Snažan uzlet ženskog poduzetništva u Dubrovniku

Dubrovnik postaje perjanica ženskoga poduzetništva u Hrvatskoj. Istaknuli su to sudionici konferencije Mogućnosti financiranja za poduzetnice, održane u Dubrovačkoj razvojnoj agenciji.

„Kroz Poduzetnički inkubator pomogli smo razvoj 38 poduzeća, kapaciteti su mu stalno u potpunosti ispunjeni, a trenutačno čak 70 posto korisnika Poduzetničkog inkubatora čine žene. Kako bismo žene što snažnije poticali u poduzetništvu, najam prostora za njihova poduzeća dodatno je subvencioniran s 5 posto. Poduzetnice s ovog područja izuzetno su zainteresirane i za edukacije, pa se mnoge uključuju u našu Start-up akademiju koju smo prije tri godine pokrenuli u suradnji s HAMAG-BICRO-om. Dubrovnik zbog svoje primarno turističke orijentacije, poduzetništvu pruža dobre temelje, a mi mu nudimo kvalitetnu nadogradnju“, kazala je Ana Marija Pilato, direktorica Dubrovačke razvojne agencije.

Pozitivne poduzetničke trendove na jugu zemlje potvrdio je i Marko Miljanić, pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more grada Dubrovnika.

potpore za poduzetnice dubrovnik
Marko Miljanić

„U poduzetništvo se uključuje sve više žena. Među djelatnostima u kojima imaju uistinu zapaženu ulogu, su turizam, ugostiteljstvo te tradicijska proizvodnja, posebice u staroj gradskoj jezgri. Na globalnoj razini raste broj poduzetnica i poslovnih žena. Trenutačno čak 40 poslovnih putovanja ostvaruju žene. Voljeli bismo da uskoro u Dubrovniku imamo isti udio poduzetnica“, kazao je Miljanić.

Žensko poduzetništvo u Dubrovniku krasi visoka inovativnost i kreativnost. Primjerice, Slavica Grkeš otvorila je eko praonicu rublja i eko apartmane, a restoran Kopun Ane Bitange Jukić za svoju je interpretaciju tradicionalnih dubrovačkih jela nanizao pohvale čak i Michelina.

Potpore za poduzetnice
Ivana Matić

 „Prekrasno je vidjeti da ovdje žene u poduzetništvu u prvom redu vide priliku, a ne nuždu. Nadamo se da će se takvo poimanje poduzetništva zaživjeti i u ostalim dijelovima zemlje“,

kazala je Ivana Matić, osnivačica mreže poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria te pohvalila potpore koje poduzetnicama daje grad Dubrovnik.

Mira Krneta, voditeljica područnog ureda za Dalmaciju Hrvatske banke za obnovu i razvitak, okupljenima je predstavila mjere HBOR-a koje poduzetnicama stoje na raspolaganju.

potpore za poduzetnice Dubrovnik
Mira Krneta

„Danas možemo uz niske troškove poslovati još brže i jednostavnije zahvaljujući suvremenim alatima za organizaciju poslovanja. Među njima je i Salonize, aplikacija koja služi za upravljanje poslovanjem u uslužnim djelatnostima. Pristupa joj se putem interneta, a donosi potpuni pregled poslovanja – od popunjenosti termina po zaposlenicima i vrstama usluga do potrošnje materijala i ostvarene zarade“, kazala je Natalija Zastavnik Crnički, direktorica tvrtke Salonize. Razvoj istoimene aplikacije sufinanciran je iz EU fondova, tj. Europskog fonda za regionalni razvoj.

Uz Salonize konferenciju su organizirali Women in Adria, udruga Institut za razvoj ženskog poduzetništva i vodstva Adria i DURA, a među sponzorima su HBOR, Raiffeisen banka, Raiffeisen Leasing i Toyota.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više