Je li konačno odzvonilo visokim petama?

Cipele s visokom petom neizbježan su dio garderobe svake žene. No, iako će ljubiteljice visokih peta reći da su one savršen komad obuće koji će svaku odjevnu kombinaciju učiniti boljom, činjenica je da baš i nisu najudobnija obuća.

Godinama su visoke pete bile sastavni dio poslovne “uniforme” svake uspješne žene. Poznata britanska dizajnerica i bivša članica Spice Girlsa, Victoria Beckham, jednom je prilikom izjavila kako “u ravnim cipelama jednostavno ne može razmišljati”.

Međutim, u posljednje se vrijeme sve češće može čuti kako visoke pete više nisu baš poželjne na radnom mjestu.

Zaboravite na visoke pete na radnom mjestu

Pop kultura (od Samanthe Jones u Seksu i gradu, sve do Lady Gage) ženama šalje poruku kako su u visokim petama bliže uspjehu na poslu i privlačnije muškarcima.

Istina, istraživanja su pokazala kako su muškarcima žene u visokim potpeticama privlačnije i djeluju seksi, ali ne na radnom mjestu.

Prema nekim istraživanjima, tek trećina žena nosi zaista visoke potpetice na poslu. Ostale (odnosno većina), visoke pete ostavljaju za posebne prilike.

To je posebice vidljivo u nekim industrijama i branšama. Tako startup scena, koja se ponosi svojim ležernim odnosom prema odijevanju, ne gleda blagonaklono prema visokim petama. A oni nisu jedinstveni u takvom stavu. Neki čak smatraju da bi nošenje potpetica na poslu moglo usporiti mogućnost napredovanja za žene.

Uzdizanje na muškarčev nivo

“Kad žena nosi visoke pete, to je svojevrsno uzdizanje na muškarčev nivo. Jer visina se povezuje s muškošću, a muškost je snaga. Tako je i visina – snaga”, pojašnjava sociologinja Lisa Wade za The Huffington Post.

Tako se žene, osim sa staklenim, sad trebaju nositi i sa stropom na petama. Zanimljivo je, kako se ta ideja ne primjenjuje na žene na rukovodećim položajima. Njih se nekako manje prosuđuje po odjeći i obući koju nose, a više po rezultatima koje postižu.

“Kad god žene mijenjaju svoje ponašanje ili izgled kako bi bile privlačnije stereotipnom heteroseksualnom muškarcu, kao da mu govori da on još uvijek ima kontrolu nad njom”, pojašnjava Lisa Wade i to naziva “ženskom isprikom”.

Upravo kako bi izbjegle bolne noge, ali i da ih muški kolege na poslu gledaju kao seksualne objekte i doživljavaju kao manje važne, sve više žena poseže za cipelama na nešto nižu petu.

Čak je i Victoria Beckham odlučila odustati od visokih peta i uskih haljina. U posljednje vrijeme sve češće bira odjeću u kojoj ju se prije nije moglo ni zamisliti – tenisice, ravne cipele i ležerne hlače.

Odjeća mora biti jednostavna i udobna

“Mislim da su ljudi napokon mogli vidjeti pravu mene kad sam izašla na pistu u muškim hlačama, dolčeviti i tenisicama”, rekla je Victoria nedavno i dodala kako “odjeća mora biti jednostavna i udobna”.

Upravo je udobnost i jednostavnost glavno obilježje modnog trenda “athleisure” odnosno sportski ležernog. Tako je bivša brazilska manekenka Mari Guidicelli lansirala liniju cipela koje bi svaka žena mogla nositi i na posao i u slobodno vrijeme.

Glavna je odlika njene linije udobnost, bez odricanja od pete. No, njene niske čizmice i cipele nisu samo dio novog trenda, već i svojevrsna kritika modne industrije.

“Mediji i slavne osobe guraju nam u lice poruku da nas visoke pete čine seksi, da u njima noge izgledaju izvrsno, ali nitko ne govori koliko su zapravo loše”, rekla je Mari Giudicelli za HuffPost.

Njene cipele, napravljene od brazilskog drveta, kože guštera i zečjeg krzna izgledaju privlačno i nosivo, a prema svemu sudeći i veoma su udobne.

Ne znamo hoće li ih obući i Victoria Beckham, ali jedno je sigurno. Visoke pete više nisu u modi, pogotovo kad tek gradite karijeru i probijate se prema vrhu. Kad jednom stignete do vrha, možete odjenuti što god želite. Pa čak i cipele na visoku petu.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više