Zašto je važan SEO i kako će vas dovesti do uspjeha?

Iako danas postoji mnogo alata za uspješan digitalni marketing, globalna konkurencija je ogromna i za probijanje do ciljane publike potrebno je više od puke prisutnosti na internetu. To znači i stvaranje i održavanje kvalitetnog dvosmjernog odnosa s korisnicima. Edukacentar zna kako u tome može pomoći SEO optimizacija.


Pročitajte više: Digitalni marketing – Zašto baš sad?


Rijetka su pitanja, ako uopće više i postoje, koja nećemo postaviti sveznajućem Googleu. Odgovore ćemo potražiti na prvoj stranici, iznimno rijetko i na drugoj. Želimo li biti prepoznati, važno je osigurati poziciju na prvoj stranici, što bliže vrhu. Jedan od sigurnijih puteva je upravo kvalitetna SEO optimizacija web-stranice.


Pročitajte više: Kako doći na prvu stranicu Googlea?


Što je SEO?

SEO, doslovno prevedeno je optimizacija web pretraživača (engleski Search Engine Optimization). Odnosi se na skup tehnika koje možete primijeniti na svojoj web-stranici kako bi se ona pojavila na vrhu rezultata pretraživanja.

Postoje provjerene tehnike i načini kako se može provesti optimizacija weba koja će potencijalne kupce i klijente preko Googlea dovesti direktno na vašu web stranicu.

Google roboti svakodnevno provjeravaju više od 300 faktora na web-stranicama te na osnovu njih određuju koliko visoko će rangirati vašu, odnosno koliko se odgovori na vašoj web-stranici poklapaju s pitanjem osobe koja ga upisuje u tražilicu.

Da bi osobi koja na Googleu traži odgovor na neko pitanje ponudili rješenje korisno i za vas i za nju, potrebno je poznavati njene navike, ponašanje i potencijalne izazove kako bi se mogla naći na pravom mjestu u pravo vrijeme. To znači poput prometnog policajca na raskrižju usmjeravati poželjan Google promet do svoje web-stranice, a nepoželjan poslati u drugom smjeru. Palica kojom pritom policajac maše bit će ključne riječi, vaše najjače oružje za SEO optimizaciju.

3 koraka kojima ključne riječi vode pretraživanje do vas

Ključne riječi su riječi ili fraze koje će potencijalni korisnik unijeti u Google, a tražilica će ga zatim usmjeriti na vašu web-stranicu, naravno, ako je ona optimizirana za njih. To možete napraviti na sljedeći način:

Upoznajte i istražite svoju ciljanu publiku

Uzalud je sve teorijsko znanje o SEO optimizaciji ako ne znate što će najvjerojatnije vaša ciljana publika uopće tražiti na Googleu. Ispišite sve ključne riječi, fraze i kombinacije koje bi ta osoba mogla upisati u tražilicu.

Istražite ključne riječi

To je najjednostavnije tako da ih upišete u Google, ali svakako provjerite rezultate i na ostalim web tražilicama. Osim toga, postoje i mnogi besplatni alati koji vam u tome mogu pomoći poput Google Keyword Plannera, Google Trendsa ili Keyword Toola. Za odabir najboljih ključnih riječi obratite pozornost na njihove tri najvažnije karakteristike: mjesečni broj pretraživanja, konkurentnost i cijenu po kliku (u slučaju pokretanja plaćenih oglasa).


Pročitajte više: Osnove SEO optimizacije: Kako povećati vidljivost na Googleu?


Objavljujte kvalitetan i koristan sadržaj na web-stranici koji je kreiran oko ključnih riječi

SEO optimizacija zahtjeva da ključne riječi budu postavljene na određena mjesta kako bi se poboljšali rezultati – npr. u naslov teksta, u podnaslove, na više mjesta u tekstu koristeći različite oblike (padeže, rodove, jedninu, množinu…), u ime web mjesta (title tag) itd.

Pri izradi sadržaja fokusirajte se na to da on govori o onome što je obećano u naslovu te da bude razumljiv i lak za čitanje.

Pri odabiru ključnih riječi uvijek se vodite time da vam je cilj dovesti specifičnog korisnika na svoju stranicu. Ako neka ključna riječ ima veći broj pretraživanja, to nije uvijek nužno i bolje za vas. Npr. ako vodite blog s veganskim receptima, bolje je odabrati dužu i konkretniju frazu poput veganski kolači bez šećera ili veganski recepti za kolače nego općenite fraze poput recepti, kolači itd.

Detaljno i kvalitetno istraživanje ključnih riječi provedeno prije SEO optimizacije značajno će povećati vaše šanse za uspjeh te smanjiti gubljenje vremena i energije na ispravljanje pogrešaka stoga vam savjetujemo da svakako tome pristupite promišljeno.

Olakšava li analiza konkurencije SEO?

Bez obzira na područje rada ili veličinu tvrtke kojom upravljate, svjesnost o aktivnostima konkurencije nužna je za razvoj učinkovite strategije digitalnog marketinga. Konkurentnost ključnih riječi jedna je od tri najvažnije karakteristike prilikom njihovog odabira, stoga su analiza tržišta i promišljen strateški plan nužni i za uspješnu SEO.

No, kad se radi o SEO, ponekad je teško odrediti gdje točno započeti i lako se izgubiti u mnogim aktivnostima i istraživanjima koji neće donijeti potrebne rezultate. Zato vam predlažemo da strateškom planu za SEO pristupite na jednostavan način koristeći principe SWOT analize.

