Je li vam posao izvor stresa? 8 pitanja za mjerenje razine stresa

U današnjem ubrzanom svijetu mala je vjerojatnost da se ne susrećete sa stresom. Bile to velike životne promjene ili pak svakodnevne aktivnosti, sve nam može izazvati stres. On najčešće proizlazi iz osjećaja da imamo malo kontrole u životu. Ovisno o količini stresa, može rezultirati narušavanjem psihičkog i tjelesnog zdravlja, a u ozbiljnijim situacijama dovodi i do težih bolesti.

Kad je riječ o poslu, stres nam može oduzeti osjećaj užitka kojeg smo zaslužili svojim radom. Tijelo ne može funkcionirati dobro u stanju dugotrajnog kroničnog stresa. Ako ostajete u tom stanju satima ili pak cijeli dan, bit ćete manje sposobni za obavljanje dnevnih zadataka, iskusit ćete više bolesti i bit ćete skloniji ozljedama, piše Američki institut stresa.

UPITNIK: Izmjerite svoju razinu stresa

Ako želite izmjeriti koliko vam je posao izvor stresa, odredite koliko se ovih osam izjava odnosi na vas brojevima od 1 do 5. (1 – nikada, 2 – rijetko, 3 – ponekad, 4 – često, 5 – vrlo često).

  • Uvjeti na poslu su neugodni ili ponekad čak i nesigurno.
  • Osjećam da moj posao negativno utječe na moje fizičko ili emocionalno blagostanje.
  • Imam previše posla i/ili mnogo nerazumnih rokova.
  • Teško mi je izraziti svoje mišljenje ili osjećaje o uvjetima rada na poslu mojim nadređenima.
  • Osjećam da se pritisak na poslu miješa u moj obiteljski ili osobni život.
  • Osjećam da nemam odgovarajuću kontrolu ili doprinos mojim radnim obavezama.
  • Dobivam neadekvatno priznanje ili nagrade za dobar učinak.
  • Ne mogu u potpunosti iskoristiti svoje vještine i talente na poslu.

Pročitajte više: Je li za stres zbog posla odgovorna samo korporativna kultura?


Otkrijte rezultate

Kako biste izračunali svoj rezultat, zbrojite sve brojeve koje ste izabrali kao odgovore u rečenicama iznad.

Ako vam je ukupni zbroj brojeva 15 ili niži – posao vam nije toliki izvor stresa. Opušteno je i relativno mirno na poslu.

Ako vam je zbroj od 16 do 20 – stres je prilično nizak. Njegovo svladavanje trebalo bi biti lako. Ponekad znate imati loš dan.

Ako vam je zbroj od 21 do 25 – stres je umjeren. Neke stvari u vašem poslu prilično su stresne, no ne više nego što se većina s tim može nositi. Fokusirajte se na to što možete učiniti da biste smanjili stres kod stvari koje ga najviše izazivaju.

Ako vam je zbroj od 26 do 30 – stres je težak. Možda se još možete nositi s njime, ali život na poslu može biti poprilično jadan. Možda ste na pogrešnom poslu ili čak na pravom poslu, ali u krivo vrijeme. Možda bi vam trebalo savjetovanje.

Ako vam je zbroj od 31 do 40 – razina stresa je potencijalno opasna. Trebali biste tražiti stručnu pomoć, osobito ako osjećate da je vaše zdravlje ugroženo. Možda biste trebali razmisliti o promjeni posla.

Savjeti za lakše nošenje sa stresom

Analizirajte sve stvari koje u vama bude visoku razinu stresa i razmislite: Zašto je to tako? Što učiniti da se tolika količina stresa smanji?

Preispitajte se što vam najviše odgovara kao “ispušni ventil”. Možda je to trčanje, meditacija, duboko disanje, umjetnost. Nijedna tehnika ne djeluje za svakoga pa saznajte što vama odgovara.

Ako vas često boli glava ili imate druge tegobe povezane sa stresom, posavjetujte se s liječnikom. Ako vam se problemi pogoršavaju, mogu biti posljedica nečeg drugog.

Osjećaj slabe kontrole uvijek je stresan. Ako postoji bilo što što možete učiniti da biste stekli veću kontrolu nad svojim dnevnim aktivnostima, to će vam biti od pomoći.

Foto: Canva


POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -