Umag dosegnuo milijunto noćenje. Direktor TZ Umag: ‘Očekujemo rekordnu godinu’

Čak 5 dana ranije no lani, Umag je dosegnuo brojku od milijun noćenja. Do 9. srpnja ostvareno je 11% više dolazaka te 13% više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Ove brojke svrstavaju Umag u top pet destinacija u Hrvatskoj po broju ostvarenih noćenja, ističu iz TZ Umag za Women in Adra.

Kako smo ranije izvijestili, upravo je Istra ove godine do sada ostvarila najviše dolazaka i noćenja, a gledano prema destinacijama najviše noćenja tijekom prvih šest mjeseci ostvareno je u RovinjuDubrovnikuPorečuSplitu te Umagu.

“Svaki mjesec ostvarujemo sve više noćenja, trenutno u Umagu dnevno boravi oko 25.000 prijavljenih gostiju, a vrhunac se očekuje u kolovozu kada će ih biti više od 30.000”, istaknuo je direktor TZ Umag, Milovan Popović.

Nadodao je da su dosadašnji tijek sezone, kao i najave za glavni dio turističke sezone, odlični.

Očekujemo da ćemo godinu završiti s rekordnim brojkama ostvarenih dolazaka i noćenja”, naglasio je Popović.


Pročitajte više: Nina Marić svjetskim iskustvom hotele pretvara u mjesta rezervirana mjesecima unaprijed


‘Živimo od turizma’

U ovom istarskom gradu u 2023. godini u hotelima je ostvareno 15% više, u kampovima 10% više noćenja, dok je privatni smještaj na nivou ostvarenih noćenja lanjske godine. Najveći broj noćenja je ostvaren s njemačkog tržišta, zatim slovenskog, austrijskog, hrvatskog, češkog i talijanskog, pišu.

“Kao stanovnici, svjesni smo da je ovo turistički grad i već se pripremiš i psihički i fizički na gužve koje sama sezona donosi, ali sve to ima i svoje prednosti. Velika većina i živi od sezone i turista”, istaknula je Ilma Tutmić, studentica Odnosa s javnošću koja s obitelji živi u Umagu. 

Turisti koji dolaze u Umag su, kaže, super.

“U usporedbi na žaljenja na turiste u ostalim gradovima, mogu reći da nikad nisam čula da se netko žali na nedolično ponašanje turista. Eventualno pokoji komentar ima li ih više ili manje u usporedbi s prethodnim godinama. I poneko jadanje na gužvu u trgovinama”, napominje Ilma.

Kaže da upravo turisti daju Umagu “čar”.

“Pune ulice, plaže, kafići, zabava, muzika, smijeh, dok je zimi sve prazno”, naglašava pa potvrđuje da iako sve više turista u Umag dolazi i u drugim godišnjim dobima, ljeto je i dalje doba kad Umag živi.

“Iako se neki ljubitelji mira i tišine ne bi složili sa mnom, meni je Umag u svom punom sjaju ljeti, dok je zimi malo tužna ta praznina u gradu. Ali svakako netko i to voli”, naglašava studentica pa dodaje da je Umag zapravo omjer mira i vreve, za svakoga ponešto.


Pročitajte više: U Hrvatskoj vlada turizmofobija. Stručnjaci: trebamo održivi turizam


Radi se na rasterećenju sezone u Umagu

Iz TZ Umag navode da brojnim manifestacijama nastoje privući turiste, a trude se preliti broj posjetitelja na predsezonu i postsezonu. Time bi se rasteretila sama sezona i popravila kvaliteta iskustva kako za lokalno stanovništvo tako i za same turiste.

Prije svega, iznimno veliki broj posjetitelja ostvaren je tijekom manifestacije Sea Star Festival, no i tijekom održavanja niza nogometnih turnira za mlađe kategorije „Umag Trophy“, kao i ovogodišnjeg prvog Janaf HRS rukometnog kampa za mlađe kategorije, ističu u priopćenju.

Umag je prepoznat kao sportska destinacija. Ima idealne uvjete za zimske pripreme nogometnih klubova, za organizaciju raznih biciklističkih utrka te pripreme velikog broja tenisača. Stoga se radi na pojačanoj promociji i prezentaciji Umaga kao sportske destinacije na stranim tržištima u suradnji s organizatorima sportskih manifestacija.

Kako uvode novitete iz godine u godinu, provjerili smo s direktorom Popovićem što je novo 2023. u turističkoj ponudi Umaga.

“Svakako najvažnija investicija u umaški turizam ove godine jest Petram Resort & Residences gdje je u hotelu i pripadajućim vilama gotovo tisuću novih, visoko kvalitetnih ležajeva. Uz tu investiciju, a i najavljene nove investicije u idućim godinama, očekujemo da će Umag i dalje ostvarivati rekordne turističke rezultate i zadržati svoju poziciju u top pet turističkih destinacija u Hrvatskoj”, naglasio je Popović.

Foto: Canva / LinkedIn

expand

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -