Kako voljeti sebe kroz teška vremena?

Ljubav prema sebi danas je popularna tema o kojoj se sve više piše u medijima i razgovara s bliskim ljudima. Ona je izuzetno važna za dobar život i blagostanje uma.

Kad smo bili djeca nismo morali razmišljati o sreći. Svako jutro smo se probudili jednostavno sretno. Igrali bismo se, smijali i živjeli u sadašnjem trenutku. Danas kao odrasle osobe preplavljeni smo brigama i stresom i zaista je izazovno zadržati dobro raspoloženje, a kamoli živjeti bezbrižno i sretno kao u djetinjstvu.

To nas ne bi trebalo spriječiti da prestanemo tražiti sreću i put ka sreći. Kako biti sretan i na koji način voljeti samog sebe su vještine koje se uče godinama i tokom cijelog života. Ne bismo ih trebali tako lako zanemarivati u svakodnevnom razgovoru. One utječu na to koga biramo za partnera, kako se nosimo s problemima i na kraju krajeva kakvu sliku o sebi prezentiramo.

Povezano: 5 savjeta stručnjaka kako voljeti svoj život

sreća

Sreća kao vještina

Sreću ne možemo dobiti odlaskom na dobar kozmetički tretman, kupovinom nove odjeće ili kupovinom materijalnih stvari jer sreća iziskuje više od materijalnih stvari. Prvo moramo osvijestiti da je sreća vještina koju je moguće usvojiti, ali kao i za sve ostale ona traži trud, rad i prihvaćanje mnogih izazova. Svi smo mi tvorci vlastite sreće i moguće je živjeti sretno u sadašnjem trenutku, ali ne smijemo negirati ili potiskivati sve ostale emocije kao što su tuga, ljutnja, razočarenje ili osjećaj gubitka. Njih treba isto tako prihvatiti jer imaju važnu životnu ulogu u učenju kako stvarno razlikovati kada smo sretni i kada nismo.

Postanite pažljiviji

Budite nježniji i pažljiviji prema sebi na način da promijenite kut gledanja tako što ćete zapažati više pozitivnih stvari. Nemojte se uspoređivati s drugima, nego se usredotočite na sebe i svoje rezultate. To će vas motivirati da uvidite koliko ste toga već postigli i koliko ste daleko dogurali.

Pomozite nekome

Pomaganje je najjednostavniji, a ujedno i jedan od najmoćnijih načina na koji možete usrećiti svoj kao i tuđi život. Pomoći možete na više načina: nudeći nekome praktičnu pomoć s preseljenjem, davanjem dobrog savjeta iz vlastitog iskustva, ohrabrivanjem nekoga da vjeruju u sebe i čine što žele te zagrljaljem koji može učiniti čuda za osobu koja se bore s problemima.

Sreća kao put u nepoznato

Putovanja nas uče brojne lekcije koje po dolasku kući primjenjujemo na dnevnoj razini. Razmislite o osjećaju koji vas obuzme kada dođete na odmor. Vrijeme teče ležernije, opuštenije te se prilagođavamo situaciji, snalazimo u trenutku te mijenjamo perspektivu gledanja.

Snizite prag za sreću

Ovo je zapravo vrlo jednostavno za učiniti, jednostavno se probudite sutra i recite si da ćete se radovati manjim stvarima nego inače. Kad na taj način započnete dan, veselit ćete se i neplaniranom pozivu prijatelja i ukusnom ručku. Cijenite svoje prijatelje i obitelj, pomozite zajednici, popravite slomljene odnose, izađite iz onih toksičnih te svima pružite ljubav.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -