Seksistička pravila o odijevanju: za odbijanje nošenja cipela na petu – otkaz!

Nošenje cipela s visokom petom za neke je poslovne žene sastavni dio dress codea. Svaka odjevna kombinacija puno ljepše izgleda uz potpetice, hlače puno ljepše padaju, noge izgledaju duže, a žene izgledaju više i automatski sigurnije u sebe.

No, bi li visoke pete zaista trebale biti obavezni dress code?

Britanka dobila otkaz zbog odbijanja nošenja visokih peta

Neke žene smatraju da ipak ne bi. A među njima je i jedna Britanka koja je dobila otkaz zbog odbijanja nošenja visokih potpetica. Njeno ime je Nicola Thorp, a otkaz je dobila već prvi dan nakon što je na posao došla u balerinkama. Thorp je trebala raditi kao recepcionerka u jednoj tvrtki u Londonu, no te balerinke su je stajale posla. Iako je rekla kako su i njeni muški kolege u ravnoj obući, ostalima to nije izgledalo jednako.

Kako piše Reuters, jedna  britanska agencija za zapošljavanje tražila je od svojih zaposlenica da nose pete od 5 do 10 centimetara tijekom cijelog dana, da budu uvijek našminkane i da redovito popravljaju šminku. Također, da nose tajice, ali da ne budu neprozirne.

Thorp je zbog toga pokrenula peticiju protiv obaveze nošenja visokih peta i prikupila je više od 150 tisuća potpisa. Nakon toga, pokrenuta je i istraga o pravilniku radnog odijevanja u Velikoj Britaniji koja je pokazala da postoji mnogo seksističkih zahtjeva u pravilima odijevanja. Naime, prema britanskom zakonu o ravnopravnosti, muškarci i žene bi trebali imati jednaka pravila odijevanja, no zakon se često krši u nekim granama – prije svega u hotelijerstvu, turizmu, ali i maloprodaji, kao i u agencijama za privremeno zapošljavanje.

Žene su prisiljene nositi visoke pete, iako čitav dan trebaju stajati u njima i to zbog toga imaju mnogo zdravstvenih problema.

Osim seksističkog pravila odijevanja, prema nedavnom istraživanju više od polovice Britanki je i seksualno uznemiravano na poslu, no incidente ne prijavljuju jer ih ne bi shvaćali ozbiljno.

Možda je ipak odzvonilo visokim petama na radnom mjestu, i one će postati izbor, a ne obaveza.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...