Seksistička pravila o odijevanju: cipele na petu ili otkaz

Nošenje cipela s visokom petom za neke je poslovne žene sastavni dio dress codea. Svaka odjevna kombinacija puno ljepše izgleda uz potpetice, hlače puno ljepše padaju, noge izgledaju duže, a žene izgledaju više i automatski sigurnije u sebe.

No, bi li visoke pete zaista trebale biti obavezni dress code?

Britanka dobila otkaz zbog odbijanja nošenja visokih peta

Neke žene smatraju da ipak ne bi. A među njima je i jedna Britanka koja je dobila otkaz zbog odbijanja nošenja visokih potpetica. Njeno ime je Nicola Thorp, a otkaz je dobila već prvi dan nakon što je na posao došla u balerinkama. Thorp je trebala raditi kao recepcionerka u jednoj tvrtki u Londonu, no te balerinke su je stajale posla. Iako je rekla kako su i njeni muški kolege u ravnoj obući, ostalima to nije izgledalo jednako.

Kako piše Reuters, jedna  britanska agencija za zapošljavanje tražila je od svojih zaposlenica da nose pete od 5 do 10 centimetara tijekom cijelog dana, da budu uvijek našminkane i da redovito popravljaju šminku. Također, da nose tajice, ali da ne budu neprozirne.

Thorp je zbog toga pokrenula peticiju protiv obaveze nošenja visokih peta i prikupila je više od 150 tisuća potpisa. Nakon toga, pokrenuta je i istraga o pravilniku radnog odijevanja u Velikoj Britaniji koja je pokazala da postoji mnogo seksističkih zahtjeva u pravilima odijevanja. Naime, prema britanskom zakonu o ravnopravnosti, muškarci i žene bi trebali imati jednaka pravila odijevanja, no zakon se često krši u nekim granama – prije svega u hotelijerstvu, turizmu, ali i maloprodaji, kao i u agencijama za privremeno zapošljavanje.

Žene su prisiljene nositi visoke pete, iako čitav dan trebaju stajati u njima i to zbog toga imaju mnogo zdravstvenih problema.

Osim seksističkog pravila odijevanja, prema nedavnom istraživanju više od polovice Britanki je i seksualno uznemiravano na poslu, no incidente ne prijavljuju jer ih ne bi shvaćali ozbiljno.

Možda je ipak odzvonilo visokim petama na radnom mjestu, i one će postati izbor, a ne obaveza.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -