Kako doći na prvu stranicu Googlea?

Tražite li marketinšku agenciju, frizerski salon ili riblji restoran, ono što ćete napraviti najprije je – potražiti ga na Google tražilici. Nije li već i u vaš svakodnevni rječnik ušla poštapalica „googlaj!“, kad nekome želite poručiti da ono što ga zanima potraži da Googleu? Nije nikakvo čudo da zato baš svi žele biti na prvoj stranici Googlea. No, kako se izboriti za tu željenu poziciju kada je u svijetu čak 1,74 milijardi web stranica (podaci za 2020. godinu)?! Kako povećati posjećenost stranice?

To ću vam pokušati objasniti u ovom tekstu. Pođimo od toga da imate svoju web stranicu, stranice na društvenim mrežama te Google My Business profil. Pišete blogove, dijelite taj sadržaj na društvenim platformama i u tome ste aktivni. Ali što ako, ni uz sav taj trud, nikako ne dospijevate na tu željenu prvu stranicu na Googleu?


Pročitajte više: Osnove SEO optimizacije: Kako povećati vidljivost na Googleu?


Što je SEO i zašto ga Google voli?

Vjerujem da ste čuli za kraticu SEO ili Search Engine Optimisation. Ako niste goolajte! Šalim se. SEO u hrvatskom prijevodu znači optimiziranje web stranice nizom radnji kako bi povećali posjećenost stranice sa tražilica. I upravo su ti postupci ono o čemu pišem u nastavku.

Osnovni cilj Googlea je korisnicima ponuditi najkvalitetniji i najrelevantniji sadržaj na osnovu pojmova koje oni upisuju u tražilicu.

S obzirom na to da je Google tražilica jedna od najpopularnijih i najčešće korištenih u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj, optimiziranje web stranica ovisi o Googleovom algoritmu za pretragu, tj. načinu na koji on određuje koja stranica će biti na prvom mjestu.

Algoritam je ćudljiv i već naslućujete kako ću vam reći da ne postoji tajna formula pomoću koje se mogu otkriti načini na koje algoritam radi. Ali postoje upute koje će vam pomoći da vas Google uoči i pogura prema vrhu. 

Vanjska i unutarnja optimizacija web-a

SEO se dijeli na unutarnju (on-page) i vanjsku (off-page) optimizaciju. Ova prva je sporija i jeftinija a druga brža i skuplja opcija.

Unutarnja se odnosi na sve radnje koje ćete napraviti na svojoj web stranici kako bi se bolje rangirala, tj. tražilicama pomogla u pretraživanju sadržaja na vašoj stranici. To su: odabir ključnih riječi, struktura linkova, pisanje naslova, optimizacija fotografija…

Vanjska optimizacija su sve radnje koje se obavljaju izvan vaše web stranice, ali opet s istim razlogom – kako bi se bolje pozicionirali u rezultatima tražilice (SERP).

Sad kad smo se upoznali sa nekim ključnim pojmovima, krenimo na posao.


Pročitajte više: Što su ključne riječi i gdje se koriste na webu?


Koristite ključne riječi

Pravilni odabir ključnih riječi na vašem webu prva je i najvažnija stavka kako bi se vaša stranica bolje optimizirala. Ključne riječi su sve riječi, izrazi ili fraze koje opisuju usluge, proizvode ili ono čime se bavi vaša tvrtka. Kod korištenja ključni riječi preporučuje se upotreba tzv. long tail riječi. U prijevodu su to riječi složene u frazu koja će specifičnije ciljati potencijalne kupce.

Npr. tražite li hitno automehaničara jer vam se pokvarilo auto, a trenutno ste na ljetovanju u Šibeniku, onda ćete u tražilicu upisati „automehaničar Šibenik“. Upravo to su bile ključne riječi.

Pišite Title tag i Meta description

Title tag je naslov koji se prikazuje na tražilicama kad netko upiše određene ključne riječi. Taj naslov je odgovor koji Google nudi. On nije isto što i naslov na vašoj web stranici. Zbunjeni ste? Nije čudno i ja sam bila kad sam se tek počela baviti ovim poslom.

Title tag je npr. naslov vašeg bloga koji bi trebao čitateljima jasno dati do znanja što se na toj stranici nalazi. Zato će on biti jasan i privlačan i  u sebi imati ključne riječi. Kreirate ga na vašoj web stranici uz pomoć alata YOAST SEO kojega imaju sve stranice u WordPressu.

Meta description se nalazi ispod title taga. Riječ je o sažetku teksta bloga kojim ćete privući čitatelje da kliknu na vašu stranicu. Google će onda zbog tih klikova stranicu ocijeniti kao važnom i nagraditi vas boljom pozicijom. I ovdje ćete koristiti ključne riječi i paziti da tekst ne bude dulji od 160 znakova.

Za bolji SEO imenujte fotografije

Svaku fotografiju koju postavite na web potrebno je nazvati određenim imenom. Jer, sjećam se upozorenja sa jednog seminara – fotografija na kojoj piše 5u084724z28r9.jpg Googleu ne znači baš ništa. No, ako fotografiju nazovete uzgoj-orhideja, Google kuži o čemu je riječ. Vrlo je vjerojatno da će na nju naići oni koji će u tražilicu upisati „uzgoj orhideja“ jer traže korisne savjete na tu temu.

