Sanna Marin odstupila s čela stranke: “Nadam se mirnijem životu”

Nakon što je tijesno izgubila od konzervativaca, Sanna Marin odstupila je s pozicije predsjednice Socijaldemokratske stranke 1. rujna. Svoje je posljednje predsjedanje posvetila kritikama na politiku Rusije izjavivši kako moraju odgovarati za agresiju, ratne zločine i posljedice rata, te je iskazala podršku Ukrajini. Marin ostaje zastupnica u finskom parlamentu, a paralelno će biti govornica za američki Harry Walker Agency. Marin je u svojem pozdravnom govoru izjavila kako se nada mirnijem životu.

Zašto je Sanna Marin odstupila?

Odstupanje s pozicije predsjednika stranke nije novost u svijetu politike. Mogli bismo reći da je u pitanju stvar političke higijene budući da tim činom predsjednik stranke preuzima odgovornost za neuspjeh čime sprječava gubitak legitimiteta sebe i stranke, a novoj osobi prepušta nove strategije kako za povrat uspjeha stranke. Promovira se i demokracija unutar stranke čime (bivši) predsjednik ukazuje povjerenje svim članovima, što jača koheziju unutar stranke, ali i diže njezin ugled u očima birača.

Također, dolaskom nove osobe na čelo stranke, moguće su promjene koje će privući nove birače, pa čak i promijeniti smjer stranke.

Neki od političara koji su odstupili s čela stranke nakon poraza na izborima su Zoran Milanović, Igor Lukšić, Albin Kurti, Ivica Dačić, Theresa May, François Hollande, Mariano Rajoy, Naoto Kan, Julia Gillard… U pitanju nije fenomen rezerviran samo za Europu niti je uobičajeno rodno obojen. No, kad je u pitanju Marin, rodna nota odluke i dalje postoji, iako o primarnom razlogu odstupanja možemo samo nagađati.


Pročitajte više: Sanna Marin prozvana zbog partijanja. No, u čemu je zapravo problem?


Mandat popraćen uspjesima i skandalima

Sanna Marin se tijekom svojeg mandata suočila s nekoliko „skandala“. Snimljena je na koncertima, plesala je u javnosti, pozirala je za časopis noseći odijelo bez košulje. Svakako najpoznatiji primjer njezine „raskalašenosti“ bilo je partijanje u kući s prijateljima nakon čega se podvrgnula testiranju na droge kako bi dokazala da je „čista“ što je, kako je i sama rekla, vrlo neobično da se uopće i tražilo od nje.

Svakako, njezin je privatni život punio novinske stupce češće nego njezin poslovni život. Živjela je pod povećalom pod kojim njezini kolege nisu bili. Ona ne samo da je žena, ona je mlada žena. Naravno da će konzervativno orijentirani mediji vrebati priliku da je diskreditiraju.

Bez obzira na to koju funkciju netko obnaša, i dalje je ljudsko biće. Tako i Marin čiju ljubav prema glazbi i plesu tadašnja pobjeda na izborima nije jednostavno izbrisala.

I njezin posjet Hrvatskoj je bio predmet polemika. Dok je čekala predsjednika Zorana Milanovića, kratila je vrijeme razgledavajući umjetnine u dvorani. Po medijima se masovno pisalo kako je bila nestrpljiva i ljuta iako, gledajući snimku, za to uopće nema pokrića. Nemojmo se zavaravati – nema sumnje da su i političari radili isto, ali o tome se nije pričalo.

Svemu tomu unatoč, Sanna Marin će ostati zapisana u povijest Finske kao osoba koja je uspješno vodila zemlju tijekom pandemije koronavirusa, te kao žena koja je zemlju uspješno uvela u NATO.


Pročitajte više: Žene u pandemiji: Što možemo naučiti od uspješnih svjetskih liderica?


“Pokazala si što je pravo vodstvo”

Kad je pandemija započela, Finska je bila među zemljama koja je najbrže reagirala, a bili su prepoznati po vrlo ažurnoj i transparentnoj komunikaciji vezano uz trenutnu situaciju i preporuke za zaštitu.

U usporedbi s mnogim drugim zemljama Finska je imala relativno niske stope zaraženih i preminulih. Uključuje to i zemlje iz regije, u odnosu na koje je Finska imala najnižu stopu zaraze u prvoj godini pandemije, piše DW.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, a pod palicom Marin, Finska je napustila svoju vojnu neutralnost i priključila se NATO-u. Kako Finska graniči s Rusijom, porasla je potreba za jačanjem sigurnosti zemlje. Naime, 1939. SSSR je napao Finsku. Iako su bili brojčano nadjačani, Finci su uspjeli izbjeći invaziju, no u ta tri mjeseca izgubili su 10% teritorija. Za njih je gledati napad na Ukrajinu bilo kao gledati vlastitu povijest, piše BBC. Finska je postala članica NATO-a u travnju ove godine, pred sam kraj vladavine Sanne Marin.

Novi predsjednik stranke je Antti Lindtman koji joj je zahvalio što je Finsku vodila kroz „osobito teška vremena“.

„Pokazala si što je pravo vodstvo ne samo Finskoj, već i drugim zemljama. Vrlo smo ponosni“, rekao joj je nakon što je preuzeo predsjedničku poziciju.

Foto: Instagram @sannamarin

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u bankarstvu 2023

Kako je digitalizacija otvorila nova vrata ženama doznale smo na Konferenciji...

Iako žene čine većinu zaposlenih u bankarstvu, manjina ih je na visokim pozicijama. Proizvodi i usluge banaka rijetko su im prilagođeni,...
- Advertisment -