrtke za razvoj i izgradnju zrakoplova, ali i od same NASA-e, koji njezin rad i profesionalni razvoj stalno prate.

Vjerojatno se pitate ako je ova djevojka novi Einstein, kako još nismo čuli za nju? Vjerojatno iz tog razloga što, za razliku od mnogih svojih vršnjaka, Sabrina nema profile na društvenim mrežama (da, čak ni na Facebooku). Štoviše, Sabrina nema niti pametni telefon. Jedini njezin doticaj s online svijetom je putem njene web stranica PhysicsGirl, na kojoj redovito ažurira svoja najnovija postignuća i radove.

„Fizika je dovoljno uzbudljiva. Kada si umoran, spavaš, a kada nisi, baviš se fizikom“, rekla je Sabrina Pasterski.

Naravno, njezino je ime poznato među znanstvenom populacijom, a našla se već nekoliko puta i na listi najboljih časopisa Forbes „30 ispod 30“ na području znanosti. Oni koji je znaju i koji su je upoznali kažu da njezino vrijeme tek dolazi.

„Definitivno osjećam da mogu napraviti puno više. Odlično je što ljudi prepoznaju moj rad i trud i nadam se da će mi to pomoći u daljnjem radu“, rekla je Sabrina za News.com.

Foto: Facebook fan page

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više