SPF kreme ne izazivaju rak – Stručnjakinja razbija mitove

Lipanj je stigao – pripreme za ljeto i godišnji odmor u završnim su fazama. Već zamišljamo kako ležimo pod suncobranom na plaži, ispijamo ledenu kavu i slušamo valove. Priželjkujemo preplanuli ten. Sve to zvuči prekrasno, ali moramo biti oprezni! Iako iz dana u dan raste broj dokaza o štetnosti sunca, i dalje se često oglušujemo na savjete stručnjaka. To je posebno vidljivo kada je riječ o SPF (Sun Protection Factor) kremama. „Hvatamo krivine“ i izbjegavamo ih jer su nam premasne, prebijele ili mislimo da nam čepe pore i izazivaju prištiće, a razni mitovi o njihovoj štetnosti ne olakšavaju priču. Dr.med. Anđela Prolić, vlasnica poliklinike Dermamed, otkriva zašto u te mitove ne smijemo vjerovati i koliko su nam SPF kreme zapravo važne.

Spriječimo rak kože

Već i ptice na grani znaju – vrijeme između 10 i 17 sati ljeti je najbolje provesti u zatvorenom prostoru. Ako smo već primorani biti na otvorenom, važno je zaštititi se, a sve u svrhu prevencije raka kože i niza drugih zdravstvenih problema. Pokrivalo za glavu, voda za hidrataciju i krema sa zaštitnim faktorom samo su neke od stvari koje su nam neophodne. Ipak, i dalje nekako izbjegavamo taj SPF. Neki idu toliko daleko da propituju je li uopće moguće spriječiti rak kože nanošenjem zaštitnog faktora ili ga SPF kreme zapravo izazivaju.

Doktorica Prolić navodi da postoji obilje znanstvenih istraživanja i dokaza koji potvrđuju značajno smanjenje rizika od raka kože korištenjem SPF krema. One na koži stvaraju barijeru koja apsorbira ili odbija UV zrake. Pružaju zaštitu od UVB zraka koje su odgovorne za opekline od sunca, ali i od UVA zraka koje su povezane s dugoročnim oštećenjem kože. Oštećenje DNA kože uzrokovano UV zrakama može dovesti do razvoja raka kože.

„Upotreba SPF krema nije jedini korak u prevenciji raka kože, ali kao dio cjelovite zaštite od sunca može značajno smanjiti taj rizik“, objašnjava.

Ostali važni koraci uključuju izbjegavanje izlaganja suncu u najintenzivnijim satima, nošenje zaštitne odjeće i sunčanih naočala, te redovito samopregledavanje i posjećivanje dermatologa u svrhu provjere promjena na koži.


Pročitajte više: Kako brzo potamniti na zdrav način i izbjeći rizike izloženosti suncu?


Ne, SPF u šminki nije dovoljan!

Jedan od mitova je i da nam ne treba posebna SPF krema ako naš puder ili BB krema sadrže zaštitni faktor. Iako oni mogu pružiti neku vrstu zaštite od sunca, to nije dovoljno za potpunu zaštitu, naglašava Prolić. Zbog javnozdravstvene važnosti kreme za zaštitu od sunca imaju posebnu regulativu i propise te je na njima jasno naznačeno koliko štite od UVA i UVB zraka. Puderi i BB kreme najčešće sadrže samo titanijev dioksid koji ne pruža adekvatnu zaštitu jer štiti od UVB i UVA2 zraka, ali ne i od UVA1 zraka. UVB zrake su odgovorne za crvenilo i opekline od sunca, dok su UVA zrake povezane s dugoročnim oštećenjima kože poput starenja i raka kože i mogu proći kroz većinu pudera i BB krema s SPF-om.

Također, da bi SPF bio učinkovit, proizvod se treba pravilno nanijeti – u dovoljnoj količini, kako bi postigli zaštitu koja je navedena na pakiranju. Stoga faktor u šminki nije adekvatna zaštita, iako je poželjan.

Jedan od najraširenijih mitova je da nam zaštita od sunca nije potrebna ako je dan oblačan. Iako je izloženost suncu općenito manja oblačnim danima u usporedbi sa sunčanim danima, i dalje je važno koristiti zaštitu od sunca, naglašava Prolić. UVA zrake, koje su povezane s dugoročnim oštećenjem kože, mogu prodrijeti kroz oblake i pridonijeti stvaranju bora i drugih znakova starenja. UV zrake se reflektiraju od površina poput snijega, pijeska ili vode, čak i kada je oblačno. To može povećati izloženost UV zrakama i rizik od opeklina od sunca ili drugih oštećenja kože. Iz tih razloga SPF kreme je važno koristiti tijekom čitave godine.


Pročitajte više: Jesu li okoloočne kreme zapravo beskorisne ili su ipak pametan ulog?


SPF kreme i njihove sastojke provjeravaju stručnjaci

Sljedeći mit je da nam zaštita nije potrebna dok boravimo u zatvorenom prostoru. Ako smo većinu dana u stanu ili uredu izravno izlaganje suncu je smanjeno, ali svejedno nam treba SPF. Naime, UV zrake mogu proći kroz prozore i doprijeti do kože. Iako niste izloženi direktnom sunčevom svjetlu i u sjeni, refleksija svjetlosti može uzrokovati oštećenja, govori Anđela. Također, mnoge zatvorene prostorije imaju umjetno osvjetljenje koje emitira UV zrake. Stoga, kako biste zaštitili kožu od štetnih učinaka UV zraka, važan je SPF.

Za kraj, postoje i oni koji tvrde da SPF kreme ne samo da ne štite od raka kože, već ga izazivaju, pozivajući se na sastojke poput oksibenzona, metoksicinamata i PABA estrogenske kemikalije. Sigurnost sastojaka u kozmetici, uključujući SPF kreme, provjeravaju i reguliraju zakonodavna tijela, navodi Prolić. Njihove smjernice i propisi osiguravaju sigurnost proizvoda za upotrebu. Međutim, uvijek je dobro biti svjestan svog tijela i provjeriti sastojke u proizvodima koje koristite, posebno ako imate osjetljivu kožu i skloni ste alergijama, dodaje Anđela.

Oksibenzon je jedan od najčešće korištenih sastojaka u SPF kremama. Postoje neka istraživanja koja su pokazala da oksibenzon može prodrijeti u kožu i da ima potencijalnu hormonalnu aktivnost, sličnu estrogenima. Većina tih istraživanja provedena su na životinjama, a njihovi rezultati nisu jednoznačni u pogledu sigurnosti za ljude. Američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) smatra da je oksibenzon siguran za upotrebu u SPF kremama, ali preporučuje daljnja istraživanja kako bi se dobila potpunija slika o njegovoj sigurnosti.


Pročitajte više: Retinol – ovaj sastojak sve je veći hit u njezi kože


Ako zatreba – obratite se dermatologu!

Metoksicinamat je još jedan često korišten sastojak u SPF kremama. Istraživanja su pokazala da metoksicinamat može izazvati alergijske reakcije, ali nema čvrstih dokaza koji bi upućivali na to da metoksicinamat izaziva rak kod ljudi.

Para-aminobenzojeva kiselina (PABA) i njezini esteri nekada su se često koristili u SPF kremama, ali danas su manje uobičajeni sastojci. Postoji nekoliko starijih studija koje su sugerirale moguću vezu između PABA i raka kože, ali kasnija istraživanja nisu potvrdila tu povezanost. Većina modernih SPF krema više ne sadrži PABA estere.

Ako imate nedoumica u vezi sastojaka SPF krema ili želite dodatne informacije, preporučuje se konzultirati se s dermatologom ili stručnjakom za kožu koji može pružiti savjete i preporuke temeljene na vašim individualnim potrebama, zaključuje Prolić. Osim toga, ne treba odustati od potrage za savršenim SPF-om za vašu kožu samo zato što ste par puta naletjeli na pogrešnu. Na tržištu postoji mnogo proizvoda u različitim cjenovnim rangovima, a ljekarne nude mnoštvo testera. Sigurno ćete pronaći pravi za sebe. I zapamtite, zdravlje je uvijek na prvom mjestu!

Foto: Canva / privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

arhibau 2023 otvorenje

Otvoren ArhiBau 2023.! 6 dana promicanja kulture održivog razvoja

U svom već trećem izdanju, ArhiBau nastavlja misiju promicanja kulture građenja i održivog razvoja. Ovogodišnji sajam održava se istovremeno sa sajmovima...
- Advertisment -