Samsung Galaxy Note 3 -­ elegantan, ali moćan uređaj za svačiju ruku

Samsung je jesenas predstavio cijeli niz novih uređaja među kojima je bio i Samsung Galaxy Note 3 ­ križanac pametnog telefona i tableta. Upravo smo taj uređaj, zahvaljujući Samsung Electronics Adriaticu koji nam ga je ustupio, imali priliku i osobno isprobati.

Samsung Galaxy Note 3 križanac pametnog telefona i tableta

Za razliku od pametnih telefona koji se nalaze na tržištu, Galaxy Note 3 je nešto većih dimenzija, ali ne toliko velik da ne stane i na manji dlan. Upravo mu je to i jedan od velikih pluseva, jer sa ekranom od 5,7 inča (14,4 centimetra) dovoljno je malen da se može ugodno koristiti kao telefon, ali i dovoljno velik da se na njemu mogu pisati i dulje elektronske poruke odnosno surfati internetom.

Dodatna je prednost ovog uređaja što dolazi s pametnim S Penom, olovkom koja pruža dodatne mogućnosti poput izrada bilješki vlastitim rukopisom, ‘izrezivanja’ zanimljivih tekstova, ali i jednostavnog pretraživanja sadržaja.

Ako ste se zabrinuli da ćete S Pen lako izgubiti, jer se sprema u doljnjem dijelu uređaja, možete odahnuti. S Pen se malo teže vadi iz svog spremišta, a ako ga ostavite na stolu signalizirati će vam na uređaju nakon što se udaljite uređajem nekoliko metara od njega.

Galaxy Note 3 dizajnom je veoma privlačan uređaj. Osim što će veličinom odgovarati u gotovo svaku ruku, u Samsungu su se pobrinuli da uređaj i bez dodatne zaštitne futrole izgleda profesionalno i uglađeno. Naime, stražnja strana uređaja presvučena je umjetnim materijalom koji izgleda poput umjetne kože, a osim što uređaju daje elegantni izgled sprječava uređaj da isklizne iz ruke. Uređaj je na hrvatskom tržištu dostupan u bijeloj, crnoj i nježnoj ružičastoj boji.

Samsung Galaxy Note 3 3

Malo tehničkih podataka

Samsung Galaxy Note 3 ima full HD Super AMOLED zaslon, na kojem su boje veoma žarke, a fotografije izuzetno oštre. Čak i prilikom pregledavanja fotografija na jakom suncu, nije bilo nikakvih problema sa vidljivosti.

S prednje strane uređaja nalazi se samo jedan gumb, Home, dok su ostali gumbi virtualni i pojavljuju se tek kad prstima prođete lijevo odnosno desno od gumba Home. Osim Homea, na prednjoj se strani nalazi i kamera koja ima razlučivost od 2 megapiksela, što je i više nego dovoljno za obavljanje video poziva, odnosno slikanje autoportreta.

Stražnja kamera ima čak 13 megapiksela, a opremljena je i bljeskalicom za fotografiranje u mraku odnosno uvjetima lošeg osvjetljenja. Osim bljeskalicom, kamera je opremljena i Smart Stabilizationom, značajkom koja omogućava čiste i oštre fotografije čak i kada vam se ruke tresu od uzbuđenja.

Sam uređaj pokreće četverojezgreni procesor od 2,3 MHz, a može se pohvaliti i sa impresivnih 3 GB radne memorije što omogućava multitasking bez ikakvih problema. Note 3 dolazi sa 32 odnosno 64 GB prostora za pohranu, uz mogućnost proširenja tog prostora microSD karticama za dodatnih 64 GB.

Pametni telefoni i tableti baš i nisu poznati po izdržljivosti baterije, no Note 3 nas je u tom kontekstu ugodno iznenadio. Baterija je izdržala cjelodnevno korištenje, bez ikakvih problema, a kako bi dodatno produljili njeno trajanje moguće je uključiti i opciju Štednje baterije.

Uređaj koristi microSIM karticu za korištenje mobilne mreže, ali ga se može koristiti i bez umetnute SIM kartice, no onda za spajanje na internet mora imati dostupnu bežičnu mrežu.

Uz već uobičajen Bluetooth, Note 3 može se pohvaliti i NFC­om koji se može iskoristiti za bežično punjenje uređaja odnosno beskontaktnu razmjenu podataka s drugim NFC uređajima.

Samsung Galaxy Note 3

Pregršt zanimljivih i korisnih aplikacija

No, iako je Galaxy Note 3 hardverski impresivan uređaj, najbolje značajke do izražaja dolaze tek kada se uređaj uključi.

Pogonjen Androidom 4.3, Galaxy Note 3 dolazi sa svim uobičajenim Googleovim aplikacijama, ali i s pregršt Samsungovih aplikacija koje ovaj uređaj čine još privlačnijim.

Jedna od zanimljivih mogućnosti su i zračne geste zahvaljujući kojima nije uopće potrebno dotaknuti ekran uređaja da bi se njime upravljalo, prihvatilo ili odbilo poziv ili jednostavno provjerilo postoje li propušteni pozivi dok uređaj leži na stolu. Zračne geste izvrsne su u trenutcima kad su vam ruke mokre, prljave ili jednostavno zauzete drugim stvarima.

Uz to, Note 3 ima mogućnost prepoznavanja i praćenja korisnikova pogleda, čime olakšava pregledavanje internetskih stranica i multimedijskih sadržaja. Nakon prepoznavanja pogleda, uređaj će ovisno i smjeru u kojem gledate pomaknuti sadržaj na ekranu gore, dolje ili ga zaustaviti ako pogled usmjerite sa samog uređaja.

Već spomenuti S Pen opremljen je tipkom kojom se aktivira Air Command, izbornik sa pet dodataka koji pojednostavljuju obavljanje svakodnevnih zadaća. Action Memo omogućava pisanje bilješki i njihovo pretvaranje u formatirani tekst, ali isto tako i zapisivanje broja telefona i njegovo zvanje, dodavanje u kontakte, pronalaženje neke adrese na karti, pretraživanje interneta i još mnogo toga.

Scrapbook ili Album s izrescima omogućava prikupljanje i pohranjivanje različitih informacija i sadržaja na jednom mjestu. Bez obzira želite li pohraniti snimku ekrana, neku fotografiju ili tekst s interneta, Scrapbook će ih okupiti na jednom mjestu.

Screen Write pamti trenutnu stranicu na ekranu i omogućava korisnicima pisanje bilješki po toj stranici te spremanje cijelog uratka kao slike u memoriji uređaja. S Finder zapravo je pretraživač sadržaja na samom uređaju koji obuhvaća ne samo bilješke ili e­mail poruke, već i događaje, dokumente, ali i stranicu za pomoć.

Samsung Galaxy Note 3

Posebno nam se svidio Pen Window, značajka koja uz crtanje skica ili pisanje bilješki, omogućava i otvaranje dodatnog prozora za pokretanje aplikacija. Tako u nekoliko poteza na ekranu možete u drugom prozoru otvoriti kalkulator, internetski preglednik ili kalendar, a da ne morate napustiti aplikaciju u kojoj radite.

Ženskoj populaciji posebno će se svidjeti aplikacija S Health koja može pomoći u održavanju dijete ili tjelovježbe. Osim što prikazuje koliko koja aktivnost troši kalorija, omogućava dijeljenje zadanih ciljeva i uspjeha na društvenim mrežama pa i vaši prijatelji mogu pratiti vaš napredak.

Oni koji Note 3 planiraju koristiti kao poslovni uređaj, zasigurno će koristiti opciju Knox. Ona omogućava pokretanje i spremanje sigurnosno osjetljivih aplikacija i podataka unutar posebnog spremnika kako bi se spriječili zlonamjerni i sumnjivi napadi ili pokušaji hakiranja. Korisnici tako mogu spremiti osjetljive podatke u Knoxov spremnik bez straha da će ti podaci u slučaju krađe ili gubitka uređaja biti dostupni neovlaštenim osobama.

Zanimljiva je mogućnost ‘Poziva u nuždi’ koja omogućava slanje poruka za pomoć na predodređene brojeve pritiskom na gumb za kontrolu glasnoće. U poruci će, osim teksta koji korisnik sam odredi, biti poslane i lokacija uređaja, ali i fotografije s prednje i stražnje kamere odnosno zvučni zapis onoga što se u tom trenutku događa.

Krajnji dojam

Samsung Galaxy Note 3 izvrstan je poslovni uređaj za ljude koji su stalno u pokretu i koji većinu svog vremena provode izvan ureda. Zbog svojih karakteristika zadovoljiti će i najzahtjevnije korisnike, a elegantan dizajn izvrsno će se uklopiti i u poslovnu aktovku kao i u žensku večernju torbicu.

Samsung Galaxy Note 3 dostupan je u maloprodaji po cijeni od 5899 kuna, odnosno kod telekomunikacijskih tvrtki uz pretplatnički ugovor.

Foto: Samsung

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više