23 pitanja kojima se SWOT analiza može primijeniti na SEO

SWOT analiza mnogo je puta dokazana metodologija planiranja marketinga koja se vrlo lako može primijeniti i na digitalni marketing i SEO optimizaciju. Tom vrstom analize razmatraju se sadašnje i buduće snage (strengths), slabosti (weakness), prilike (opportunities) i prijetnje (threats). Pri tome snage i slabosti dolaze iznutra, a prilike i prijetnje izvana.

Za brzu primjenu SWOT analize na SEO optimizaciju svoje web-stranice, potražite odgovore na neka od sljedećih pitanja:

Snage

 • Koje ključne riječi trenutno donose dobre rezultate (stavljaju vas visoko na tražilicama)?
 • Koji je sadržaj trenutno visoko rangiran?
 • Koji su vaši digitalni proizvodi? Koji je od njih najbolji?
 • Što vas čini boljom od konkurencije?
 • Što vam dovodi najviše organskog prometa?
 • Koji linkovi privlače najviše klikova?
 • Koje su prethodne strategije za SEO imale najviše uspjeha?

Slabosti

 • Koje područje treba poboljšanje?
 • Što vaši konkurenti rade bolje od vas?
 • U kojem području su vaši konkurenti jači što se tiče SEO optimizacije?
 • Koji sadržaj trenutno privlači malo ili nimalo prometa na web-stranicu?
 • Koje su SEO taktike prije bile neuspješne u postizanju rezultata?
 • Imate li SEO stručnjaka u tvrtki ili trebate pomoć izvana?
 • Imate li budžet potreban za postizanje SEO ciljeva?

Prilike

 • Koji sadržaj možete stvoriti da ima značajan utjecaj?
 • Koji se aspekti web-stranice mogu optimizirati da bi se poboljšali rezultati?
 • Koji aspekti web-stranice koji dobro funkcioniraju mogu raditi još bolje?
 • Koje se slabosti mogu lako riješiti?
 • Koji se linkovi na druge web-stranice mogu još iskoristiti?

Prijetnje

 • Koji konkurenti su jaki u područjima u kojima ste vi slabiji?
 • Poboljšavaju li svoj SEO novi, manje iskusni konkurenti?
 • Raste li razlika između vas i vaših konkurenata?
 • Postoji li neki novi start-up koji agresivno prikuplja svoj dio tržišta?

Pronalazak odgovora na ova pitanja pomoći će vam u brzom fokusiranju truda i sredstava na ona područja u kojima možete postići najveći napredak. Ako ne možete pronaći odgovore, savjetujemo vam da napravite kvalitetan SEO audit svoje web-stranice prije poduzimanja bilo kakvih promjena.

Što je SEO audit i kako ga provesti?

SEO audit najjednostavnije se može definirati kao revizija optimizacije web-stranice, odnosno SEO analiza kojom se preispituje koliko vaša web-stranica uspješno koristi sve alate koji joj mogu pomoći da se nađe na vrhu tražilice.

Tim postupkom provjere performansa web-stranice otkrivaju se nedostaci i dolazi se do konkretnih koraka što točno i kako trebate popraviti. Postoji mnoštvo besplatnih online alata i platformi koje možete samostalno koristiti za reviziju SEO optimizacije i analizu raznih faktora koji utječu na optimizaciju web-stranice.

Za kvalitetnu SEO analizu treba provjeriti mnoge varijable, a neke od kojih možete početi su:

 • prilagođenost prikaza web-stranice na mobilnim uređajima
 • analiza organskog prometa
 • autoritarnost i starost domene
 • korisničko iskustvo
 • optimiziran sadržaj (ključnim riječima, linkovima…)
 • prilike za novi sadržaj
 • potencijalni off-site SEO problemi
 • on-site SEO
 • brzina učitavanja stranice
 • sigurna i pristupačna web lokacija
 • prilagođenost slikovnog i video materijala
 • povezanost s društvenim mrežama itd.

Pročitajte više: 10 početnih koraka za uspješan marketing na društvenim mrežama!


Kao što vidite, različiti faktori utječu na rezultate SEO optimizacije web-stranice i sam proces se konstantno mijenja stoga je poželjno ovakvu detaljnu analizu provesti barem jednom u 6 mjeseci. Tako ćete na vrijeme otkriti bilo kakve nedostatke, linkove koji više ne rade, neučinkovit sadržaj ili bilo koji drugi faktor koji može utjecati na organsko rangiranje vaše web-stranice na tražilicama.

Zaključno, SEO optimizacija web-stranice itekako se dugoročno isplati jer kad jednom postignete autoritet sa svojom stranicom, i na tražilicama i kod klijenata, organski promet će vam sve više rasti. To znači sve veći broj posjetitelja i potencijalnih kupaca na vaš web bez novih ulaganja i plaćenih reklama. Odlične su vijesti da SEO optimizacija u Hrvatskoj još nije uzela maha kao u svijetu pa ćete se puno lakše probiti, a početna prednost može vam osigurati dug boravak na samom vrhu tražilice!

Više o tom području možete saznati na edukaciji namijenjenoj poduzetnicima početnicima i svima onima koji se žele upoznati s osnovama Google Ads i Google Analytics platformama i njihovim mogućnostima. Koncipirana je kroz teorijsku i praktičnu nastavu s puno vježbi i primjera iz prakse.

WiA članice ostvaruju 20% popusta na sve jezične, informatičke i poslovne grupne tečajeve EdukaCentra.

Foto: Pexels/Mikael Blomkvist

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -