Savjeti za pisanje životopisa

Životopis je vaša osobna iskaznica – sažetak znanja i vještina koje posjedujete. Mora biti pregledan, kratak i jezgrovit te mora sadržavati sljedeće informacije:

  • opće podatke
  • podatke o formalnoj edukaciji
  • podatke o neformalnoj edukaciji
  • radno iskustvo
  • podatke o znanju stranih jezika i informatičkih programa
  • hobije
  • preporuke.

Pod općim podacima podrazumijevamo ime i prezime, adresu, broj telefona, e-mail adresu i godinu rođenja. To su podaci temeljem kojih vas poslodavac može kontaktirati i stoga dobro provjerite da li ste upisali točne brojeve telefona ili mobitela i točnu e-mail adresu.

Formalna edukacija uključuje srednju školu, fakultet (i smjer) i eventualno završen postdiplomski studij.

Kada upisujete podatke o radnom iskustvu, tada trebate navesti ime tvrtke, naziv radnog mjesta te zadatke koje ste obavljali.

Podaci o edukaciji i radnom iskustvu navode se obrnutim kronološkim redom i mora biti označeno u kojem su vremenu trajali. To je bitno jer će na taj način osoba koja čita vaš životopis moći vidjeti trajanje i dinamiku vašeg školovanja, odnosno rada. Tako ćete najviši stupanj edukacije (npr. fakultet) staviti na prvo mjesto, a niži od tog stupnja (srednju školu) na drugo mjesto.

Vrlo je važno navesti vremenski period tijekom kojeg ste radili određeni posao, odnosno vrijeme tijekom kojeg ste se školovali. Ukoliko to ne učinite, možete si smanjiti šanse da vas pozovu na intervju jer bi potencijalni poslodavac mogao pomisliti da te podatke ne navodite kako biste prikrili kratkoću trajanja zaposlenja. Nema ništa lošeg u tome što ste na nekoj poziciji radili kratko vrijeme ukoliko ste imali valjan razlog za odlazak. Taj odlazak može biti primjerice odlazak na bolje plaćeno radno mjesto ili radno mjesto koje u većem opsegu zadovoljava vaše ambicije. Ali to mora biti vidljivo iz podataka koje navodite.

Osim formalne edukacije i radnog iskustva, potrebno je navesti i neformalnu edukaciju koja podrazumijeva sve seminare i tečajeve koje ste pohađali, projekte na kojima ste sudjelovali, zatim konferencije, tribine i sl.

U životopisu ćete navesti strane jezike i informatičke programe kojima se služite. Prilikom navođenja stranih jezika i informatičkih programa potrebno je navesti koja je vaša razina znanja i korištenja pojedinog jezika ili programa.

Hobiji poput sporta, čitanja stručne literature i beletristike, izrade božićnih aranžmana i sl. daju vašem životopisu još jednu dodatnu dimenziju kojom pokazujete poslodavcima da ste osoba koja se zanima za razne stvari. Danas više nije dovoljno biti dobar samo u jednom području, već se od vas očekuje da pokazujete interese i ostvarujete rezultate u svim područjima života.

U životopis možete također uključiti i preporuke bivših poslodavaca i profesora s fakulteta. Ukoliko ste u poslu ili na fakultetu ostvarili značajnije rezultate, svakako pitajte poslodavca ili profesora da li vam mogu napisati preporuku i uvrstite je u svoj životopis. Na taj način ćete pokazati poslodavcu da vaši profesori ili bivši poslodavci imaju o vama dobro mišljenje i da ste osoba koju se isplati zaposliti.

Primjer životopisa pogledajte ovdje.

Izvor: www.posao.hr

Povezani članci:

Kako napisati dobar životopis

Prethodni članakSlika na LinkedIn profilu
Sljedeći članakKrzno u uredu

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mali zajam za ruralni razvoj – prilika za poljoprivrednike

Uz postojeće oblike financiranja putem bespovratnih sredstava, financijski instrumenti (FI) su oblik financiranja iz Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020. (PRR)...