Također, pripazite i na veličinu fotografija kako korisnici ne bi čekali cijelu vječnost da se vaš web otvori. Dovoljna širina fotografija bi bila oko 1500 piksela.


Pročitajte više: Kako napraviti sadržaj na webu koji će privući klijente?


Naslovi stranica

Ime vaše domene ali i naslovi svake stranice na webu, bitan su dio SEO optimizacije. Naslovi moraju obavezno biti različiti i opisivati sadržaj stranice. Pripazite i da oni budu napisani kratko i jasno i što je posebno važno – za ljude, a ne strojeve. Ponekad se zna dogoditi da tekstovi za web budu preoptimizirani. To znači da ste isforsirali algoritam izgarajući od želje da vas Google smjesti na prvo mjesto. A umjesto toga, dobili ste nogu.

I u naslove svakako uključite ključne riječi. Evo primjera.

Imate li marketinšku agenciju, stranicu vaših usluga nazvat ćete „marketinske-usluge“, a onda svaku stranicu usluga drugačije – „usluge-pisanje-tekstova“, „usluge-vodenje-drustvenih-mreza“ itd.

Investirajte u link buliding

Građenje backlinkova, za razliku od prethodnih savjeta, najvažniji su dio off-page SEO-a. Riječ je o građenju veza ili linkova koje će sa drugih stranica voditi na vašu. Evo primjera iz prakse kojim smo se baš nedavno bavili za jednog klijenta.

Agencija za nekretnine odlučila se na građenje backlinkova i u tu svrhu smo za njih dogovorili nekoliko opcija:

  • Jednom mjesečno objaviti će nativni članak na portalima Dom i Dizajn i Living Dom & vrt. Platit će promotivni članak u Slobodnoj Dalmaciji.
  • Pisat će gostujuću rubriku sa savjetima o prodaji i kupovini nekretnina u Dalmaciji na jednom inozemnom portalu kako bi zauzvrat dobili oglasni banner.

Linkbuilding je skupa, ali u konačnici uspješna metoda, a evo na što je bitno ako se odlučite za ovaj dio optimizacije.

Kvaliteta linkova bitnija je od kvantitete. To znači da će vam 5 linkova sa poznatijih, relevantnijih i posjećenijih stranica dati više koristi od 105 linkova sa nepoznatih stranica koje, uz to, nemaju niti veze sa vašom djelatnošću.

Isto tako, gradite li linkove stalno samo sa jedne stranice, nećete imati koristi kao što bi imali ako bi linkovi na vašu stranicu vodili sa više različitih stranica.

Anchor tekst

Termin anchor tekst jednako je važan u off-page i on-page optimizaciji. Riječ je o tekstu koji u sebi ima usidren link na drugu stranicu.  U on-page SEO link će npr. voditi sa jednog na drugi blog na vašem webu, a u off-page sa tuđe na vašu stranicu.

On je vidljivi dio teksta, koji sadrži jednu ili više riječi na koje se može kliknuti i koji vas vodi na drugu stranicu, a prepoznat ćete ga jer je u nekoj drugoj boji. Riječi sadržane u sidrenom tekstu pomažu u određivanju ranga koji će stranica dobivati u tražilicama. 

I pozicija linka je važna. Imamo primjer upravo u ovom tekstu. S obzirom na to da sam na portalu Women In Adria gost urednik, sasvim je OK da se link na web moje stranice nalazi na dnu ovog teksta. Međutim, plaćate li nativni članak, mnogo prirodnije i bolje će izgledati ako link na vašu stranicu bude ugrađen u sam sadržaj teksta, a ne samo zalijepljen na dnu članka. I naravno, on mora biti postavljen na ključnim riječima!

Pa da je ovo nativni članak onda bi link na moju web stranicu bio ugrađen u ovom dijelu teksta: „Recimo da imate marketinšku agenciju, stranicu vaših usluga nazvat ćete „marketinske-usluge“…“

Pogađate, na ključne riječi „marketinšku agenciju“ bi bilo postavljen link koji bi vodio na d.KABINET web stranicu.


Pročitajte više: Digitalni marketing: SEO


Skratite linkove

Govoreći o linkovima evo još jedne važne stavke. Što su kraći, linkovi to bolje. Recimo da ste food bloger imena Slatka tajna i napisali ste blog s receptima o najpoznatijim raw čokoladnim kolačima koje možete napraviti u 10 minuta. URL će izgledati ovako: httsp://slatkatajna.com/blog-recepti-brzi-raw-cokoladni-kolaci.

Onda biste ga trebali skratiti na ključne riječi: „čokoladni kolači“.

Postavite oglas na Googleu

Optimizacije je važna i kad se odlučite postaviti Google Ads jer će Google vaš oglas postaviti što bliže vrhu jedino ako je vaša stranica prethodno opitimizirana po njegovim pravilima.

To znači (sad se ponavljam, ali ponavljanje je majka znanja) – ona mora imati sadržaj koji će tekstom, naslovima, fotografijama, biti u skladu s ključnim riječima koje vaši kupci pretražuju, a one su ujedno one koje opisuju vašu djelatnost.

I za kraj – dajte si vremena. Nekada je potrebno godinu dana da vas Google uoči. Zato strpljivo i uporno gradite svoj put prema vrhu Google tražilice. Sretno!

Autor: Danijela Slavica, d.Kabinet

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -