“A viđaš li se barem s nekim” – Single shaming i zašto je sramotno biti samac?

Koliko vas je puta kao samca netko pitao „a imaš li nekog“ i nakon negativnog odgovora dovršio s „a naći ćeš nekog uskoro, ne brini“? Zašto ljudi sažalijevaju i posramljuju one koji nisu u odnosu, koji nisu u vezi, nemaju brak ni djecu? Zašto je u društvu i dalje neprihvatljivo da si dobrovoljno samac?

Što je single shaming?

Single shaming ili posramljivanje samaca proizlazi iz negativnih predrasuda o ljudima bez partnera, da su tužni, usamljeni jer su sami, aktivno a neuspješno traže nekog te konačno, da s njima sigurno nešto ‘ne valja’, kad su i dalje sami. „Svi ti stereotipi vođeni su pritiscima da se prilagode društvenim standardima: nabavite psa, zajednički dom, 2.4 djece i osoba je skupila sve sastojke koji su joj potrebni za sretan život“, prenosi BBC.  

Istraživanje provedeno u Ujedinjenom Kraljevstvu donijelo je rezultate da 52 % samaca proživljava ‘single shaming’. Posramljivanje nije posustalo ni nakon izjava da su sretni sa svojim statusom veze, te su bili pod paljbom intruzivnih pitanja. Prema njujorškoj psihoterapeutkinji Allison Abrams, posramljivanje samaca je „negativno osuđivanje nekog zato što nije u partnerskom odnosu i što nije u skladu s očekivanjima društva… o braku u određenim godinama“. Posramljivači samce tretiraju kao ‘drugačije’, te misle da im je dosadno i da su usamnjeni zato što nemaju partnera.

Svi samci na stup srama

Na stup srama idu svi samci, neovisno o spolu, pa čak i seksualnoj orijentaciji. No, žene se u većoj mjeri i ranije u životu počinje kuditi ako nisu u odnosu. Problem leži u društvenim normama, koje nameću određeni stil života i životni put kao ispravan. Sjećam se da je mojem bivšem partneru moja majka ‘dobacila’ komentar da je u njegovim godinama (tad je imao 27) moj otac ‘već imao dijete’, aludirajući pritom na otkucavanje biološkog sata, da je vrijeme za skrasiti se. Tad sam imala 23 godine i u svakome pogledu bila nezrela, vjerojatno čak i za vezu u kojoj sam bila.

Možda je baš obitelj najoštrija pri osuđivanju. Komentare ne mogu izbjeći ni oni u braku, koji nemaju djecu, iz kojeg god razloga. Nisi ispunio svoju svrhu u životu, ako nemaš dijete.


Pročitajte više: ‘Red flags’ u vezi – ovo su znakovi da ste u lošem odnosu


Zašto nije u redu ne htjeti to?

Prošle mi je godine na svadbi jako dobrih prijatelja, na koju sam došla bez pratnje, prijatelj postavio naizgled nevino pitanje. Pitao me kad ću ja, kao jedina neudana u grupi prijatelja, napraviti taj korak, udati se, osnovati obitelj… Odgovorila sam mu, iako vjerojatno ne mislim doista tako, da zašto nije u redu ne htjeti te stvari, ne težiti njima i ne živjeti život kao da je to cilj? Samo je ušutio, dok je njegova supruga kimala glavom i složila se sa mnom.

Riječ je ovdje o mojim vršnjacima, ljudima u ranim 30-ima kojima je od rođenja urezivano u glavu da je to jedini ispravan način i da ‘tako mora biti’, pa ne čudi da do ovakvih pitanja i posramljivanja dolazi.

Svadbe, rođendanske proslave, krstitke, pa čak i sprovodi, najgori su događaji kojima samac može prisustvovati, ako je osjetljiv na takva pitanja. Može osjećati preplavljujući pritisak da pronađe nekog, samo kako bi udovoljio drugim ljudima. Ako je pritom neuspješan, može utjecati na njihovo mentalno stanje. „Mnogo sam puta vidjela da to igra ulogu u depresiji“, objašnjava Abrams. Scenarij za uspješan život može poljuljati čak i one koji su sretni samci, da preispitaju svoj stav i potraže nešto za što su prilično sigurni da ne žele, samo kako bi se uklopili u kulturne norme.


Pročitajte više: Biti solo ili ostati u nepartnerskom odnosu? Tko stoji iza rastavljenih poduzetnica i menadžerica?


Žene usidjelice, muškarci neženje

Kao i svaka druga kulturalna stigma, ni single shaming nije ‘ravnopravno raspodjeljen’. Žene se češće i ranije osuđuje. Također, sami izrazi koji se koriste za muške i ženske osobe bez partnera su različite, te donose sa sobom određenu konotaciju. Ona je, korištenjem riječi usidjelica ili izraza ‘stara cura’ negativna. S druge strane, za muškarce se kaže ‘neženja’, što nema nužno pozitivnu, ali sigurno nema negativnu konotaciju. Izraz je više neutralan. Usidjelica je bila i Bridget Jones, lik iz popularnog filma, koja je u ranim 30-ima, vlastitim stanom i dobrim poslom u Londonu samu sebe ponižavala jer nije našla partnera i osjećala se ispunjenom i sretnom tek nakon što je to ostvarila. Kakvu to poruku šalje ženama?

Hrvatska, iako u 2022., vođena kulturom i dugom povijesti isprepletnom s katoličanstvom, njeguje određene vrijednosti koji su staromodne i zaostale. U redu je slijediti ih, živjeti po njima, ali trebalo bi dopustiti tuđi odmah od njih, ne samo tolerirati, već i poticati ‘alternativni stil života’. Čak i ta fraza sugerira da je samački život alternativa diktiranome. Promijenimo narativ!

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -