Sezonska organizacija ormara

Ormar je dobro organizirati dva puta godišnje – jednom tijekom ranog proljeća i onda jednom u jesen. To će vas ujedno natjerati da dva puta godišnje pregledate svoju odjeću i vidite što ste stvarno nosili protekle sezone, a što ne. Odnosno, pitajte se kakve su šanse da ćete nositi sljedeće godine nešto što niste ove sezone uopće nosili. Budite Kraljica iz Snjeguljice i zapitajte svoje ogledalo – Izgledam li u ovome onako kako želim?

Strategija sezonske organizacije ormara

Izvadite svu odjeću iz ormara ili barem onu za koju ste sigurni da nećete nositi sljedećih tri do četiri mjeseca. Odgovorite na prethodno pitanje te podijelite odjeću na onu za koju ste sigurni da ćete  nositi i na onu koju ćete donirati, baciti ili nešto slično napraviti.

Uvijek očistite odjeću prije spremanja na duži vremenski period – to je dodatni napor na kraju sezone, ali će vam odjeća biti zahvalna nakon višemjesečnog stajanja u zatvorenom prostoru.

Ako imate komade odjeće za koju ste iz nekog razloga emocionalno vezani, slikajte ju, zatim spremite, a sliku stavite na unutrašnjost vrata ormara. Tako ćete vidjeti što imate pospremljeno, te da li vam ikada padne na pamet što s tim komadom odjeće.

Odjeću koju ćete nositi sljedeće sezone spremite u kutije ili posebne spremnike te odložite na više police u ormaru, podrum/tavan, ispod kreveta ili na ormar, bilo koji drugi spremišni prostor. Ukoliko imate dovoljno dubok ormar, kutije sa sezonskom robom možete smjestiti na police otraga. Time ćete si osigurati da odjeća koja stoji u prednjem dijelu lijepo izgleda i ne pada okolo.

Bez obzira gdje odložili odjeću pripazite da nije na direktnom udaru svjetlosti i da je u prostoru bez vlage. Očistite ormar od prašine i sličnih nečistoća. Kad otvorite odjeću nakon stajanja, naročito vunene stvari, osvježite ih parom iz pegle kako bi dobile onaj svjež, pahuljasti izgled. I tu se sada zapitajte: Da li ste dovoljno smršavili za ove hlače? Da li ćete nositi taj božićni pulover ili ga možete donirati? Da li kaput mora ići na kemijsko? Da li trebate čizme zaštiti i dodatno impregnirati?

Nemojte smatrati da morate nužno mijenjati izgled svog ormara prema sezoni. Ako ste poput mene koja uglavnom nosim košulje bez rukava i topiće, a na to sako, košulje su cijele godine u ormaru. Mijenjam samo sakoe koji se ipak razlikuju po debljini. Hlače također koristim gotovo cijele godine (osim onih turbo ljetnih, lanenih) tako da ja za zimu dodajem samo pulovere i haljine od štofa. Dakle, nema pisanog pravila, napravite si onako kako to vama najviše odgovara.

Kristina Brkić, profesionalni organizator-Svatko može osmisliti organizacijski plan temeljen na vlastitim ciljevima, navikama i potrebama – plan koji æe djelovati u skladu s vašom osobnošæu, a ne protiv nje. Profesionalni organizator svojim znanjem i vještinama, radom jedan na jedan, navodi vas da osmislite vlastiti sustav organiziranja te vas usmjerava i osnažuje u potrebi za organiziranjem. www.inout.hr

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -