Zašto žene osjećaju veći pritisak na poslu?

Užurbanost modernog doba dovodi nas u stanje kroničnog stresa koji ima brojne negativne učinke na fizičko i mentalno zdravlje. Danas je riječ „burnout“ stvarnost za mnoge. Poslovne žene su značajno više izložene radnoj anksioznosti i stresu od muških kolega. Pritisak doseže vrhunac između 35. i 44. godine, kada mnoge žene balansiraju između obiteljskih i profesionalnih odgovornosti. Rješavanje problema radne anksioznosti i izgaranja ključno je za osobnu dobrobit, kao i dobrobit naše radne okoline. Kako bismo riješili ovaj problem, važno je pronaći srž problema, stoga se postavlja pitanje: ˝Zašto žene osjećaju veći pritisak na poslu od muškaraca?˝

Faktori koji doprinose stresu

Postoje brojni faktori koji doprinose većim razinama stresa. To uključuje:

Balansiranje različitih odgovornosti

Između zaposlenih žena i muškaraca, žene često nose veći teret kućanskih i obiteljskih odgovornosti. Žene diljem svijeta još uvijek preuzimaju glavninu brige o djeci, kućanskim poslovima i drugim obiteljskim obavezama. Dodatno, žene su sklonije prihvaćanju dodatnih zadataka jer su tijekom odrastanja bile usmjeravane na poslušnost i izbjegavanje rizika.

Seksizam na radnom mjestu

Kako bi imali mentalnu i emocionalnu snagu u borbi protiv stresa na radnom mjestu, potrebno je zdravo i podržavajuće radno okruženje. Nažalost, nemali broj žena izložen je verbalnom zlostavljanju, seksualnom uznemiravanju i neprijateljskim odnosima. Osjećaj neprijateljstva koji mnoge žene osjećaju na poslu dolazi od mikroagresija i suptilnih isključivanja tijekom razgovora s muškim kolegama.

Razlika u plaćama muškaraca i žena

Razlika u plaćama još je jedan primjer diskriminacije na radnom mjestu koji može povećati pritisak s kojim se žene suočavaju. U Europskoj uniji, zaposlene žene u prosjeku zarađuju 12,7% manje po satu od muškaraca. Niža primanja žene doprinose anksioznosti i depresiji, ne samo zbog financijskih briga, već i zbog svijesti da je ta razlika rezultat rodne diskriminacije.

Prijetnje stereotipima

Žene mogu osjećati anksioznost na poslu zbog razlika temeljenih na spolu. Stereotipna prijetnja događa se kada se sugerira da su žene manje uspješne od muškaraca na određenom zadatku. Samo svjesnost o prisutnom stereotipu može rezultirati lošijim izvedbama, nego što bi bilo bez takvog tereta. Primjerice, stereotipne “muške” vještine uključuju bolje pregovaranje, odlučno vođenje i snažno zagovaranje. Inzistiranje na stereotipima može dovesti do nedostatka samopouzdanja, povećanog stresa i anksioznosti.


Pročitajte više: Je li za stres zbog posla odgovorna samo korporativna kultura?


Kako si pomoći?

Postoji nekoliko načina na koje si možemo pomoći kako bismo se nosili sa stresom na radnom mjestu i poboljšali svoje mentalno i emocionalno zdravlje:

  1. Postavljanje osobnih granica: Ključno je postaviti jasne granice kako bismo zaštitili svoje emocionalno i fizičko zdravlje te održali zdrave odnose s drugima.
  • Jasna komunikacija: Asertivno i na vrijeme komunicirati svoje potrebe na radnom mjestu kako bi osigurali razumijevanje i podršku.
  • Samopoštovanje: Razvijanje samopoštovanja ključno je za održavanje mentalne i emocionalne dobrobiti te za samopouzdanje u suočavanju sa stresom.
  • Usporite i odmorite se: Važno je odvojiti vrijeme za odmor i opuštanje kako biste obnovili energiju i smanjili stres.
  • Okrenite se prirodnim rješenjima: U potrazi za brzim rješenjima, mnogi se okreću sintetičkim lijekovima za smirenje, često zanemarujući potencijalne negativne učinke. Međutim, kod blagih do umjerenih simptoma stresa, nesanice i anksioznosti, puno je bolje okrenuti se prirodi. Ljekovite biljke poput valerijane, matičnjaka i metvice  imaju terapijsku vrijednost prepoznatu još od antike. One su pomagale ljudima očuvati životni balans i stoga je ova kombinacija ljekovitih biljaka dostupna u biljnom lijeku Persen.

Ako se kao žena suočavate s poslovnim stresom, važno je znati da niste same. Postavljanje osobnih granica ključno je za zaštitu našeg emocionalnog i fizičkog zdravlja te održavanje zdravih odnosa. Kada jasno komuniciramo svoje potrebe i želje, prekidamo negativne unutarnje misli koje dovode do sumnje u vlastite sposobnosti te imamo dovoljno samopoštovanja, štitimo sebe od izgorijevanja na poslu.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -