Borba protiv seksizma na poslu – Zašto žene trebaju muške saveznike?

Susrećete li se na radnom mjestu sa svakodnevnim seksizmom koji nerijetko uključuje objektivizaciju žena ili mizoginiju? Put ka stvaranju kulture različitosti i pripadnosti na poslu je osnaživanje saveznika. Je li moguće ‘naći spas’ u muškom savezniku?

Tko je potencijalni saveznik?

Saveznik je osoba koja ne pripada podzastupljenoj ili potlačenoj skupini, već netko s privilegiranom pozicijom i moći. Ta osoba koristi svoju moć kako bi zagovarala i poduzela mjere u podržavanju potlačene skupine, no ne i preuzela njihov glas.

Muški saveznici na poslu bitni su zato što oni češće sjede na visokim, moćnim pozicijama unutar organizacije. Formiranjem saveza, žene mogu pomoći u demontiranju struktura moći koje onemogućuju jednake mogućnosti profesionalnog rasta i razvoja. Kako biste prepoznale potencijalnog muškog saveznika, nužno je pronaći pokazatelj rasta i mogućnosti na vlastitom radnom mjestu. Potom, potražite pojedince za koje prepoznajete da prakticiraju saveznička ponašanja.

Klonite se tzv. performativnog savezništva, gdje iza muških riječi nema akcije. Konačno, posegnite za uspostavljanjem veze.

Jedan saveznik je dovoljan

Recentnija istraživanja su pokazala kako u nedostatku muške podrške, žene same moraju nositi teret borbe protiv rutinskog seksizma na radnom mjestu kao što su mizogini humor i mikroagresija. To može dovesti do osjećaja izolacije, stresa i iscrpljenosti.

Ponekad je dovoljan jedan muški saveznik koji svojim dijelima poput naglašavanja snaga kolegice ili provjeranja jesu li u redu može biti protuteža negativnim efektima svakodnevnog seksizma.

Žene koje svoje muške kolege percipiraju kao saveznike osjećaju višu razinu uključenosti od koje ih tako ne vide. Stoga, one žene koje se u radnom okruženju osjećaju uključenima, izrazile su veći entuzijazam za rad s muškim kolegama, prikazuju rezultati nedavnog istraživanja.


Pročitajte više: Kako reagirati na seksistički komentar na radnom mjestu?


Savezništvo dovodi do osobnog razvoja

U muško dominantnim radnim okolinama muški saveznici pomažu ženama da se osjećaju kao da pripadaju, što rezultira entuzijastičnom suradnjom s kolegama suprotnog spola. Takve žene češće će duže ostati vjerne poslodavcu i neće napuštati radno mjesto u potrazi za inkluzivnim.

Također, muškarci saveznici kao rezultat svojeg stava osjećaju osobni rast i stjecanje vještina koje se odražavaju i u njihovom privatnom životu. Vjeruju da su bolji očevi, braća, sinovi i partneri.


Pročitajte više: Znate li što je mansplaining i kako se s njime nositi?


Početak jednakosti na radnom mjestu

Prema istraživanju, žene i muškarci različito percipiraju pojam saveznika. Tako se 37 % ispitanih žena čiji su se muški kolege etiketirali kao jaki saveznici, nije složilo s njihovom ocjenom. Također, nešto više od polovice muškaraca koje su žene doživljavale kao jake saveznike, nisu sebe vidjeli kao takve.

Čak i puko signaliziranje muškaraca da žele biti dobri saveznici važan je prvi korak ka promjeni načina na koji su se u prošlosti muškarci odnosili prema ženama. To je početak jednakosti na radnom mjestu. Pozitivan stav muškaraca prema kolegicama na njih će dobro utjecati, one će se osjećati sastavnim dijelom kolektiva i imati bolji radni performans.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

humanitarni buvljak

Kamo za vikend – pizza, fotografija ili humanitarni buvljak?

Nakon napornog radnog tjedna, svi želimo dobro iskoristiti vikend. Zato smo uz vas s nekoliko sjajnih ideja prikladnih za cijele obitelji,...
- Advertisment -