Što kad zarađujete manje od kolega?

Saznali ste da se vaša plaća uvelike razlikuje od one vaših kolega na poslu? Donosimo vam važne korake koje trebate poduzeti kad zarađujete manje od kolega sa sličnom razinom iskustva i obrazovanja.

Većina uspješnih tvrtki dobro upravlja plaćama svojih zaposlenika pa ljudima nije uvijek jednostavno saznati koliko su plaćeni oni, a koliko njihovi kolege. Samim time im je i dosta teško međusobno usporediti plaće. Saznati da ste daleko manje plaćeni nego što to zaslužujete jedan je od aspekata koji vas može najviše razočarati. Prema brojnim istraživanjima na ovu temu, mnogi zaposlenici smatraju da ih upravo premala plaća (u usporedbi s onom njihovih kolega) najčešće razočara kada je u pitanju posao. Pa što onda napraviti kad zarađujete manje od kolega?

Razlike u plaćama najčešće se događaju zato što pojedinci koji imaju više radnog iskustva ili obavljaju visokokvalificirane poslove zarađuju više novca nego oni zaposlenici koji nemaju toliko visoku razinu obrazovanja ili su početnici na tržištu rada. Razlike u plaćama su stoga vrlo raširene. Ali koliko su one pravedne?

Znate li koliko zarađuju vaši kolege?

Problem nejednakosti plaća još je uvijek tema oko koje se vode brojne rasprave. Iako mnoge tvrtke danas sve više ulažu u transparentnost plaća, zaposlenici često ni sami ne znaju koliko zarađuju njihovi kolege. U brojnim korporacijama postoji i zabrana iznošenja informacija o visini plaća, ali budimo realni – uglavnom se sve dosta jednostavno sazna.


Pročitajte više: Kako kroz naš članski program umrežavamo, promoviramo i inspiriramo poslovne žene?


Naime, svi jako dobro znamo da žene zarađuju manje od muškaraca, čak i kad su potpuno kompetentne za posao koji obavljaju. Slična je situacija s manjinama. Zaključak jest da apsolutno zaslužujete biti plaćeni onoliko koliko su i vaši kolege, vodeći računa da se radi o istom ili sličnom radnom mjestu. Ako kojim slučajem saznate da zarađujete manje od kolege s istom ili sličnom razinom obrazovanja, počnite poduzimati sljedeće korake.

Nemojte reagirati impulzivno

Kad saznate da vaši kolege zarađuju više od vas imat ćete potrebu reagirati na nepravdu. Vjerojatno ćete se osjećati ljutito, isfrustrirano, tužno, demotivirano… Međutim, pokušajte ostati smireni i nemojte reagirati impulzivno jer biste u efektu mogli reći i/ili napraviti nešto zbog čega ćete požaliti. Radije razmislite o pravom načinu djelovanja. Razočaranje sačuvajte za razgovor s prijateljem ili partnerom.

Još jednom provjerite sve činjenice

Prije nego što poduzmete bilo kakve korake, razmislite još jednom o tome možete li vjerovati osobi koja vam je prenijela ove informacije ili ona ipak nije najsigurniji izvor. Saznati da zarađujete manje od kolege sa sličnom razinom iskustva i/ili obrazovanja nije nimalo ugodno, ali potrebno je da vodite računa o tome je li ta informacija uopće pouzdana i točna. Osim toga, provjerite kakva je situacija u ostalim tvrtkama i ljudima vaše struke. Zarađuju li oni mnogo više od vas ili je razlika jedva vidljiva? Primijetite li značajnu razliku, vrijeme je da porazgovarate sa svojim šefom.


Pročitajte više: 10 najvećih lekcija koje su zaposlenicima priuštili loši šefovi


Dobro se pripremite

Prije razgovora sa šefom budite svjesni da nećete samo tako moći ući u njegov ured, tražiti povišicu i dobiti je. Bit će vam potrebno ipak malo više. Jedna od najbitnijih stvari jest dobro se pripremiti. Istražite podatke koji će pokazati koliko biste “vrijedili” na otvorenom tržištu. Ekonomski uvjeti to će donekle diktirati, ali analitika poput visine plaće može vam pomoći da iskoristite podatke o tržištu kako biste bolje razumjeli svoj slučaj, ali i bolje pregovarali sa šefom oko eventualne povišice.

Fokusirajte se isključivo na sebe

Kod susreta sa šefom, nemojte spominjati ostale kolege već se fokusirajte isključivo na sebe i svoje sposobnosti. Obavezno spomenite koliko ste tijekom rada u tvrtki doprinijeli razvoju i uspješnosti same korporacije te budite spremni na eventualna pitanja. Vaš šef možda će vas tražiti dokaze da “potkrijepite” svoje tvrdnje, ali ako ste se prethodno dobro pripremili, ne biste trebali imati problema.

Nemojte odmah očekivati rezultate

Neposredno povećanje plaće možda neće biti moguće iz više razloga. Možda trenutno vlada teška ekonomska situacija ili se vaša tvrtka kompenzira isključivo jednom godišnje. Ipak, postoji nekoliko mogućnosti. Ako ste naišli na negativan odgovor, pitajte svog šefa kada biste ponovno mogli razgovarati o vašem prijedlogu. Vodite računa o tome da dobijete jasan odgovor, a ne okolišanje.

Svog nadređenog također možete zamoliti za bonus ako trenutno nisu moguća povećanja plaće. Važno je jedino da vidite da je vašem šefu stalo da ostanete u tvrtki i budete zadovoljni. U slučaju da naiđete na potpuno nerazumijevanje i negativnost s njegove strane, možda nije loše da razmislite o traženju novog posla.

Foto: Pixabay

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kvote za upravne odbore

Europski parlament službeno uveo kvote za upravne odbore u tvrtke

Prema novoj odluci Europskog parlamenta, veće tvrtke u Europskoj uniji morat će povećati prisutnost mane zastupljenog spola, u ovom slučaju žena,...
- Advertisment -