„Što ako vam kažem da jutarnji doručak nije najvažniji obrok u danu?“

Ovom je rečenicom svoj TED Talk započela nutricionistkinja Cynthia Thurlow, koja je u svom dugogodišnjem radu uočila da povremeni post ima mnogostruke pozitivne strane za organizam i da tri obroka dnevno s nekoliko međuobroka nisu formula zdravog života.

Povremeni post u borbi protiv masnih naslaga

Thurlow u ovom TED Talku naglašava da je bitno kada jedemo i što jedemo u tom periodu. Statistika govori da 2/3 žena u dobi od 40-50 godina ima prekomjernu tjelesnu težinu, no ono što ju najviše žalosti u njezinom radu sa ženama je to što većina svoj problem ne želi rješavati pravilnom prehranom, promjenom loših navika i tjelesnom aktivnošću, već traže pomoć u obliku tableta za mršavljenje. Od svih trikova koje možete koristiti u postizanju željene težine Thurlow ističe da je intermittent fasting (povremeni post) najviše pomogao ženama svih dobnih skupina u sagorijevanju masnih naslaga. Najpoznatiji oblik ovog posta je 16:8, pri kojem se 16 sati dnevno posti, dok se preostalih 8 sati jede. Post nije novost, ali on nam pomaže da iz tijela uklonimo dugotrajno nakupljene otpadne tvari, nastale neispravnom prehranom ili stresom, koje u našem tijelu stvaraju pretjeranu kiselost organizma, koji je kao takav podložan razvoju bakterija i virusa.

Također ističe da su prednosti intermittent fastinga to što je besplatan, jednostavan i fleksibilan. Povremeni post može vam pomoći da izgubite kilograme i masnoće na trbuhu bez svjesnog ograničavanja kalorija, smanjiti šećer u krvi za 3-6 posto kao i razinu inzulina. Post također pokreće proces zvan autofagija, koji pomaže pri održavanju normalnog funkcioniranja u stanici i doslovno znači “samojedenje”. Autofagijom čistimo štetni materijal unutar stanica, a do njega može doći samo postom.


Pročitajte više: Je li povremeni post uistinu lijek modernog doba?


No, koliko god pozitivnih strana imao intermittent fasting, Thurlow ipak ističe da nije za svakoga. Dijabetičari, djeca, osobe starije od 70 godina, trudnice, kronični bolesnici samo su neke od skupina kojima se ne preporučuje na svoju ruku započinjati dijete ili postove već se treba savjetovati sa svojim liječnikom.

Kada jedemo, bitno je ŠTO jedemo

Iako se radi o 16 sati posta, vrlo je bitno što ćemo od hrane u preostalih 8 sati unijeti u naš organizam. Šećer i alkohol su najmanje poželjni u prehrani te mogu sav trud vratiti nekoliko stepenica unatrag, dok je poželjna stalna hidracija vodom, čajem, a kada pijemo kavu neka ona bude obična i nezaslađena.

Nutricionistkinja Ivana Župić iz Nutrifita smatra da povremeni post,  mora biti u funkciji osobe i poboljšanja zdravlja. “Post bilo koje vrste mora biti koncipiran tako da organizam ne smije doživjeti preveliki šok jer se itekako može javiti jo-jo efekt, koji nikako nije dobar za organizam. Osim toga, kroničan stres kojem smo svi više manje izloženi i sjedilački način života, kojem nismo predodređeni, utječu na probavu hrane u bilo koje doba dana. Moja preporuka je da se najvećim dijelom hranimo cjelovitom hranom, da unosimo sve makronutrijente i da pokušamo uživati u pripremi. Ako nismo sigurni što i kako jesti, uz pomoć stručnjaka možemo lako saznati što najbolje odgovara našem organizmu i važno je osluškivati sebe. Samo ćemo tako moći najbolje odreagirati na promjene koje se dešavaju u našem tijelu. To se najviše očituje kod perimenopauze koja se javlja čak 5-7 godina prije menopauze.“


Pročitajte više: Ovih 5 napitaka će svako mršavljenje učiniti zabavnim!


Studije i istraživanja o boljem pamćenju

Iako su rezultati istraživanja na miševima pokazali da su miševi, koji su bili na kratkoj dijeti s prekidima imali bolje pamćenje od miševa sa slobodnim pristupom hrani, prerano je za donositi takve zaključke. Postoje studije koje su na drugim životinjama otkrile da povremeni post može smanjiti rizik od neuroloških poremećaja, uključujući Alzheimerovu bolest, Parkinsonovu bolest i moždani udar, no sve dok ova istraživanja ne budu potkrijepljena ljudskim primjerom ne možemo govoriti o njihovoj primjenjivosti na čovjeku. Do tada, vježbajte, zdravo se hranite i uspostavite ritam prehrane koji najbolje odgovara vašem organizmu.

Ako trebate poticaj kako biste promijenili vaš način života, predlažemo vam prvi Health&wellness day koji organizira Women in Adria 27. studenog 2021. godine, na kojem možete naučiti kako meditirati, kako zaštititi zdravlje crijeva i kako birati hranu koja vas štiti od stresa. O ovoj temi će govoriti i naša sugovornica iz članka, Ivana Župić, te vam dati korisne savjete o postizanju balansa u prehrani. Sve dodatne informacije dostupne su ovdje.

Foto: Pixabay, LinkedIn, Ivana Župić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Oprah Winfrey i Melinda Gates ponudile su isti karijerni savjet: Kada...

Često se nalazite u poslovnom okruženju gdje se osjećate prisiljenom uklopiti se u uredske kalupe? Pritom nerijetko gubite dio sebe ili...
- Advertisment -