Stiže “boom” ženskog poduzetništva

Neke države prepoznaju potencijal ženskog poduzetništva, neke su tek u procesu prepoznavanja, dok druge gube milijarde jer ženama ne daju dobru priliku da se dokažu. U pokretanju vlastitog biznisa njima na putu stoji puno prepreka. Od vlastite samokritičnosti i manjka samopouzdanja do teže mogućnosti dobivanja kredita i niza drugih predrasuda okoline.

Žene žele naučiti liderske i upravljačke vještine

Mnoge žene sanjanju da postanu samostalne i pokrenu nešto svoje, pri čemu kao najpozitivnije stavke vide odvajanje od šefa i fleksibilnost te naravno, neku vrstu samodokazivanja – probala sam i vidjela da mogu! Većina nas, sklona je gledati uspješne poduzetnike i poslovne ljude kao nešto nedostižno što sami nikada ne bismo mogli postići. Zapitamo se, jesu li poduzetnici rođeni s tim duhom u sebi ili se čak i to može naučiti?

Tvrtka Amway provela je istraživanje može li se poduzetništvo naučiti i što žene u stvari misle o tome, i to na globalnoj razini, ali i među stanovništvom Hrvatske. Odgovori su i više nego pozitivni i čak 63 posto žena u svijetu smatra da se poduzetnikom postaje te da se nitko ne rađa kao takav. Rezultati za Hrvatsku još su optimističniji, jer je postotak žena koje vjeruju da se poduzetništvo može naučiti i veći, 65,5% posto. Iznenađujuća je činjenica možda jedino, što u Hrvatskoj to mišljenje dijeli više žena nego muškaraca, iako su razlike vrlo male.

A što je točno to što bi žene željele naučiti kako bi se osjećale spremnima da pokrenu vlastiti biznis. Odgovori na globalnoj razini su poredani ovako : osnovne poslovne vještine, potom vještine vođenja i upravljanja, a poduzetništvo u praksi zasjelo je na treće mjesto. Hrvatska i ovdje odudara od svjetskog prosjeka, pa su žene vještine vođenja i upravljanja stavile na prvo mjesto, a osnovna znanja na zadnje. Ovo pokazuje da niti žene u Hrvatskoj, ali ni one u svijetu nisu svjesne koliko je bitna interakcija i rad u praksi,  a ne samo ono što se ne može naučiti iz knjiga.

Žene ne vjeruju u sustav obrazovanja

No, razlike se povećavaju kada se dođe do pitanja jesu li ispitanici već bili polaznici nekog programa ili tečaja vezanog uz poduzetništvo i na taj način primili odgovarajuće ili barem osnovno obrazovanje na tom polju. Tu istraživanja pokazuju, i to na svjetskoj razini,  da se na neki tečaj odlučila svaka peta žena, i ‘samo’ svaki četvrti muškarac. Rezultati za Hrvatsku pomalo su razočaravajući, jer iako velik broj žena vjeruje u mogućnost učenja da bi se postalo poduzetnicom, tek 16 posto njih odluči se na neki program ili dodatno obrazovanje. Zašto je to tako? Odgovor je jednostavan, a taj je da su žene vrlo nezadovoljne kvalitetom obrazovanja koje mogu dobiti na tom području. Smatraju da to jednostavno nije dovoljno i ne žele uložiti novac i vrijeme u takve projekte i programe. To je i koristan pokazatelj da na tom polju treba još puno raditi te kako bi se ponuda kvalitetnih edukacijskih tečajeva trebala povećati. Naime, samo 27 posto žena u Hrvatskoj izjasnilo se zadovoljnima s kvalitetom obrazovanja na području poduzetništva.

5593664_m

Tečajevi se trebaju održavati kroz start-up programe

Iako većina žena u svijetu smatra da se tečajevi takve vrste trebaju održavati u školama i na fakultetima, žene u Hrvatskoj odskaču od globalnog mišljenja. Naime, 40 posto Hrvatica smatra da se takva vrsta tečaja treba održavati kroz start-up programe koje će organizirati tvrtke, a tek onda na fakultetima. Start-up programi dobri su i zbog konkretnog programa mentorstva, upoznavanja korisnih ljudi i stvaranja mreže kontakata koja će biti jako korisna jednom u budućnosti ako se i odlučite pokrenuti vlastiti biznis.

Osim toga, kvaliteta i način obrazovanja, s čime očito nisu zadovoljni niti sami ispitanici, možda ne ide uvijek u korak s vremenom i ne izvuče najvažniju bit onoga što bi poduzetnici dobili kroz start-up programe.

Zbog toga i mnogi studenti s fakulteta izlaze nespremni, premda su im ocijene visoke, i tek onda kada se zaposle vide kako u biti ‘malo znaju’.

25% žena spremno na pokretanje vlastitog biznisa

Što se tiče poduzetničke klime u Hrvatskoj, 64 posto žena smatra da je klima pozitivna i unatoč krizi te da je dobro vrijeme za pokretanje privatnog biznisa. Na globalnoj razni svaka dva od pet ispitanika bila bi spremna upustiti se u neku vrstu privatnog biznisa, dok je u Hrvatskoj na to spremno nešto više od 25 posto žena.

Na početku teksta već smo govorili o razlozima pokretanja privatnog biznisa, i doista, 55 posto žena u Hrvatskoj izjavilo je kako je najprivlačniji aspekt od svega, odvajanje od šefa. Prihode su žene kod nas stavile na drugo mjesto, a samoostvarenje i provođenje nekih svojih vlastitih ideja zasjelo je na treće mjesto.

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više