Sestre Mandžuka osvojile Beč svojim jedinstvenim kokicama

Sestre Sanela i Emina Mandžuka, rodom iz Sarajeva, već nekoliko godina vode vlastiti biznis u centru Beča. Vlasnice su „Popcornera“, proizvodnje i prodaje kokica jedinstvenih u cijeloj Austriji. One ne prodaju samo obične slane kokice, već sve moguće vrste, čak i one za koje vjerojatno nikada niste čuli. U intervjuu za DW dvije su sestre prepričale svoj poduzetnički put i kako su uspjele s kokicama osvojiti austrijsko tržište.

Ideja za biznis iz vlastitih potreba

Sama ideja za pokretanje biznisa nastala je za vrijeme Saneline trudnoće, kada je posebno zavoljela slatke bio-kokice. No, kako ih u Beču nije bilo za kupiti, često je tražila sestru da joj donese kokice iz Njemačke ili Švicarske. Budući da je Sanela obožavala kokice, sestra Emina joj je predložila da ih sama napravi. Sanela je dvije godine sama radila kokice, nakon čega joj je pala na pamet ideja da sa sestrom pokrene biznis.

„Sestra se već ranije bavila biznisom, pa je ona preuzela taj dio posla, dok se ja bavim kreativnim dijelom; osmišljavanjem novih proizvoda te dizajnom i komunikacijom. Mislim da je izuzetno važno znati tko što radi i tko je za što zadužen. Po meni je to osnovni preduvjet za uspjeh“, rekla je Sanela.

Za uspjeh trgovine potrebna je i dobra lokacija, pa su tako sestre tražile lokaciju u centru grada, na što nisu dobile odgovarajuću potporu.

„Kada smo rekle da za trgovinu tražimo lokaciju u strogom centru grada, svi su nam se smijali. Jedni su rekli da je tamo nikada nećemo naći, drugi da je preskupo, treći da je konkurencija prevelika, a četvrti da stranci u prvom bečkom okrugu teško dobiju lokaciju jer su ta mjesta navodno rezervirana za domaće stanovništvo“, prepričava Emina.

Naravno, sestre nisu odustajale i uspjele su otvoriti trgovinu u strogom centru grada, a njihov biznis je toliko uspješan da ga planiraju proširiti i preko oceana – u SAD.

Za proizvodnju kokica sestre Mandžuka koriste isključivo kukuruz iz biološke proizvodnje, kao i začine i arome koje kokicama daju specifičan okus. Okusa ima od vanilije, do jagode i metvice pa sve do đumbira. Sve vrste kokica ne sadrže ni gluten, ni laktozu. Njihove se kokice mogu naći na nekoliko lokacija u Beču, u jednom trgovačkom lancu i u nekim kinima.

Prepreke u poslovanju

Svaki se poduzetnik u poslovanju, bez obzira na to koliko biznis bio uspješan, susretne s preprekama, tako da ni sestre Mandžuka nisu iznimka.

Prvi veći problem s kojim su se susrele je bio kada je njihov dobavljač proglasio bankrot, pa je ista sudbina zaprijetila i njihovom biznisu. Što je još gore, ubrzo nakon toga su se susrele s tužbom jednog europskog koncerna zbog imena njihovog biznisa.

„Oni su nas tužili i ja sam se bila prepala kada sam dobila pismo od advokata, jer nisam znala što da radim. Moja sestra je, s druge strane, bez problema odgovarala na pisma koja su stizala iz Berlina, iz Pariza i iz New Yorka“, kaže Sanela te nadodaje da ipak misli kako je to bila strategija zastrašivanja s njihove strane i da zahvaljujući sestrinoj snalažljivosti ipak nisu uspjeli, a i ona sama se u međuvremenu naučila agresivnije pregovarati s poslovnim partnerima.

„Zaista je bilo dosta stvari s kojima smo se morale boriti i dosta zastrašivanja, da tako kažem. Prvo vam kažu da djevojčice poput nas nemaju šanse da dobiju lokal u centru. Onda se borite s tim takozvanim autohtonim stanovništvom jer vam i oni kažu da vam zapravo nije mjesto u centru grada, jer imate tu neku doseljeničku pozadinu. Onda vas tuže zbog imena, a sa svim tim se borite dok ste istovremeno samohrana majka – za to zaista trebaju jaka i široka leđa. Ali kad sve to prebrodite i kada sve dobro organizirate, onda je radost uspjeha još veća“, objašnjava Emina.

Njihova tajna uspjeha nije samo organizacija, već i međusobno povjerenje, ali i jasna vizija u koju svaki poduzetnik mora vjerovati.

„A kada to imate, onda je potpuno nebitno tko ste, što ste i odakle dolazite“, zaključila je Emina.

PPUB-Disclaimer

Foto: Popcorner FB

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više