‘Samo da znači da’ – Španjolska uvela novi zakon koji štiti žrtve silovanja; šutnja nije pristanak

Španjolska je proteklog tjedna izglasala novi zakon koji zahtijeva eksplicitan pristanak na seks. Legislatura je to koju je potaknula španjolska ljevičarska vlada nakon ozloglašenog slučaja grupnog silovanja djevojke koje je razbjesnilo zemlju, prenosi Le Monde.

Silovanje je svaki odnos bez jasnog pristanka

On pooštrava pravila vezana uz ulično uznemiravanje, proširuje emocionalno i seksualno obrazovanje u školama te jača zaštitu i naknadu žrtvama seksualnog nasilja. Poznat i pod nazivom zakon „Samo da znači da“, dobio je zeleno svjetlo parlamenta s 205 glasova za i 141 protiv.

Prema daljnjim napisima Le Mondea, slijedi reforma španjolskog kaznenog zakona koji od sad definira silovanje kao seks bez jasnog pristanka. „Privola se priznaje samo kad ju je osoba slobodno iskazala radnjama koje, u kontekstu okolnosti slučaja, jasno izražavaju volju osobe“, stoji u zakonu.

Do sad, u Španjolskoj su žrtve morale dokazati da su bile podvrgnute nasilju ili nekom obliku zastrašivanja. „Nijedna žena nikad više neće morati dokazati da je u pitanju bilo nasilje ili zastrašivanje kako bi se to smatralo seksualnim napadom“, izjavila je ministrica ravnopravosti Irene Montero, prenosi The Guardian. Upit za seks mora biti afirmativan, ne može se pretpostaviti da je pristanak dat prema defaultu ili šutnjom.


Pročitajte više: Koliko puta žene trebaju prijaviti nasilje da bi pravosuđe i policija reagirali?


Sve je u definiciji zločina

Ova legislatura nastala je kao odgovor na ozloglašeni slučaj grupnog silovanja iz 2016. u Pamploni. Tad je skupina od 5 muškaraca silovala 18-godišnjakinju. Muškarci, koji su se nazivali ‘vučjim čoporom’, optuženi su za seksualno nasilje, ne silovanje, prenosi BBC. Bilo je to na temelju toga što nije korišteno nasilje ni zastrašivanje. Dvojica zlostavljača snimila su napad tijekom kojeg je žrtva tiha i pasivna. To je sudac interpretirao kao pristanak.

Seksualno zlostavljanje definiralo se izostankom nasilja ili zastrašivanja, te je kao takvo nosilo lakšu, manju kaznu od one za silovanje. Novim je zakonom to izmjenjeno.

Žena koju seksualno zlostavlja petero muškaraca, dok je tiha i pasivna, nije silovana zato što zbog stanja šoka nije mogla izustiti ni riječi, već se prepustila svojim zlostavljačima, vjerojatno u nadi da će ‘kad dobiju što žele’ otići i ostaviti je na miru? Dok je tijekom suđenja pravni tim optuženih inzistirao na tome da žrtva nije rekla ‘ne’ tijekom napada, ona je sama priznala da je bila paralizirana strahom, tumači BBC.


Pročitajte više: Ulično uznemiravanje ženama je svakodnevica što pokazuje i aplikacija Safecity


Šutnja nije pristanak

Presuda koju je tad donio sud i zlostavljače osudio na 9 godina zatvora, nakon prosvjeda javnosti, Vrhovni je sud poništio te ih osudio na 15 godina. Kako se ovaj i slični slučajevi ne bi ponovili, krenulo se u zakonsku izmjenu.

Novim se zakonom uklanja distinkcija između seksualnog zlostavljanja i seksualne agresije, tj. silovanja, tako što izričito navodi da je pristanak odlučujući faktor. Verbalni pristanak. Pasivnost i šutnja više se ne smiju tumačiti kao pristanak.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dokumentarci Netflix

Ovih 5 dokumentaraca režirale su žene, a govore o važnim temama

Progovoriti u dokumentarnom filmu o osjetljivim temama poput seksualnog zlostavljanja, ubojstva ili prostitucije jako je nezahvalno - treba steći povjerenje aktera...
- Advertisment -