8 razloga zašto trebate pokrenuti svoj biznis

Razmišljate o vlastitom biznisu, no bojite se financijske neizvjesnosti, odgovornosti i neuspjeha?  To su posve normalne emocije i bilo bi čudno da ne muče sve one koji namjeravaju iz nekog velikog sistema postati „one man bend“.

Istina je da privatno poduzetništvo povlači za sobom puno rada, često i do kasno u noć, da proizvod treba dignuti na noge, često puno uložiti i čekati neko vrijeme da se taj uloženi trud, sredstva ili rad vide i kapitaliziraju. Ipak, na kraju se sve isplati i još puno više od toga.

Zašto pokrenuti svoj biznis?

No, možda vam ovih osam razloga malo bolje razjasni zašto biste trebali pokrenuti svoj biznis i osamostaliti se.

Možete ostvariti svoje potencijale i biti kreativni koliko želite

Kada se odlučite pokrenuti vlastiti biznis, shvatite u stvari ljepotu šefovanja samoj sebi. Zvuči otrcano, ali tada je doista samo nebo granica. Sve vaše ideje, prijedlozi i zamisli koje možda negdje nisu „prolazile“ i za koje netko nije imao sluha, sada mogu zaživjeti. Dajte oduška svojoj mašti jer možete odlučivati o svemu – od imena i loga do vrste biznisa i kanala kojima ćete sve plasirati. Nitko vas neće sputavati prigovorima da nešto nije prihvatljivo ili nije moguće, ne trebate ničija odobrenja da učinite ono što smatrate ispravnim. Vaši potencijali će doći do izražaja jer ćete ići do krajnjih granica, a vjerojatno ćete i sami sebe iznenaditi onime što možete postići.

Naučite se samostalnosti i odgovornosti

Nemate kolegu na kojeg bi prebacili krivicu za neodrađeni posao, a možda niti nikoga kraj sebe s kime biste podijelili obaveze. Sve je na vama i ako vi ne obavite, nitko neće. Ako se pak to dogodi, posao će trpjeti, što na kraju znači da ćete trpjeti i vi. Dakle, ako do sada baš niste bili organizirani, privatni biznis će vam sigurno pomoći u tome. Naučit ćete stajati iza svojih djela i osnažiti kao osoba. Zaboravite na kašnjenje, zaboravite na zaboravljanje, zaboravite da će vam netko pomoći – morate si prvo pomoći sami i osloniti se na sebe i svoje instinkte.

Steknete znanja iz svih mogućih područja

Što ćete sve biti u svojoj tvrtki? Šef, copywriter, dostavljač, kuharica i čistačica? Možda malo i web developer i community manager? Da, bit ćete puno toga i svakim danom ćete imati novu ulogu i steći nebrojeno puno vještina, a možda za potrebe posla i progovorite novim jezikom kojeg ste naučili usput. Ako ste sramežljivi i ne dižete rado slušalicu da biste nekome nešto ponudili, i to ćete savladati. Niste vješti u pregovaranju? Izbrusit ćete zanat. Na kraju ćete imati toliko vještina koje niti jedan CV neće moći podnijeti. Što je najbolje, konstantno ćete se usavršavati na određenim područjima i bit ćete upoznati s najnovijim trendovima.

Upoznajete zanimljive ljude i stječete mnoga poznanstva

Kada netko drugi radi sve umjesto vas i vi ste još samo jedan igrač u timu, mogućnosti su često ograničene. No, solo igrač ima cijeli svijet pred sobom i njegovi kontakti i poznanstva su njegova nit vodilja za uspjeh u biznisu. Široka lepeza suradnika, prijatelja i poslovnih kolega pravo su vrelo korisnih informacija, dobrih savjeta, a nerijetko i prave, konkretne pomoći. Uistinu je točno ono da svatko zna nekoga, tko zna nekoga, tko će vas spojiti s nekim. Putem ćete možda upoznati i ljude koji će vam postati istinski prijatelji i koji će oplemeniti i vaš posao, ali i vaš život.

Fleksibilni ste i bolje iskorištavate vrijeme

Niste rob vremena, a niti mjesta događanja. Vaš posao ne mora trajati od 8 do 16, niti od 9 do 17 sati i ne morate raditi zabijeni u ured iz kojeg ćete možda čeznutljivo viriti van i razmišljati o tome kako bi bilo lijepo malo prošetati gradom. Sami ste krojač svoga posla i znate koliko, s obzirom na druge obaveze u vašem životu, morate i možete odvojiti vremena za posao. Ako taj dan ne stignete ništa obaviti, nikome ne morate nositi ispričnicu niti objašnjavati gdje ste bili i za što vam je trebalo vremena. Ako idete liječniku, ne trebate nervozno pogledavati na sat jer vas nisu primili, a vi već debelo kasnite u ured. Ta sloboda i vaš unutarnji mir nemaju cijenu.

Radite ono što volite i imate slobodu izabrati s kime ćete surađivati

Teško da ćete pokrenuti biznis vezan uz područje koje prezirete ili o kojem nemate pojma. Vjerojatnije da ćete izabrati nešto u čemu se vidite i što uživate raditi. A raditi ono što volite je naprosto neprocjenjivo, jer čovjek radi većinu svog života. Također, vjerojatno ste nebrojeno puta čuli da kada radite ono u čemu uživate, to vam skoro dođe kao i da ne radite, nego “guštate” i još usput zarađujete. Šalu na stranu, bit će i teških dana, ali lakše ih je progurati uz voljeni posao. Također, zaboravite na kolege iz pakla koji vam podmeću nogu i sabotiraju vaše ideje. Zaboravite na bahate klijente. Sami odlučujete s kim želite surađivati, tko će vam biti klijent te se uvijek možete okružiti kvalitetnom ekipom s kojom se osjećate dobro.

Plaća vam nije ograničena, koliko zaradite, toliko imate

Ako ste prošli mjesec “crnčili” i dali svoj maksimum, to će se vjerojatno odraziti i na brojkama i samim time na vašem životnom standardu. Uloženi trud će vam se gotovo uvijek isplatiti i zarada i rezultati će mu biti proporcionalni. Dakle, vaša primanja nisu strogo ograničena i možete sami učiniti da živite bolje. Nitko vam ne određuje koliko ste zaslužili, ne morate “moljakati” za povišice, niti provesti godine u uzaludnom dokazivanju da vrijedite više.

Osjećate zadovoljstvo i ispunjenost

Budete li na kraju dana iscrpljeni i umorni, to ipak ima nekog smisla, ako ste iscrpljeni i umorni zbog samih sebe. Onda i taj umor ne pada toliko teško i nosi sa sobom čak i određeno zadovoljstvo. Svaki uspjeh i svaka mala pobjeda smjesta vam vraćaju osmjeh na lice, a svaki poraz prava je mala tragedija. Privatni poduzetnici doživljavaju pravi vrtuljak emocija, a ona najljepša je istinska radost koja se javi svaki put kada vaš biznis dobije priznanje i pohvalu te time i vi sami dobijete glasnu potvrdu da ono što radite ima smisla i nekome drugome osim vama. Biti samostalni tvorac svog života i svog vremena stvara u čovjeku osjećaj ispunjenosti, koji se tada odražava i na sva druga životna područja.

PPUB-Disclaimer

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -