Osnove SEO-a: Kako povećati vidljivost na Googleu?

Kako biste na svoju web stranicu doveli potencijalne kupce, važno je da ona bude čitana. No, čitanost se ne postiže na jednostavan način. Ključ termin kojim se danas svi razbacuju je SEO optimizacija, no što je SEO i kako pomaže u čitanosti sadržaja.

Povezano:

Što je SEO?

Prema moz.com-u SEO (Search Engine Optimization) je:

“praksa povećavanja količine i kvalitete prometa web stranice koji dolazi kroz organske rezultate web tražilica.“

Kako bismo razumjeli SEO, definirajmo prvo što rade Internet tražilice odnosno Search Engines. Posao tražilica je pregledavati sav sadržaj na Internetu kako bi korisnici imali najbolje i najrelevantnije odgovore na pitanja koja upisuju u tražilicu.

Internet Tražilice (SE) odlučuju o rangiranju web stranica kroz kompleksni algoritam koji u obzir uzima preko 200 faktora. Neki od najvažnijih faktora su način na koji je sadržaj stranice napisan i broj vanjskih stranica s kojima je povezan sadržaj putem linkova.

Jedan od najvažnijih načina na koji tražilice odlučuju koja web stranica je relevantna, a koja nije jest autoritet web mjesta. Autoritet se postiže tako da osigurate da druga web mjesta koja imaju veći autoritet od vašeg – pričaju o vama i vode linkovima na vašu web stranicu, te da razvijate svoj brend i sadržaj.

Što je SEO

Povezano: Kako napisati savršen “O nama” sadržaj na webu?

Što su linkovi?

Dolazeći, vanjski linkovi (Inbound Links ili Backlinks) su linkovi koji vode s jedne stranice na drugu. Oni su valuta Interneta jer djeluju poput preporuke u vanjskom svijetu. Unutarnji linkovi (Internal links) su linkovi koji povezuju stranice unutar iste domene.

Koliko je važno je li link na početku članka, sredini ili na kraju, u potpisu?

Generalno se u SEO zajednici vjeruje da je najbolje imati link u samom članku odnosno link koji je u kontekstu. To je i potvrdio Googleov trend analitičar kad je rekao:

“To je područje stranice na kojem imate svoj primarni sadržaj – sadržaj koji govori o čemu je vaša stranica, a ne izbornik, bočni izbornik, footer itd. To uzimamo u obzir i te veze su važne“

Najbolji odgovor gdje bi točno link trebao biti u članku jest: treba biti tamo gdje najbolje odgovara u kontekstu, tamo gdje mu je prirodno mjesto.

Koji broj linkova u članku je dovoljan?

Najbolji odgovor na ovo pitanje jest onoliko koliko ima kvalitetnog i relevantnog sadržaja koji bi korisniku pomogao da dublje upozna temu koju je pretražuje. Nema optimalnog broja linkova, naravno, autor treba uvijek misliti na najbolji interes čitača i ne zapisati ga linkovima.

Povezano:

Je li važno na koju riječ se sidri link (anchor text)?

Anchor tekst treba biti koristan, opisan i relevantan. Kod pisanja anchor teksta najbolje se voditi s dva pitanja: 1. Koji je najprecizniji način da opiše link, 2. Koja riječ ili izraz će najbolje motivirati čitatelja da klikne na link. Jedan od najvažnijih stvari jest relevantnost linka odnosno kako je povezana tema stranice A s temom stranice B ako su one međusobno povezane linkom. Relevantna veza će bolje rangirati i stranicu A i stranicu B. Google također obraća pažnju na tekst koji je odabran za sidrenje. Koristite li, na primjer, često isti anchor tekst, google će vas procijeniti kao sumnjiv sadržaj.

Autor: Mariana Čačić, 10000 stvari

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

3 KOMENTARI

 1. Vrijedan tekst, ali može biti još bolji.

  Optimizacijom se ne povećava čitanost, optimizacijom se povećava posjećenost. Koliko je pojedini sadržaj dobro optimiziran za tražilicu i za korisnika – zajedno ide jedno i drugo. I koliko je stranica jaka u očima tražilice, najviše Google, to je ovaj dio oko linkova iz gornjeg teksta.

  Čitanost se može povećati samo ekstra sadržajem (kojeg treba znati napisati) i dobrom ponudom (pažnja korisnika) – ukoliko se radi o komercijalnim web stranicama poduzeća.

  Da bi vlasnik web stranice imao koristi od SEO optimizacije treba povećati posjete (i to ne bilo kakve) i treba znati od tih posjetitelja napraviti klijente ili kupce.

  To dvoje ide uvijek zajedno i samo u tome slučaju se takav posao isplati.

  A, ovo drugo je uvijek teže napraviti.

  Problem je što to malo ljudi razumije i treba dodatno tržište educirati.

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -